Frode ble mobbet for måten han gikk på ski

RYKK FREM TIL MÅL: Frode Estil har vært ute en vinterdag før. I går holdt han løypene åpne før han med sitt berømte rykk parkerte konkurrentene. Anders Aukland (midten) og Odd-Bjørn Hjelmeset (t.h.) kronet dagen med sølv og bronse. Foto: AP

For en Estil!

OBERSTDORF (VG) Som barn ble han mobbet for sin spesielle skiteknikk. I går viste Frode Estil at ingenting i hele verden er mer effektivt enn «Estil-rykket».

 • Rolf Arne Odiin

Artikkelen er over 15 år gammel

- Det sitter nok i ryggmargen. Jeg klarer faktisk dette taktomslaget uansett hvor sliten jeg er. Det er en teknikk som jeg tilegnet meg som guttunge, forteller Estil.

- Min største dag

Etter gårsdagens herlige triumf avslørte han at han ikke alltid har høstet gull og laurbær for denne spesialiteten:

- Faktum er at jeg ble mobbet av kameratene på den tiden jeg var 12-13-14-15 år gammel. De syntes jeg gikk så rart på ski...

Første gang resten av verden så rykket, var under prøve-VM i Ramsau 1998 da en relativt ukjent nordmann parkerte konkurrentene på startetappen. Senere har han vist det fram i Otepää og ikke minst under OL i Salt Lake City. Der ble en mote rett og slett kalt Estil-bakken. I går førte taktomslaget direkte til et VM-gull.

- Min største dag, sa Frode.

- Klart det var morsomt med OL-gull i jaktstart. Men der gikk jo hverken Thomas Alsgaard eller jeg først over mål, og medaljen fikk vi jo først etter drøye to år. Nei, dette var det beste jeg har opplevd, selv om jeg ikke føler at femmila var av det slaget der man gir alt og har vunnet en virkelig manndomsprøve. Taktikk og en spurt som lykkes, er vel og bra. Men for meg står intervallstart fortsatt som ekte skirenn. I alle fall synes jeg det burde være en av hvert slag i hver sin teknikk under alle mesterskap, så kunne heller skiathlom-øvelsen telle som fellesstart, det den egentlig er.

Han ville vunnet enda klarere om gårsdagens løp hadde vært av den gamle sorten. Ingen i verden er i bedre distanseform enn Frode Estil akkurat nå. Han viste sin klasse i skiathlom-øvelsen og gjorde imponerende innsats i stafetten. Og i går hadde Frode jobben som brøytebil de siste kilometerne mot mål.

Perfekt oppladning

- Høydeopplegget har vært veldig viktig for at toppformen kom her i VM. Det er ikke sikkert jeg ville vunnet denne femmila hvis oppholdet var blitt avkortet. Jeg ville og måtte fullføre det vi hadde planlagt. Derfor spilte det ingen rolle at rennet i Reit im Winkl før VM gikk fløyten.

Frode Estil har for lengst sett seg ut klassisk 15 km, skiathlom og stafett som klare mål under neste års OL i Torino. Etter at han endelig fikk det individuelle gullet som så mange har unnet ham over lang tid, ser han kanskje enda lenger?

- Klart det kan være morsomt å tenke fremover mot nye mål i slike stunder. Men jeg skal ikke her og nå love meg bort til enda flere mesterskap, selv om det kan være fristende. Jeg tar ett år av gangen, men vil heller ikke avskrive at jeg kan finne på å ombestemme meg, sier mannen med 11 medaljer på 16 starter i internasjonale mesterskap.

- Hva betyr Frode Estil for laget, sportssjef Bjørnar Håkensmoen?

- Han er en pillar og en kjernekar som alle støtter seg til. Frode har alltid sunne meninger og kan uhyre mye om den idretten han driver. Det er ingen tilfeldighet at Estil alltid er i form under store mesterskap. Det skyldes nøyaktighet i alt han foretar seg, fastslår sportssjefen.Frode Estil, verdensmester

Mer om

 1. Langrenn
 2. Ski-VM

Flere artikler

 1. Estil: - Jeg er i utrolig god form

 2. Northugs taktomslag forsvant i krampe

 3. Ruud Hofstad ute av VM

 4. Northug om sine fantasiske «rykk-egenskaper»: - Skjønte tidlig at jeg hadde noe spesielt

 5. Sørgård hetset på SMS under løpet

Fra andre aviser

 1. - Jeg er altfor beskjeden til å være i denne bransjen. Men jeg er sånn

  Aftenposten
 2. Lokkes med VM-jaktstart

  Aftenposten
 3. Hva husker du best?

  Aftenposten
 4. Skjeldal kommenterer alle NM-medaljene

  Aftenposten
 5. Skikongen har falt og reist seg igjen før

  Aftenposten
 6. Åtte norske VM-gull

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no