RUTINESVIKT: Her intervjues Vidar Løfshus etter pressekonferansen hvor det kom frem at Therese Johaug hadde testet positivt for det anabole steroidet clostebol.

RUTINESVIKT: Her intervjues Vidar Løfshus etter pressekonferansen hvor det kom frem at Therese Johaug hadde testet positivt for det anabole steroidet clostebol. Foto: Terje Bringedal VG

Flere landslagsutøvere i langrenn droppet antidopingopplæring

I mai gjennomførte Antidoping Norge et «Ren Utøver»-program. Landslagssjef Vidar Løfshus bekrefter at flere utøvere ikke møtte opp.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Det er litt sløvt, også av oss som har pålagt dem om å gjøre det, men ikke fulgt det opp. Og det er sløvt at de ikke har fulgt det opp selv, sier landslagssjef Vidar Løfshus til Adressa, som først meldte nyheten.

Etter planen skulle samtlige landslagsutøvere tatt del i programmet i regi av Antidoping Norge.

Se også: – Legen kan bli erstatningsansvarlig

- Et spark til meg også

Programmet ble også arrangert våren 2015, da med samtlige utøvere til stede. Løfshus erkjenner at rutinene fra ledelsen ikke var gode nok da «Ren Utøver» ble utført ett år senere.

– Vi skulle ha gjort det. Vi har vært inne og sett på det, og det viser seg at ikke alle utøverne har gjennomført det. Majoriteten har gjort det, men noen har glippet. Dette handler om rutiner, opplyser Løfshus.

Se også: Dømt for «Johaug-dopet» - skyldte på bikinilinjen

I mai 2016 var allerede flere i ledelsen klar over den pågående saken til Martin Johnsrud Sundby, som etter en prosess på halvannet år ble kjent i juni.

Løfshus sier til Adressa at alle utøverne nå har vært gjennom det aktuelle programmet. Han tar samtidig selvkritikk for at det tok fem måneder før samtlige fullførte.

– Dette kan være et spark til meg også. Støtteapparatet bærer utøverne frem på hender og føtter. Vi sier i vår egen utviklingstrapp at noe av det viktigste er å gjøre utøverne selvstendige. Så kommer de på elitelaget, og da tar vi fra dem litt av selvstendigheten.

Les også: Regelendringen som er dårlig nytt for Johaug

Artikkelen fortsetter under videovinduet

Stoler på Johaug

Dopingspørsmålet har kommet i sentrum for norsk langrenn etter at Therese Johaugs positive dopingprøve ble kjent torsdag 13. oktober.

Ifølge Johaug og lege Fredrik Bendiksen sine forklaringer var en salve mot solbrente lepper årsaken til at det ble funnet clostebol i 28-åringens urinprøver.

I går kom det nye opplysninger, da det viste seg at Bendiksen hadde overlevert salven sammen med det mye omtalte pakningsvedlegget til Johaug.

Det har skapt reaksjoner. Tre advokater VG var i kontakt med mandag mente dette ikke talte til Johaugs fordel. Advokat og tidligere landslagsspiller i håndball, Randi Gustad, mener «at dette punktet er med på å stille spørsmål ved hennes forklaring på et vis».

Se også: Slik takler Johaug å vente på dommen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder