GLEDESTÅRER: Håkon Olsrud var meget emosjonell etter å ha sikret Norge den første medaljen i Paralympics.
GLEDESTÅRER: Håkon Olsrud var meget emosjonell etter å ha sikret Norge den første medaljen i Paralympics. Foto: GEIR OWE FREDHEIM, NORGES IDRETTSFORBUND

Håkon (32) tok Norges første medalje i Paralympics: – Det har blitt en del tårer

LANGRENN

Endelig har Norge tatt sin første medalje i dette Paralympics. Det sørget Håkon Olsrud (32) for på 20 km. stående langrenn natt til tirsdag. Han var veldig rørt over å ta bronsemedaljen.

Publisert: Oppdatert: 12.03.18 05:51

– Dette betyr alt, jeg er ganske emosjonell akkurat nå, sa Olsrud i et intervju på NRK.

– Det har blitt en del tårer, fastslo han i et intervju med Norges Idrettsforbunds pressetjenste.

Til NRK sa Håkon Olsrud:

– Jeg sov ikke et sekund i natt. Jeg hadde psykolog-hjelp kvelden før. Stikkordet var «nå». Det var «nå» jeg skulle gjøre det.

Det var idrettspsykolog Arne Riise som hjalp den norske helten.

– 7–8000 timer ligger bak dette. I Sotsji ble jeg syk to dager før 20 kilometer. Fire år senere går det. Det holder ikke med fem i norsk muntlig for å beskrive dette, fortsatte Håkon Olsrud.

Han er lærer - men i matematikk.

– Dette kan heller ikke beskrives med noen formel, smilte bronsevinneren.

Olsrud ble liggende rett ut etter målstreken lenge. Til slutt kom han på beina.

– Det er paralympics. Da er det uaktuelt å ikke gi 100 prosent. 99 prosent i Paralympics gir ikke mening. Du representerer Norge, og da skylder du å gi alt. Det sier seg selv, sa Olsrud i det sterke NRK-intervjuet.

– Han har ikke bare vært i kjelleren, han har gravd seg gjennom kjellergulvet. Han er kjent for å ta seg helt ut, sa NRKs ekspertkommentator Torbjørn Broks Pettersen - som var landslagssjef i Sotsji for fire år siden da Olsrud var syk og ikke kunne delta på denne distansen.

– Dette har han fortjent, fortsatte Pettersen.

Ihor Reptyukh fra Ukraina vant, mens franske Benjamin Daviet tok sølvet. Olsrud var drøyt 20 sekunder bak Daviet.

Nordmannen har medfødt dysmeli i høyre hånd, har ingen gripeevne i den hånden og går med én skistav. Olsrud representerer Nordbygda/Løten.

Olsrud har to VM-medaljer i stafett fra før, men dette er hans første individuelle medalje i et internasjonalt mesterskap. 20 kilometer er regnet som hans beste distanse i lekene.

I Sotsji-Paralympics for fire år siden var han bare nummer 15 og 18, men målbevisst trening har gitt resultater. Olsrud har omtrent 800 treningstimer i året.

Han kjører et knallhardt løp med trening både før og etter arbeidstid som lærer på Lillestrøm.

Norges beste plassering til nå i Paralympics har vært 4. plass. Jesper Saltvik Pedersen ble nummer fire i super-G.

Eirik Bye i klassen for synshemmede ble nummer åtte. Arvid Nelson var ledsager. Seieren gikk til kanadiske Brian McKeever.

Her kan du lese mer om