FIKK SJOKK: Petter Northug i samtale med VG etter seieren i Rogaland (60 km på rulleski i kveld). Og forteller at han fikk sjokk av Sundby-saken. Foto: Odin Jæger VG

Northug om Sundby-dommen: – Kom som et sjokk

Men Petter skråsikker på at Martin reiser seg etter utestengelsen

SANDNES/OSLO (VG) Langrennsstjernen Petter Northug (30) forteller at han fikk sjokk da Martin Johnsrud Sundby (31) ble utestengt – og fratatt seieren i Tour de Ski og verdenscupen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Northug vant det 60 kilometer lange rullskiløpet fra Ålgård til Sandnes i kveld. Han var ikke truet i spurten. Men knuste en stav etter målgang. Til VG forklarer han det med «for dårlig avslutning».

Dopingutestengte Johnsrud Sundby kunne naturlig nok ikke stille i blodslitet i Rogaland. Da benyttet Northug muligheten til å vise at han er i rute etter høydeopphold og en sommer med mye trening.

– Det kom som et sjokk. Jeg ble veldig overrasket, og synes det er kjedelig, sier Northug om utestengelsen av sin argeste konkurrent.

Artikkelen fortsetter under bildet

Han følte det unektelig som lyn fra klar himmel under høydetrening på Tenerife i forrige uke. Sundby-dommen fikk han kommunisert gjennom media, og Norges Skiforbund.

Les også: Sundby utestengt etter brudd på dopingreglene

Etter seieren ga Petter Northug klart uttrykk for at han tror Sundby reiser seg etter den vonde dopingsaken. Han understreker overfor VG at han «føler med» Johnsrud Sundby.

– Jeg og Martin har gått på smeller nå, og vi vet at det beste vi kan gjøre er å lukke oss inne, og ha fokus på det viktige; å trene mot en ny sesong. Jeg er sikker på at han reiser seg, og kommer tilbake akkurat som jeg gjorde, sier Northug.

Husker du: Northug fikk 50 dagers fengsel for fyllekjøring

Sundby mistet seieren i Tour de ski 2015. Sammenlagtseieren i verdenscupen ble han også fratatt. Det ga Northug gevinst i form av seier i Tour de ski og 400.000 kroner mer i premiepenger fra det intenasjonalke skiforbundet (FIS).

– Det var ikke noe seier for meg. Jeg fortsetter å jage min første triumf i Tour de ski, sier Northug.

Seieren i Sandnes tok han mest med et skuldertrekk. Han jublet ikke engang over å være først i mål. Ute av syne for publikum «tok han staven». Og mitt i intervjuet med pressen spurte han «hvordan går det med Rosenborg» i Champions League-kvalifiseringen.

Da han fikk «2-1» jublet han ikke:

– Det burde helst vært 3–1.

Han klaget ikke på styrtregnet. Det var bare å komme først i mål han tenkte på.

– Vi savnet Tomas (Northug) fremme der. Han skulle være med. Jeg var sliten og litt sløv da Petter (Eliassen) stakk, men fikk heldigvis hjelp av Nygaard, sier Northug til NRK.

Sjekk denne: Eks-langrennsløper var frisk – fikk astmamedisin

Han skulle gjerne hatt med seg lillebroren helt i teten, men var takknemlig for hjelpen han fikk fra Andreas Nygaard da rømlingen Petter Eliassen ble tatt igjen. Nygaard følte seg sjanseløs i spurten mot Northug.

– Han er så god og lur. Han har vært i den situasjonen så mange ganger. Da var det «hasta la vista, Andreas», beskriver løperen fra Burfjord i Troms – og snakker om hvordan det var å bli utsatt for Northug-rykket.

Sjekk denne: Slik var veien til Sundbys dopingdom

– Det var en fin 60 kilometer. Jeg følte aldri at det gikk spesielt fort. Det var bare å ligge der og vente. Thomas bar drikke de første fire milene. Det takker jeg for, sier langrennsstjernen til statskanalen.

Etter å ha fått lillebroren med på sitt private lag gjør han det klart at han stiller store krav til Tomas Northug.

– Vi må rydde opp litt. Vi fullførte planen på terningkast to. Det er ikke godt nok, sier Petter Northug med et smil.

Sandnes (NTB): 60 km klassisk rulleskirenn onsdag:

1) Petter Northug, Strindheim 2.28.13,6, 2) Andreas Nygaard, Burfjord 0.01,2 min. bak, 3) Petter Eliassen. Tverrelvedalen 0.1,8, 4) Stian Hoelgaard, Gjesdal 0.03,1, 5) Anders Mølmen Høst, Lyn 0.05,1, 6) Thomas Bing, Tyskland 0.05,3, 7) Øystein Pettersen Lillomarka 0.05,4, 8) Tore Bjørseth Berdal, Byåsen 0.05,8, 9) Thomas Gifstad, Oppegåard 0.05,9, 10) Anders Aukland, Oseberg 0.06,6.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder