Bjørgen tok gull: - Det råeste jeg har vært med på

HOLMENKOLLEN (VG Nett) Marit Bjørgen tok mesterskapets første gull under ski-VM i Oslo.

Dermed har trønderjenta tatt Norges VM-gull nummer 100 i historien.

- Det her er det råeste jeg har vært med på. Det har vært en fantastisk dag. Den stemningen. Da jeg hørte «Marit! Marit! Marit!» da jeg stod på startstreken, det er det verste jeg har vært med på, sier Bjørgen til NRK.

VGTV: Se intervju med gullvinneren her.

- Det har vært en utrolig dag for meg, en drøm. Jeg hadde som mål om å ta ett individuelt gull, det har jeg tatt nå. Nå kan jeg nyte resten av VM, sa Bjørgen på pressekonferansen etter løpet.

Hun forteller at hun har vært trygg på seg selv i hele vinter, til tross for enorme forventninger fra hele det norske folk. Selv i dag har hun gått rundt og smilt hele tiden.

- Jeg er klar over at forventingene var der, men jeg skulle bare gå ut og gjøre en jobb. Jeg var trygg på meg selv. Jeg sov godt i natt, og var veldig rolig i morges. Alt gikk på skinner, sier hun, kledelig iført en boblejakke i gullfarge.

- Jeg vet ikke hvorfor jeg fikk denne jakken, kanskje fordi dette var gull nummer 100 i VM for Norge, sa hun på pressekonferansen, og la til at hun ikke vet hvor mange øvelser hun skal gå ennå.

BLE GRATULERT AV KONGEN: Marit Bjørgen ble gratulert av kong Harald etter å ha tatt Norges første gull i VM i Oslo. Foto: Erik Johansen, Scanpix

- Jeg får se etter 10 kilometeren om jeg går lagsprinten.

VG Nett-leser:Du er en av de største innen idretten, stå på vi vil se mere av deg. Srålende humør har du også, det smitter på alle.Send dine gratulasjoner til Bjørgen her!

Bjørgen hadde ledelsen gjennom siste sving, og så ut til å ha full kontroll på oppløpet. Til overdøvende jubel, og ellevill flaggveiving, fra publikum i Holmenkollen kunne hun strekke armene i været tre minutt, tre sekunder og ni tideler etter at startskuddet gikk.

- Dette er den beste sprinten min i år, jeg ønsket å ligge foran hele tiden og styre tempoet. Det var en løype som passet meg bedre enn den i Drammen, den var lenger og det var ikke så rask snø, fortelte Bjørgen.

VGTV: Se pressekonferansen

Sprintsølvet gikk til italienske Arianna Follis, mens Petra Majdic fra Slovenia tok bronsen.

Kom tilbake

Arianna Follis falt i semifinalen, men klarte å komme seg på beina og kjempet seg til en finaleplass, til slutt kunne hun juble som den første sølvvinneren i Holmenkollen.

- Jeg trodde løpet mitt var ødelagt da jeg falt, men jeg klarte å komme tilbake, sa hun på pressekonferansen etter øvelsen.

Follis forteller at hun hadde som mål å ta en medalje i sprint.

- Jeg er veldig fornøyd, sa Follis.

Italieneren håper på en medalje til i VM, men vet ikke om hun får gå lagsprinten. En ting er hun riktignok sikker på, det blir ikke lett å slå Marit Bjørgen.

- Om noen skal slå henne, må det være Justyna Kowalczyk, sa sølvvinneren.

- Medalje er medalje

Petra Majdic var strålende fornøyd med sin tredjeplass i dagens sprint.

- Jeg er veldig fornøyd. Det er umulig å spå en sprint, flere store favoritter føk ut før finalen. Jeg hadde ingen taktikk da jeg gikk. Det kunne selvsagt gått bedre, men medalje er medalje, sa Majdic på pressekonferansen.

Nå øyner hun muligheten i lagsprinten.

- Jeg hører at Charlotte Kalla ikke skal gå, og kanskje ikke Bjørgen. Da tror jeg vi har en god mulighet for å ta en medalje, fortsatte hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KUNNE JUBLE: Arianna Follis, Marit Bjørgen og Petra Majdic kunne juble for de første medaljene i årets VM. Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix

Storfavoritt falt

Allerede i kvartfinalene startet dramaet på damesprinten. Amerikanske Kikkan Randall, en av storfavorittene og vinneren av den siste verdenscupsprinten før VM, falt.

- Det var veldig uheldig. Jeg følte jeg hadde mye støtte fra det norske publikum, og jeg følte meg i fin form. Skiene mine og skiene til en av de andre ble viklet inn i hverandre, sa Randall til NRK.

Dermed mistet Marit Bjørgen en av sine tøffeste konkurrenter i kampen om gullet tidlig i konkurransen.

Fallet skjedde i en utforbakke bak VM-haugen.

SJEKK ALLE RESULTATENE HER!

To norske i bakken

Også norske Celine Brun-Lie gikk så vidt i bakken i samme kvartfinaleheat som Randall. Det skjedde i den siste motbakken inne på stadion, og det kunne se ut som at hun ble tråkket på av en av de andre jentene. Dermed var også hun ute.

- Jeg tror det var en svenske. Det er sånne ting som skjer i sprint, men jeg tror hun fint kunne unngått det. Uansett hvor sur jeg er så hjelper ikke det, sier Brun-Lie.

SEND OSS DINE VM-BILDER, OG SE ANDRES!

I det siste kvartfinaleheatet for kvinnene gikk enda en norsk jente, Maiken Caspersen Falla i bakken. Hun var likevel raskt nok på bena til at hun fikk hentet feltet inn igjen, men klarte uansett ikke å ta seg videre. Hun ga likevel aldri opp.

- F***, nå må jeg gå, tenkte jeg. Det var ikke noe problem å komme seg opp, men det var verre de siste meterne, sier Caspersen Falla.

Kalla: - Innestengt

I semifinalen røk Astrid Uhrenholdt Jacobsen i heat med blant annet Marit Bjørgen, som tok seg til finalen. I det andre semifinaleheatet feilet en annen favoritt, svenske Charlotte Kalla.

- Jeg følte jeg ble innestengt av den franske kvinnen, sa Kalla, og antydet at juryen burde gitt henne finaleplass, til NRK.

ALT OM SKI-VM HER!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder