NRKs hoppekspert opprørt etter arrangørtabben

Wirkola setter spørsmålstegn ved det nye poengsystemet

RASER: Arne Scheie, her avbildet under Vikersund-rennet tidligere i år, skjønner ikke hvordan arrangøren kan ha gjort en regnefeil som kostet Norge sølvmedaljen i lagkonkurransen i hopp. Foto: Geir Olsen, VG

Scheie: - Skandale jeg knapt har opplevd i hoppsporten

VAL DI FIEMME/OSLO (VG Nett) Juryen fradømte Norge sølvmedaljen under dagens lagkonkurranse i Val di Fiemme. Det får kommentatorveteran Arne Scheie til å rase.

Artikkelen er over syv år gammel

- Dette er jo en skandale som jeg knapt har opplevd i hoppsporten. Dette er jo helt forferdelig. De har jo lurt hele verden, sier Arne Scheie til VG Nett.

VGTV: Oppgitt Jacobsen: - Utrolig at dette kan skje i 2013

Fikk seks poeng for mye

Han befinner seg fortsatt ved hoppbakken etter at det ble full forvirring rundt Norges andreplass under lagkonkurransen i stor bakke. Sportssjef Clas Brede Bråthen kunne senere fortelle at Norge var fratatt sølvmedaljene etter en regnefeil.

- De har det veldig tungt nå. Men jeg vet at de vil børste det av seg, sier Bråthen til VG Nett.

Saken fortsetter under bildet.

SKUFFET: Norges sportssjef i hopp, Clas Brede Bråthen, var naturligvis skuffet etter at Norge ble fradømt sølvmedaljene etter lagkonkurransen lørdag kveld. Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix


Etter å ha konferert med sidekommentator Espen Bredesen, forteller Scheie at regnefeilen har oppstått i den første omgangen. Anders Bardal skal ha bedt om en avsats som ikke ble regnet med av dommerne etter gjennomført hopp.

Dermed fikk Norge over seks poeng for mye og da feilen ble oppdaget først etter rennet var over, snek både Tyskland og Polen foran på resultatlista. Han forteller om en norsk hoppleir som er meget opprørt.

- Det er selvfølgelig en stor skuffelse for de å bli tatt fra sølvmedaljen og ender som nummer fire. Det er en enorm skuffelse. De har jo egentlig gjort jobben sin.

VGTV: FIS-sjef: - Vi føler veldig med Norge

Lignende episode for 89 år siden

SKUFFET 2: Anders Bardal måtte nok summe tankene litt etter at sølvmedaljen glapp etter rennet. Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix

Scheie mener noe lignende skjedde for 89 år siden.

- Det var da nordmannen Thorleif Haug tok bronse under VM i Chamonix i 1924. Avgjørelsen ble senere gjort om - og bronsen gitt til en amerikaner, sier Scheie.

Dermed endte den siste hoppkonkurransen i årets VM med en real arrangørtabbe fremfor en perfekt slutt for de norske hopperne som fra før har tatt ett gull og én bronse.

- En bjørnetjeneste

SKEPTISK: Tidligere skihopper Bjørn Wirkola liker ikke måten Norge tapte sølvet på. - Det var litt av en bombe, sier han. Foto: Geir Otto Johansen, VG

Tidligere verdensmester i hopp Bjørn Wirkola ble svært overrasket da han fikk høre at Norge var fratatt sølvet i hopprennet han akkurat hadde sett.

- Det var litt av en bombe. Jeg skjønte ikke noe. Jeg trodde han som fortalte meg det tullet med meg, forteller han til VG Nett.

Han vil ikke kalle det en skandale, og mener rett skal være rett.

- Om man har gjort en regnefeil, og at han fikk mer poeng enn farten hans tilsa, er det riktig. Men det må være forferdelig kjedelig å få den nyheten etter konkurransen er ferdig. Det er stor forskjell på sølv og fjerdeplass i et VM.

Selv om ikke hopplegenden vil kalle dagens feil en arrangørskandale, stiller han seg svært kritisk til de nye reglene i hoppsporten.

- Jeg kjenner ikke det nye systemet så godt, at man kan gå opp og ned på farten og få plusspoeng. Man kan ikke finne på noe mer nå, da gidder ikke folk å se på hopprenn lenger.

- Når man driver med en idrett som hopp, må man forvente at ikke alle har like forhold. I tillegg skal man kunne bedømme selv hvordan man synes et hopp var, ikke være avhengig av å sitte å vente på at en datamaskin skal regne ut poengene. Jeg mener hoppsporten gjør seg selv en bjørnetjeneste med alle de nye reglene.

Lagkonkurranse hopp:

1. Østerrike 1135,9
2. Tyskland 1121,8
3. Polen 1121,0
4. Norge 1117,3
5. Japan 1099,1

VG Nett utvider saken.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder