Langrennssjef Løfshus om medisinbruken: – En gedigen misforståelse

Mener landslagets praksis er innenfor de etiske retningslinjene

ULLEVAAL (VG) Vidar Løfshus avfeier TV 2s opplysninger om at det norske langrennslandslaget skal ha tilbudt friske utøvere astmamedisin.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det fortalte landslagssjefen da han møtte et stort norsk pressekorps i Norges Skiforbunds lokaler på Ullevaal stadion torsdag ettermiddag.

– Har du tilbudt astmamedisin til løpere som ikke trenger astmamedisin. I den hensikt at de skal tjene noen ekstra sekunder i konkurranser?

– Nei, det er en gedigen misforståelse igjen, sier Løfshus til VG.

Det var onsdag kveld slapp TV 2 nyheten om at friske, norske langrennsløpere skal ha blitt tilbudt astmamedisin før renn sist venter.

Vidar Løfshus forsikrer nå om at landslaget ikke behandler friske utøvere med astmamedisin hvis de ikke har luftveisinfeksjon, sterk slimdannelse eller astma. På dagens pressekonferanse sa Løfshus at han var usikker på hva TV 2 sikter til når de snakker om friske utøvere på grunn av gradsforskjeller.

– Jeg håper denne utøveren tar en telefon til meg og forklarer hva han mener slik at jeg kan finne ut ting gjennom våre rutiner, sier Løfshus.

Lest? Antidoping Norge reagerer kraftig

– Doping er det ikke, sier Løfshus til VG før han fortsetter:

– Vi har hatt en veldig god dialog med Antidoping Norge og senest denne uken et veldig godt og positivt møte med dem. Fulgt opp i dag med en samtale med Rune Andersen (tidligere direktør i WADA, nå ansatt i Antidoping Norge) på denne spesifikke saken.

Løfshus fikk spørsmål om bruken av forstøverapparatet, om det er for enkelt å ta det i bruk.

– I den grad du har en indikasjon på at det er noen feil med luftveiene dine så får du saltvannsoppløsningen. Det kan alle bruke når som helst. Og det er heller ikke reseptbelagt. Det er mer hensiktsmessig å bruke forstøver enn andre metoder, sier Løfshus.

– Ganske langt fremme i behandling av luftveier

TV 2 hevder at tilbudet om astmamedisin skal ha skjedd under et internasjonalt renn, og at en representant for Norges Skiforbund kommuniserte at alle kunne bruke et såkalt forstøverapparat, som skal ha inneholdt astmamedisin.

Nyheten kommer i kjølvannet av astmastraffen til Martin Johnsrud Sundby.

Langrennssjefen Løfshus sier følgende til de som allerede har vært ute og kritisert praksisen som de anonyme langrennsløperne beskrev for TV 2:

– Vi ligger ganske langt fremme i behandling av luftveier. Astma eller ikke astma og astmamedisin eller ikke astmamedisin. Det er innenfor de idrettsmedisinske retningslinjene slik som vi behandler. Det er metoder som er allmenn kjent blant norske ledere.

Les også: FIS-lege varsler mulig utredning av norsk praksis

MÅTTE SVARE FOR SEG: Langrenssjef Vidar Løfshus på vei inn for å møte pressen på Ullevaal stadion. Foto: TERJE BRINGEDAL VG

– Følger de etiske retningslinjene

Langrennssjefen er opptatt av å skille astma, slimdannelser i halsen og luftveisinfeksjoner fra hverandre:

– Vi gir jo medisiner i den grad det er foreskrevet av lege. Enten når det er luftveisinfeksjon eller slimdannelser i luftveiene. Det er opptil hver enkelt lege å foreskrive riktig type medisin.

VGs sportskommentator: Selvskading av skiforbundet

Etter ski-VM i 1993 ble det tydeligere retningslinjer i skisporten på hvilke utøvere som skulle få astmamedisin eller ikke.

– Da kom det bestemmelser om bruk av astmamedisiner og hva som er lovlig, hva som er listet som ulovlig. Det forholder vi oss til hele tiden. Vi behandler slik som idrettsmedisinere foreskriver, og følger de etiske retningslinjene som er der, sier Løfshus.

– Først Sundby-saken. Så dette. Hva blir den neste?

– Det her ikke en astmasak. Det er en sak om behandling av luftveier. Det er tydelig at det norske folk har et behov for å vite hvordan vi behandler luftveier. Det viktigste verktøyet du har for å prestere er ventilasjonssystemet ditt, vi må holde dette i orden. Vi har god kontroll på hvordan vi medisinerer og hvordan vi behandler folk som har luftveisproblematikk.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder