SKIPRESIDENT: Erik Røste. Foto: Tore Kristiansen

FIS: Forbud mot fluorholdig smøring

All fluorholdige smøring i skiidretten blir forbudt fra neste vinter.

Dette blir opplyst på hjemmesiden til FIS (det internasjonale skiforbundet). Det var NRK som meldte først om dette lørdag kveld.

Det har vært en stor debatt, sist i Dagbladet, om bruken av fluor, og så sent som denne uken foreslo SV-politikeren Lars Haltbrekken (SV) et totalt fluorforbud på alle idrettsarrangementer i Norge.

les også

Johaug vil ha hjelp av Gjert Ingebrigtsen

– Det er tre grunner til at vi har vedtatt dette. Det ene er helserisikoen ved bruk av produktene, det andre er at det reduserer kostnadene til skismøring og det tredje er miljøeffekten, sier skipresident Erik Røste til NRK. Røste sitter selv i FIS-styret som tok avgjørelsen.

FIS opplyser at det skal opprettes en arbeidsgruppe under ledelse av norske Atle Skårdal (alpint) og Pierre Mignerey (langrenn) som sammen med ski- og skismøringsindustrien skal komme fram til regelverk og ikke minst kontrollprosedyrer.

Norges Skiforbund innførte før forrige vinter forbud mot fluorsmøring for løpere fra 16 år og yngre. Debatten utover vinteren kom imidlertid til å handle om kontrollen var god nok.

les også

OL-vinner Diggins var åpen om sine helseproblemer: - Jeg bryr meg om Ingvild

– Vi ønsker vedtaket velkommen og har stilt oss positive til å være med i arbeidsgruppen, sier Åge Skinstad, som er fungerende toppsjef i konsernet som selger blant annet Swix og Toko smøringsprodukter.

– Det blir viktig å finne gode kontrollmekanismer, mener Skinstad.

– Dessuten er det viktig at ikke fluor blir erstattet med andre giftholdige stoffer, sier han til VG.

Torbjørn Skogstad, leder i langrennskomiteen i Norges Skiforbund, kommenterer fluorforbudet slik:

– Det er veldig bra og helt nødvendig at FIS nå innfører forbudet. Hvis vi skal kunne ta videre forbudet vi har hatt i Norge, i klassene til og med 16 år, er det avgjørende viktig at dette også skjer internasjonalt.

les også

Norsk komet slo Falla på kvinnesprinten: – Har aldri vunnet et skirenn før

– Det blir nå viktig å få på plass gode testmetoder. Der har Langrennskomiteen vært med på nybrottsarbeidet sammen med NILU og vet at dette vil by på utfordringer, melder Skogstad til VG.

Flere saker har de siste årene satt søkelys på bruken av fluor i smøringsprodukter. Budstikka omtalte i januar 2017 trebarnsmoren Toril Stokkebø, som tilbragte utallige timer i smørebua. Helt til 49-åringen døde av kreft 25. november 2016 var Nesøya-kvinnen overbevist om at det var fluor i skismøringen som tok livet hennes.

– Etter å ha operert ut en kreftsvulst fra nyren fikk jeg beskjed fra kreftspesialistene på Radiumhospitalet om at årsaken antagelig var alle mine timer i smørebua, sa hun - anonymt - til nettstedet langrenn.com i april 2016.

Åge Skinstad sier dette om hvor langt de har kommet i å finne erstatning for fluor i sin smøring:

– Vi føler at vi har kommet ganske langt i å utvikle en fluorfri versjon av det nest siste laget - før toppfinishen. Vi har en versjon som er på nivå med fluor. Utfordringen nå er å finne en toppfinish som er like bra.

les også

Petter Northug gjør comeback i skisporet – skal gå langløp

– Vi er også ledd i et spennende nanoglid-prosjekt, som Forskningsrådet gir 25 millioner til. Sammen med Madshus og flere forskningsmiljøer jobber vi med å finne den beste kombinasjonen ski, struktur og smørning. Jeg tror det kan bli veldig bra.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder