OL-HÅP: Kjetil Jansrud (t.v.) og Martin Johnsrud Sundby er to av Norges OL-håp om en snau måned. Begge tror på konkurranse også i tidlig alder. Foto: Lise Åserud/Terje Bendiksby, NTB Scanpix

OL-HÅP: Kjetil Jansrud (t.v.) og Martin Johnsrud Sundby er to av Norges OL-håp om en snau måned. Begge tror på konkurranse også i tidlig alder. Foto: Lise Åserud/Terje Bendiksby, NTB Scanpix

Jansrud og Sundby tilhengere av at barn konkurrerer tidlig: Jansrud: - Kan bli en nasjon av middelmådighet

Kjetil Jansrud (28) frykter at Norge vil sakke akterut om ikke barn i større grad får lov til å dyrke det de er gode til i tidlig alder.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- I utgangspunktet kjenner jeg at jeg har litt problemer med slik vi driver nå, sier han i TV 2-programmet «OL-drømmen» som vises onsdag kveld. Han forteller at han er bekymret over hva som vil skje med den kommende generasjonen, som «blir tatt vare på og beskyttet».

- Har vi fortsatt en Petter Northug, Anders Bardal eller Martin Johnsrud Sundby? Eller blir det færre av dem? Jeg føler vi gambler litt med det. Det er kanskje litt upolitisk å si det, men jeg tror vi kanskje kan komme til å bli en nasjon av middelmådighet.

Les også: Idrettsforbundet: Åpne for å diskutere og evaluereLes også: Idrettsstudent: - Feil å kalle noen under 13 år talenter

Overfor VG sier at han står for det han sier i programmet.

- Jeg er vokst opp med barnekonkurranser og ble satt krav til i ung alder. Min far satte krav, men det har vært viljestyrt. Da han så at viljen var der, la han alt til rette.

Alpinisten mener Norges tradisjoner og antall utøvere gjør at enerne alltid vil dukke opp i vinteridrettene. Han peker derfor på Suzann Pettersen og Mats Zuccarello, som er gode i idretter Norge tradisjonelt ikke er så gode i, som høyinteressante eksempler.

- Hvis man er smart spør man hvordan de har lykkes. Har de bare lekt og hatt det gøy, er det fint, men jeg tror nok vi får en annen historie og at vi har mye å lære.

Sundby enig

I TV 2-programmet er også Tour de Ski-vinner Martin Johnsrud Sundby inne på det samme.

- Jeg er vel egentlig tilhenger av å få inn konkurranseidretten ganske tidlig, ja. Å konkurrere er et veldig spennende aspekt ved livet og som barn må lære seg tidlig. Den følelsen og spenningen som brer seg i kroppen når man skal ut og konkurrere mot andre mennesker og ikke minst seg selv, jeg har litt tro på den, sier Sundby.

Les også: «Jeg gikk hjem og gråt stille for meg selv»

- Jeg forstår at det er mye kontroverser rundt dette, og at reglene er innført. Vi er et land som tar vare på alle, og slik det skal være. Det er ikke så svart/hvitt som jeg kanskje får det til å høres ut som. Men man kan ikke få i pose og sekk, sier Jansrud.

Han mener dette gjelder samfunnet generelt, ikke bare idretten.

- Vi er redde for å skape vinnere og tapere, og kanskje aller mest tapere. Noen er gode i fotball, og noen har kjempegode karakterer. Ta Magnus Carlsen, som har et unikt hode: Disse må få drive på fra de er små. Alle er gode på et eller annet, og det må de få lov til å dyrke. Hvis ikke er det noen et eller annet sted i verden som gjør det. Da klarer vi aldri å ta dem igjen, tror jeg.

- Livet ender ikke uavgjort

Da VG kjørte en lengre artikkelserie om barneidrettsregler innenfor fotballen i etterkant av BA-journalist Tormod Bergersens innlegg «Bønn fra en benkesliter i barnefotballen», frontet tidligere Stabæk-leder Ingebrigt Steen Jensen sin mening om at barn tidlig må deles inn i grupper etter ambisjoner på fotballbanen.

Les også: Steen Jensen om barnefotballen: - Vi er altfor redde

Han var også blant dem som ytret seg kritisk da Norges Fotballforbund jobbet med å endre reglene i barne- og ungdomsfotball for et par år siden.

SUKSESS: Mats Zuccarello i New York Rangers er ett av eksemplene Kjetil Jansrud mener det er spennende å lytte til. Foto: Maddie Meyer, Afp

- Å fjerne nederlag for barn, og tro at livet skal ende uavgjort, det er en gedigen misforståelse. Og det er en undervurdering av barn. Men det er sikkert vel ment, sa han, ifølge Aftenposten.

I serien som engasjerte svært mange, stemte for øvrig nærmere 40.000 i VGs avstemming på hvordan spilletiden bør fordeles i barnefotballen. Halvparten av de som stemte mente alle bør få spille like mye, mens om lag 43 prosent mente at de beste bør få spille mest, men at alle må få spilletid.

Les også: Lahlum hjalp Carlsen unna barneidrettsreglene

Carlsen gikk egne veier

Sjakk-fenomenet Magnus Carlsen begynte å konkurrere internasjonalt allerede som tiåring. Hans Olav Lahlum, som på denne tiden var turneringssjef i Ungdommens Sjakkforbund, presset hardt på for at barneidrettsreglene skulle bli oversett.

- Jeg fryktet en situasjon med et stort talent som ikke fikk anledning til å delta i internasjonale mesterskap og sånn sett la opp. Samtidig var den ingen stor fare ved å gjøre det, har Lahlum uttalt til VG.

Ifølge Norges Idrettsforbunds «Bestemmelser om barneidrett» kan barn først delta i mesterskap som NM, nordiske mesterskap, EM og VM det året man fyller 13 år.

Norges Sjakkforbund er ikke tilknyttet NIF og følger derfor ikke disse reglene. Carlsen ble internasjonal stormester som 13-åring.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder