Northug har ingen tro på skiforbundets ferske verdisatsing

SANDNES (VG) Norges Skiforbund gjør det de kan for å forbedre sitt eget omdømme, men det nye «verdiprosjektet» er ikke Petter Northug (31) spesielt interessert i.

 • Mikal Aaserud
 • Vegard Aulstad

Artikkelen er over to år gammel

– Jeg har ødelagt skiforbundet sitt omdømme i flere år nå. Mitt eget omdømme også. Så det er en grunn til at jeg ikke er invitert der, sier Petter Northug til VG – på spørsmål om han er satt inn i «Verdi-Ski».

Les også: Northug gir lagkameraten ternigkast én

Ingen tro på prosjektet

Det er skiforbundets nye omdømmeprosjekt. Arbeidet startet allerede ved juletider, etter de to dopingsakene til Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby. Organisasjonen ble kritisert fra alle kanter, led et skikkelig omdømmetap og målet er å «ta det tilbake igjen».

Northug – som står utenfor landslaget i sommerhalvåret – svarer «nei» uten å tenke seg om på spørsmål om han tror på prosjektet.

– Hvorfor?

– «Nei» er vel et svar på at jeg ikke har trua, sier Northug, som fredag reiste hjem fra Blinkfestivalen med tette bihuler. Det eneste han rakk å prestere var en 44. plass, hele 19 minutter bak Martin Johnsrud Sundby på 60 kilometeren onsdag.

Han får imidlertid ikke støtte i sin skepsis til skiforbundets omdømmeprosjekt av en annen profilert utøver. Marit Bjørgen er på sin side svært positiv.

– Jeg tror det er viktig, med tanke på det året vi har hatt, at vi har fokus på hvordan vi fremstår og hva slags oppfatning folk har av oss. For eksempel med tanke på doping – at vi er åpne, ærlige og inkluderende. Det er viktig å gå en runde på det, sier 37-åringen til VG.

Fått med deg denne? Langrenns-Riise slet med nerver, kvalme og søvn

Under VM i Lahti la Emil Iversen ut et bilde av en svært lettkledd Northug:

Må sette seg inn i verdi-prosjektet

For utøverne innebærer «Verdi-Ski» å involvere seg i langt større grad for å bli bedre kjent med organisasjonen de er en del av, forteller prosjektleder Gro Eide – som også er medieansvarlig for langrennsdelen av Norges Skiforbund.

Med seg i styringsgruppen har hun skipresident Erik Røste, generalsekretær Stein Opsal og fra langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad og Nils Kristian Nakstad.

– Men Petter har ikke vært med på den prosessen som har vært.

– Det må han når han kommer inn i laget?

– Ja, Petter blir involvert i det samme. Han blir det som resten av løperne, sier Eide.

– Han sier han ikke har noe tro på prosjektet …

– Jeg gleder meg til å prate mer med Petter om prosjektet og sette ham grundig inn i det. Slik at han får den samme innføringen som de andre. Jeg håper og tror Petter vil like det vil holder på med, fordi han er en klok, ung mann, sier Gro Eide.

Medietrøbbel

NSF jobber for å forbedre seg på helt sentrale områder, som det medisinske, kultur- og verdiarbeid og forholdet til markedsarbeidet og samarbeidspartnere. Også kommunikasjon er en viktig del av det å gjenopprette omdømmet. Her har Northug og forbundet hatt forskjellige meninger om hvordan man skal fremstå.

I fjor høst, kort tid etter at begge dopingsakene var kjent, ba landslagskoordinator Ulf Morten Aune om at de norske utøverne viste mer ydmykhet når de reiste ut av landet. Northug skjønte ikke stort av det.

Det gikk også ordentlig galt under Lahti-VM. Da mente landslagssjef Vidar Løfshus at mediepress måtte ta sin del av skylden for Johaugs dopingsak. Det ble et rabalder. Enden på visen ble at Løfshus måtte beklage seg. Utspillet fikk Northug til å tenne på alle plugger. Han hudflettet rett og slett sin egen sjef.

Les også: Nå tør Sundby endelig bruke av formuen sin

– Graff er en dårlig journalist

HAR TRENT KOMMUNIKASJON: Emil Iversen (venstre) og Espen Graff (høyre), her fra Lahti-VM tidligere i år. Foto: Lise Åserud NTB scanpix

Skiforbundets tanke nå er at de rutinerte utøverne deler sine erfaringer på dette området med de yngre, ferske løperne på landslagene. Derfor gjennomførte mange løpere kurs i medieforståelse kort tid før Blinkfestivalen i Sandnes. Medietrykket har vært stort på både løpere og støtteapparat helt siden dopingsakene.

Flere enn Marit Bjørgen skal ha tatt seansen godt imot. Emil Iversen skal blant annet ha blitt «grillet» av kommunikasjonssjef i forbundet, Espen Graff.

– Det var interessant og lærerikt. Det er viktig for meg å være et godt forbilde, sier Iversen til VG.

Hadde Petter hatt godt av å sette seg inn i omdømmeprosjektet og i tillegg hatt medietrening?

– Det får du nesten spørre Petter om. Men om Petter hadde ønsket det, så hadde sikkert Graff tatt en runde med ham også, sier nordtrønderen.

Det er imidlertid ikke interessant for Petter Northug.

– Nei, jeg har blitt grillet av dere i ti år. Så det trenger jeg ikke. Espen Graff er en dårlig journalist også, så jeg trenger ikke få spørsmål fra ham, sier Northug.

Espen Graff ble kommunikasjonssjef i skiforbundet i 2012 etter å ha vært både reporter og redaksjonssjef i NRK i en årrekke.

– Det har jeg ingen kommentar til, sier en smilende Graff – som tar utspillet med godt humør.

Anbefales: John Northug om å være pappaen til Petter

Mer om

 1. Petter Northug
 2. Emil Iversen
 3. Langrenn

Flere artikler

 1. Utøverne og ledelsen holdt hemmelig Northug-møte

 2. Treneren satte ned foten for Northugs Blink-deltagelse

 3. Skiforbundet har åpnet personalsak mot Northug

 4. Løfshus har innboksen full av hatmail

 5. Trener-Iversen sendes på gangen når sønnen er tema

Fra andre aviser

 1. Northugs trener om vrakingen: – Dette var kjedelig

  Aftenposten
 2. Hvorfor vraker skistjernene Norges gulloppskrift?

  Aftenposten
 3. Kritikken mot Løfshus har vært urettferdig, overdreven og litt riktig

  Aftenposten
 4. Nye krisetall for skiforbundet: – Mer krevende enn å ta OL-gull

  Aftenposten
 5. Landslagssjefens OL-beskjed til Northug: – Han er veldig lite aktuell

  Aftenposten
 6. Derfor ble han ny sjef for langrennsgutta

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder