Bjørgen om Skofteruds bortgang: – Jeg skjelver, er i sjokk og er fullstendig lamslått

Vibeke Skofterud (38) var blant Marit Bjørgens (38) aller nærmeste på langrennslandslaget. Slik beskriver og minnes hun sin gode venninne.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Jeg skjelver, er i sjokk og er fullstendig lamslått over den forferdelige nyheten jeg fikk i dag. Kjære Vibeke, dette var altfor tidlig. Jeg er ufattelig glad for alle fine stunder vi hadde sammen. Tøff konkurrent i løypa, men aller viktigst den varmeste, snilleste, tøffeste og morsomste damen i verden.

les også

Politiet bekrefter: Vibeke Skofterud omkom i vannscooter-ulykke

– Fra OL-gull til plattfest

Slik åpner skidronningen Bjørgen den første delen av meldingen sendt ut på hennes vegne av Skiforbundet klokken 16.40 søndag ettermiddag.

Bare timer før bekreftet politiet bekreftet at det var Skofterud som ble funnet omkommet på øya St. Helena i Hovekilen ved Arendal etter en vannscooter-ulykke. Hun ble meldt savnet 01.00 natt til søndag og funnet i 11.30-tiden.

Nå uttrykker Bjørgen enorm sorg. Langrennsdronningen fortsetter å fortelle om deres liv sammen:

– Det var aldri kjedelig rundt Vibeke og tomrommet etter henne blir stort og umulig å fylle. Vi har opplevd så mye sammen, fra OL-gull i stafett til plattfest hjemme i Trøndelag, og minnene kommer jeg til å leve på lenge, skriver hun – før hun avslutter:

– Mine tanker går i dag til familien og hennes nærmeste. Glad i deg Vibeke. Hvil i fred.

GODE VENNINNER: Vibeke Skofterud og Marit Bjørgen sammen på pallen under et renn på Beitostølen november 2007. Foto: Geir Olsen / VG

Fulgt hverandre lenge

De to har vært på lag sammen i mange, mange år. Skofterud ble tatt inn i landslagsvarmen allerede i 2000. Året etter fulgte talentfulle Bjørgen etter.

Siden har de fulgt hverandre i tykt og tynt. Den største triumfen de hadde sammen i skisporet kom i 2010. Da ble det stafettgull i OL i Vancouver. De ble også verdensmestere sammen i samme øvelse i Oberstdorf 2005 og Holmenkollen 2011.

Skofterud la opp som landslagsløper januar 2014. Fire år senere annonserte Bjørgen at hun ga seg.

– Kan ikke forstå at dette er sant

Også landslagsutøver Ingvild Flugstad Østberg er svært preget av nyheten.

– Vibeke – den mest positive, omsorgsfulle, sprudlende og spontane personen jeg noen gang har møtt! Et stort forbilde på ski, men et enda større forbilde som menneske. Jeg klarer ikke og vil ikke forstå at dette kan være sant, skriver hun i en sms til VG.

– Verden blir et kjedeligere sted uten deg. Takk for alle sprell og opplevelser. Takk for alt du lærte meg. Savner alt ved deg allerede. Tankene går til familien og de nærmeste. Hvil i fred, Vibeke, fortsetter hun.

STAFETTLAG: Fra venstre: Hilde Gjermundshaug Pedersen, Ella Gjømle Berg, Vibeke Skofterud og Marit Bjørgen. Foto: Borgen, Ørn E. / SCANPIX

les også

Idretts-Norge i sorg etter Skofteruds dødsfall

– Helt uvirkelig

Ella Gjømle Berg (39) er født året før Vibeke Skofterud. Den tidligere landslagsvenninnen har problemer med å forstå at hennes venninne ikke lengre lever.

– Det er helt uvirkelig, helt ubegripelig. At hun er død ... Vibeke var bare en helt unik personlighet.

Det sier Ella Gjømle Berg til VG. Hun og Skofterud ble en del av verdenscupsirkuset i langrenn samtidig, i 2000.

VENNINNER: Ella Gjømle Berg (t.v.) og Vibeke Skofterud sammen på treningssamling i Ramsau i 2009. Foto: Privat

– Det skjedde alltid noe ekstra rundt henne

– Hvordan var det å være på lag med Vibeke?

– Det var kjempegøy, for det skjedde alltid noe ekstra rundt henne. Hun lagde god stemning og var en fantastisk lagspiller. Man ble i godt humør bare av å være rundt henne, sier Gjømle Berg.

Hun forteller at de to gjerne delte rom og dobbeltseng på tur med landslaget.

– Hvordan vil du huske henne?

– Som en veldig god venn og som en venninne jeg har satt stor pris på. Hun var en du visste at var der hvis det var noe, en du kunne snakke med om alt, sier hun.

les også

Langrenns-Norge i sjokk: – Det blir et kjempesår. Det blir stor sorg

Hilde Gjermundshaug Pedersen (53) var også en del av landslaget sammen med Skofterud. Hun er i sjokk over den tragiske nyheten.

– Jeg tenker, gode Vibeke, hvorfor? Hun var en fantastisk person, og vi hadde mange gode samtaler. Hun var en humørspreder og et jordnært menneske. Mine tanker går til kjæresten og familie, skriver hun i en sms til VG.

– Ufattelig trist og uvirkelig. Vibeke var inspirerende, sprudlende, livlig, ærlig og uredd. Hun vil bli dypt savnet, skriver Bente Skari i en SMS til VG.

– Den tøffeste jenta jeg har møtt

Anders Aukland er også tidligere lagkamerat med Skofterud. De to var en del av langløp-satsingen til Team Centric, som etter hvert ble til Team Santander.

– Det er tragisk og uvirkelig ... Langrenns-Norge er i stor sorg, skriver han i en sms til VG.

– Som tidligere lagkompis i mange år var Vibeke den tøffeste jente jeg har møtt: dønn ærlig og hun spredte positivitet, guts og glede som ingen andre! En fantastisk person, og dette er bare så utrolig trist, fortsetter han.

TRIO: Anders Aukland (t.v.) sammen med Skofterud og Jens A. Svartedal under «Blindtarmen skifestival» i 2002. Foto: Roger Neumann

– Et av mine forbilder

Dødsfallet til Skofterud har også blitt lagt merke til utenfor Norges landegrenser.

– Den tragiske nyheten kom som et sjokk for meg, skriver Charlotte Kalla til Aftonbladet.

les også

Langrennsmiljøet i sorg etter dødsfall: – Det var et sjokk

– Det kjennes ubehagelig og tungt å ta inn over seg at en slik livsglad, positiv og energifull idrettskamerat som Vibeke Skofterud ikke finnes lengre. Hun var et av mine forbilder da jeg kom inn på landslaget, fortsetter Kalla.

– Det er med sørg i hjertet at jeg nå tenker på Vibeke og hennes nære og kjære. Hvil i fred, Vibeke, skriver Kalla.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder