Rettssaken etter VM-skandalen: Max Hauke benekter skyld i bedrageri

Den tidligere langrennsløperen Max Hauke erklærte seg skyldig i doping da rettssaken mot ham ble innledet onsdag, men benektet skyld i bedrageri.

Rettssaken i Innsbruck er resultat av «Operasjon Aderlass», etterforskningen av en internasjonal dopingring som ble offentlig kjent da politiet slo til mot flere utøvere under ski-VM i Seefeld i slutten av februar. Hauke ble pågrepet med nål i armen under en blodoverføring.

27-åringen medga i retten onsdag at han hadde benyttet både bloddoping og veksthormoner for å bedre sine prestasjoner, men han avviste at han har brutt den østerrikske loven som gjelder bedrageri innen idrett ved å jukse seg til 50.000 euro (vel en halv million kroner) i premie- og sponsorpenger ved hjelp av de ulovlige metodene.

les også

Slik ble dopingens sanne ansikt avdekket i ski-VM

Pluss content

Haukes forsvarer hevdet at det meste av pengene tiltalen refererer til kom fra avtaler som ikke var prestasjonsavhengige, og der han kun forpliktet seg til å profilere sponsorens logo.

Hauke fortalte ifølge ORF at han bloddopet seg for første gang i april 2016.

– Denne avgjørelsen tok jeg alene. Det var min idé, sa Hauke i retten.

Hans forsvarer Andreas Mauhart kalte videoen som ble publisert av arrestasjonen en av de største rettsskandaler de siste årene.

les også

Østerrikske dopere: – Vi førte et dobbeltliv

Tiltalen mot Hauke har en strafferamme på fengsel fra seks måneder til fem år.

«Operasjon Aderlass» (årelating) var en etterforskning av den tyske legen Mark Schmidt som hjalp utøvere å bedrive bloddoping. Det er kjent at 21 utøvere fra åtte land og fem idretter er involvert.

Hauke fortalte at han fikk nummeret til legen av skiløperen Johannes Dürr, som ble avslørt for doping under OL i Sotsji i 2014. Dürr forsøkte å komme tilbake som skiløper, men ble igjen knyttet til den nye dopingskandalen på hjemmebane fem år senere. Hauke fortalte videre at han betalte 10 000 euro i året for dopingprogrammet til legen. Kodenavnene på hans blodposer var «Moritz».

les også

Poltoranin trekker dopingtilståelsen – hevder han ble psykisk skadet av fengselsoppholdet

Norske Trond Nystad jobbet i en lederrolle i det østerrikske skiforbundet frem mot og under VM i Seefeld. Han sluttet i jobben etter at saken sprakk.

I mars mottok han et brev der dopingavslørte Max Hauke (26) skriver at nordmannen, som kan bli Norges neste landslagssjef, kunne stoppet ham fra å bli en juksemaker. Det fortalte Nystad om på et antidopingseminar i Norge noen uker etter skandalen midt under Ski-VM. Foruten Max Hauke gjaldt dette også lagkameraten Dominik Baldauf, to estiske løpere og kazakhstaneren Alexej Poltoranin. Østerrikerne ble hardt kritisert av lagkamerater etterpå:

Etsiske medier har også nylig meldt at den estiske skitreneren Mati Alaver må møte i retten anklaget for å ha initertiert doping for fire utøvere. Deler av etterforskningsmaterialet skal stamme fra dopingetterforskningen i Tyskland og Østerrike, som også omfatter VM-utøverne i langrenn.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder