LANGRENNSPAR: Svenske Anna Haag og Emil Jönsson håper på en knallsesong i skisporet kommende sesong, paret vil nemlig gi 10 prosent av premiepengene sine til barn som er på flukt i verden. Her er paret fotografert under OL i Sotsji i fjor. Foto: Maja Suslin / Tt , NTB Scanpix

Svenske langrennsstjerner vil gi premiepenger til flyktninger

Mikko Kokslien starter innsamling til flyktninger

Norges Skiforbund vurderer om de skal gjøre noe

Petter Northug gir 10 000 til Norsk Folkehjelp

Langrennsløperne Anna Haag (29) og samboeren Emil Jönsson (30) vil gi ti prosent av premiepengene sine til flyktninger den kommende sesongen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Bildet av døde Alan (3) på stranden i Bodrum i Tyrkia gjorde sterkt inntrykk på det svenske langrennsparet Anna Haag og Emil Jönsson.

For tre dager siden la Haag ut denne meldingen på Instagram: «Når det skjer katastrofer, uansett om det er pågående eller akutte, vil man gjøre noe. Hjelpe til. Det er menneskelig å føle det», skriver Haag og fortsetter:

«Å se bildene av lille Alan gjorde vondt på ordentlig. I kropp og sjel. Derfor velger Emil og jeg å gi 10 prosent av våre premiepenger denne sesongen til barn på flukt».

Det svenske langrennsparet hadde ingen god sesong sist, så Haag legger til at hun håper på deres beste sesonger noensinne nå, så det kan bli litt penger til flyktinger.

Anna Haag gikk på det svenske stafettlaget som tok OL-gull i Sotsji i fjor. Jönsson tok bronse på lagsprinten i det samme mesterskapet.

Fredag kunngjorde også Petter Northug på sin Facebook-side at han gir 10 000 kroner til Norsk Folkehjelps flyktningearbeid.

Han oppfordret samtidig «samtlige av sine kollegaer i norsk idrett» til å gi sin støtte.

Dessuten fortalte Northug at hans samarbeidspartener Coop har valgt å gi én krone for hvert medlem – totalt 1,4 millioner kroner – til Norsk Folkehjelp.

Les også: Norske Mona hjelper flyktninger i Hellas.

Starter innsamling tirsdag

Kombinertløper Mikko Kokslien føler seg også kallet til å bidra, han vil hjelpe flyktninger som er kommet til Norge.

SØLVGUTT OG HJELPEGUTT: Mikko Kokslien tok VM-sølv på lagkonkurransen i Falun tidligere i år. Foto: Vegard Wivestad Grøtt , NTB scanpix

- Sponsoren min, Blostrupmoen Medical Equipmentde, drifter tre mottak for UDI. Jeg spurte hva de har behov for. Svaret var vinterklær og sportsutstyr. De som kommer til mottakene har ofte litt tynne og sommerlige klær. For meg og kombinert-Norge er dette en måte å bidra med noe tilbake til sponsoren og flyktingene, sier Kokslien til VG.

Kommende tirsdag er Kokslien tilstede fra kl 17.00-19.00 ved parkeringsplassen ved Lysgårdsbakken for å ta imot varme klær, sko og annet sportsutstyr. Tirsdag 22. september vil det være mulig å levere klær og utstyr ved Cafe Stift i Lillehammer fra klokken 18.00.

- Veldig mye kan og bør gjøre for dem som kommer. Fysisk aktivitet er viktig for meg, og jeg tror det kan være med å skape glede for mennesker i en slik situasjon, sier Kokslien.

- Hvilke forventninger har du til innsamlingen din?

- Det er vanskelig å si. Jeg har begynt å spre det litt. Alle gutta på landslaget bidrar. Jeg skal bruke sosiale medier til å spre dette, svarer Kokslien.

Blodstrupmoen har flyktningemottak for tilsammen 300 mennesker på Slobrua ved Skarnes, på Opaker gård ved Grue og Dæssbekken i Åsnes. Alle steden er i Hedmark.

Kokslien vil selv være med å levere det han samler inn til flyktningemottakene.

STERKE BILDER: Dette er ett av bildene av Alan på stranden i Bodrum i Tyrkia. Den lille gutte overlevde ikke ferden til Hellas. Her blir den livløse kroppen båret bort av en politimann i begynnelsen av september. Foto: Nilufer Demir , Ap

De norske langrennsløperne har ingen Haag - og Jönsson-plan

I følge Claes-Tommy Herland i Norges Skiforbund har ingen av de norske langrennsløperne snakket om å bidra med deler av sine premiepenger på samme måte som Anna Haag og Emil Jönsson. Norges Skiforbund diskuterer om de skal gjøre noe for flyktningene i den situasjonen som er oppstått.

- NSF sentralt har ikke besluttet noe, men vi diskurerer muligheter internt. Kombinert er nå først ut, skriver Herland i en sms til VG.

Idrettsforbundet gir en halv mill.

Norges Idrettsforbund besluttet denne uken å gi en halv million kroner til et fond.

«Norges Idrettsforbund ønsker å dele idrettsglede for alle og vil oppfordre til stor, felles dugnad for å inkludere alle som nå kommer inn i idrettens fellesskap. Idrettsstyret har derfor i dag, som sitt bidrag, bevilget 500.000 kroner til et fond for å understøtte idrettslagenes arbeid, både med tiltak for å møte dagens akutte situasjon, og med det langsiktige arbeidet for et mer inkluderende samfunn», meldte Norges Idrettsforbund onsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder