Svensk og norsk retorikk-ekspert uenige om Johaugs tårer

LANGRENN

En svensk retorikk-ekspert mener at Therese Johaug virket
«anklagende og selvmedlidende» i sin første pressekonferanse. En professor ved Universitetet i Bergen mener derimot at hun virket «autentisk» - altså ekte.

Publisert: Oppdatert: 05.11.16 13:30

Det er Elaine Eksvärd som til Expressen sier at Therese Johaug får trøbbel med å vekke sympati – tross sine fortvilte tårer.

Skiløperen var oppløst i tårer da hun på pressekonferansen den 13.oktober fortalte sin historie om hvordan hun kom til å teste positivt på et anabolt steroid.

– Jeg er helt knust og fortvilet over å ha kommet i denne svært vanskelige, og for meg uvirkelige situasjonen, sa den norske skiløperen.

Les også: Johaug på vei mot million-smell.

Nå har den svenske avisen Expressen spilt av pressekonferansen for retorikk-ekspert Eksvärd.

– Det er veldig anklagende og selvmedlidende, mener hun.

Eksvärd hevder at Johaug ikke viser noen forståelse av at mennesker kan lure på hva som har skjedd.

Så du denne? Stjerneadvokater uenige om Johaug-sjanse

– Jeg tror derfor ikke sympatien er helt på hennes side, sier Eksvärd.

Den svenske eksperten hevder at Johaug går rett på å klandre andre, og at hun bare i en bisetning sier at hun tar «det fulle ansvar». Eksvärd fastslår at Johaug klandrer legen og altså derfor fremstår som anklagende og selvmedlidende.

– Hvis hun vil ha forståelse for at hun har vært uaktsom, så må hun også vise forståelse for andre. Alle kan ta feil, sier retorikk-eksperten - og mener altså at hun hadde en for anklagende tone mot lege Fredrik S. Bendiksen.

Så du denne? Forbundet betaler Johaugs advokat

Samtidig mener Eksvärd at de sterke følelsene også kan ha virket til Johaugs fordel.

– Er man ganske medmenneskelig, og tårene er rettferdige, så vekker det absolutt sympatier. Det avhenger av hva du prater om, men mennesket er i bunn og grunn empatisk. Viser du følelser, så føler folk med deg, sier Elaine Eksvärd til Expressen.

Professor Jens Elmelund Kjeldsen ved Universitetet i Bergen vil ikke, som Eksvärd, «se inn i hodet på folk» og uttale seg om hvordan de oppfatter Johaug. Derimot sier han:

– Jeg oppfatter at Therese Johaug er autentisk, at hun er seg selv. Hun fremstår som hun ikke har fått en medierådgiver til å fortelle seg hva som er de «riktige» tingene å si. Hun opptrer veldig autentisk, er opprørt og slår i bordet og sier at «jeg skal kjempe». Det er ikke selvmedlidende, mener Bergen-professoren i et intervju med VG.

Les også: Dette er Johaugs nye støtteapparat

– Hvis folk er seg selv, så tror vi på dem. Therese Johaug prøvde å være profesjonell, men klarte det ikke. Det var for sterke følelser.

Jens Elmelund Kjeldsen understreker Elaine Eksvärds uttalelser er til en svensk offentlighet.

– Jeg vil anta at mottakelsen er annerledes der enn i Norge.

Professoren understreker også at ikke alt det vi vet nå, var kommet fram på den første pressekonferansen til Johaug.

Se også: Slik blir Johaugs nye treningshverdag

– Derfor må vi se hva som skjedde den gang i lys av det vi visste da.

– Hva sier du om at Johaug skal ha vært «anklagende» mot legen?

– Hun gir ingen kritikk av legen, men holder seg til å forklare hva som har skjedd. Hun hyller også legen som en dyktig idrettslege. Han blir en profesjonell aktør.

– Vekker hun derfor sympatier?

– Som nevnt vil jeg være veldig forsiktig med å gå inn i folks hoder, men i vår tid er det generelt en tendens til at folk som er seg selv, hun var opprørt og fremoverlendt, vekker sympati hos folk.

Her kan du lese mer om