I TYKT OG TYNT: Nils Jakob Hoff og Therese Johaug på et pressemøte tilbake i 2016 da sistnevntes dopingsak sto på. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Hoff og Johaug fikk ugyldig tillatelse – brøt hytteforbudet

Lege Nils Jakob Hoff (35) og skistjernen Therese Johaug (31) har oppholdt seg på en hytte på Sjusjøen etter at hytteforbudet trådte i kraft. Hoff sier at han beklager feilen.

 • Nils Mangelrød
 • Anders K. Christiansen
 • Ole Kristian Strøm

Artikkelen er over 51 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Det opplyser Nils Jakob Hoff i en e-post til VG fredag formiddag. Han mener saken først og fremst er hans ansvar.

– Dette er mitt rabalder, skriver han i e-posten.

Som følge av coronakrisen innførte regjeringen 19. mars et forbud mot å overnatte på hytter og fritidseiendommer utenfor egen kommune.

Fire dager tidligere sendte Nils Jakob Hoff en søknad til Lillehammer kommune, der han for tiden er i turnustjeneste på et legekontor. Hoff, som er folkeregistrert i Oslo, ønsket at både han og Johaug skulle få tillatelse til å bo på hytta skistjernen disponerer på Sjusjøen. Søknaden ble innvilget av kommunen.

Tillatelsen er imidlertid ikke gyldig. Hytta ligger nemlig ikke i Lillehammer kommune, men i Ringsaker.

– Der har både vi og han tatt feil. Vi har gjort en feil og oppdaget den ikke, sier kommunikasjonssjef Kjersti Morset i Lillehammer kommune til VG.

Regjeringens hytteforbud gir heller ikke kommunene såkalt dispensasjonsadgang, altså mulighet til å gi folk dispensasjon til å bo på hyttene sine.

Strategisjef Alf Thomassen i Ringsaker kommune opplyser til VG at Hoff kontaktet dem tirsdag kveld denne uken, 31. mars.

– Vi gjorde da oppmerksom på det som står i forskriften og at det ikke er mulig å gi dispensasjon fra dette, sier Thomassen.

les også

Frida Karlsson etter smellen: Kommer aldri til å trene som Johaug

Hoff skriver videre i e-posten til VG:

«Som en beklagelse, og i solidaritet med alle som har ofret og mistet i denne tiden, har vi derfor donert 15.000 kroner, svarende til boten for å bryte hytteloven, til Røde Kors. Vi handlet i god tro, og det var aldri vår intensjon å ikke bidra til vår felles dugnad».

Hoff, tidligere verdensmester i roing, sier at Johaug forlot hytta og dro til Oslo etter at VG tok kontakt om saken tidligere i uken.

Han skriver i e-posten at han selv ble værende på hytta i påvente av en avklaring fra Helse- og omsorgsdepartementet, som bekreftet at oppholdet på hytta var på ugyldig grunnlag.

Se hele Nils Jakob Hoffs svar:

les også

Sagosen bryter med Johaug-manager: – Helt naturlig

Han forteller at også han har forlatt hytta på Sjusjøen nå – og at han har «en inderlig forståelse for alle følelser» knyttet til hytteforbudet.

«I en allerede ufattelig krevende tid gir hele Norge opp noe av det fineste vi har, selve essensen av det å være norsk, for å hindre spredning. Hvis noen sluntrer unna denne dugnaden, gjør det alle andres innsats verdiløs. Vi må gjøre dette i fellesskap alle som en, for at det skal ha den ønskede effekten. Da er det forståelig nok ikke greit å bryte hytteloven».

Hoff skriver til VG at han nylig er operert og fikk hjelp av Johaug i hverdagen, slik at han kunne jobbe selv om han egentlig skulle vært sykmeldt.

Om Johaugs rolle i saken skriver Hoff:

«Det er jeg som jobber som lege på Lillehammer, det er jeg som søkte om å få bo på hytten, det er jeg som ba henne komme opp for å hjelpe meg, og det var jeg som sa alt var på stell. Hun er selvfølgelig et oppegående menneske, i stand til å ta sine egne avgjørelser, og klar til å ta en eventuell straff, men denne saken handler om en helsearbeider og hans samboer, ikke en skistjerne på hytteferie».

Johaugs manager Jørn Ernst ønsker ikke å uttale seg i saken på vegne av skistjernen.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Therese Johaug
 3. Lillehammer
 4. Hytteforbud
 5. Vintersport
 6. Langrenn

Flere artikler

 1. Johaug forberedt på at neste sesong kan ryke

 2. Raser mot hytteunntak: – Høie forstår ikke alvoret

 3. Ordfører i hyttekommune om forskriftsendring: – Oppriktig bekymret

 4. Her er kongeparet helt lovlig på «hytta» i påsken

 5. De holder Norge i gang

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder