FORSVARET: Therese Johaug fikk hjelp av blant andre advokatene Christian B. Hjort og Mikkel Toft Gimse i forbindelsen med dopingsaken sin. Her er trioen under høringen i domsutvalget i januar 2017. Foto: Mikalsen, Helge

Svensk kommentator ber Johaug betale tilbake 3,5 millioner

PLANICA (VG) Dopingsaken til Therese Johaug kostet Norges Skiforbund flere millioner kroner i advokatutgifter. Expressen-kommentator Tomas Petterson ber 29-åringen betale pengene tilbake.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Jeg syns i utgangspunktet at prinsippet til Norges Skiforbund er helt korrekt, at man behandler alle likt når det gjelder spørsmål som dette, men alle er jo ikke like. Therese Johaug er dessuten nærmest unik i skiverdenen når det gjelder inntekter, sier Petterson.

VG møter den svenske kommentatoren under verdenscuphelgen i slovenske Planica. Her er Pettersson helt tydelig på at Johaug bør overføre tett opp mot 3,5 millioner kroner til Norges Skiforbund.

– Med tanke på at forbundet hennes kunne brukt disse millionene på andre ting, som for eksempel ungdomsidrett, mener jeg at det ville vært en veldig smart og fin gest av Therese å betale pengene tilbake. Det ville vært bra for hennes eget varemerke og definitivt for Skiforbundets økonomi.

les også

Her er hele skiforbundets Johaug-regning

– Thereses ansvar

Johaugs positive dopingprøve har allerede kostet henne to mesterskap. I fjor gikk VM i Lahti uten henne og neste måned må 29-åringen se OL på TV.

KLAR MENING: Tomas Pettersson er på plass i Planica. Her deler kommentatoren sine synspunkter rundt Therese Johaug med VG. Foto: Joachim Baardsen/VG

For Pettersson er likevel ikke det nok. Svensken mener Johaugs dopingdom også må få økonomiske konsekvenser. Selv om lege Fredrik S. Bendiksen har tatt på seg skylden for skandalen, ligger det såkalte objektive ansvaret hos Johaug selv, ifølge reglementet til Verdens antidopingbyrå (WADA).

– Men forstår du dem som argumenterer med at det var Skiforbundets feil og at bare fordi Johaug har tjent bra med penger, så er det ikke rettferdig at hun skal bli sittende igjen med regningen?

– Therese sa til slutt at det var hennes eget ansvar hva hun hadde fått i seg, og det er helt korrekt. Uansett hvilken linje Skiforbundet har bestemt seg for, en linje som jeg syns er feil, har Therese ansvar. Da bør hun stå for det, også økonomisk, sier Pettersson.

Preget Johaug: - Jeg har blitt fratatt det jeg elsket

les også

Harsem med sitt livs løp etter tips fra Falla: – Jeg brøt en barriere

Managerens reaksjon

VG var søndag morgen i kontakt med Johaugs manager, Jørn Ernst. Han var ikke spesielt interessert i å diskutere Petterssons uttalelser.

– Er det aktuelt for Johaug å betale tilbake pengene Skiforbundet har brukt på advokatutgifter for henne?

– Det er Tomas Pettersson som sier hun bør det?

– Ja.

– Jeg har ingen kommentar til hans uttalelser, sier Ernst til VG.

les også

Råsterk Iversen med Klæbo-varsel: – Jeg kan ta ham

Derfor punget Skiforbundet ut

Det er ingen hemmelighet at Johaugs karriere har vært gunstig finansielt. Hun står oppført med en formue på nærmere 50 millioner kroner. Det mener VG-kommentator Leif Welhaven bidrar til at hun burde tatt advokatregningene selv, også han.

Welhaven mener de nesten syv millionene Skiforbundet har brukt på sakene til Johaug og Martin Johnsrud Sundby er en hån mot grasrota.

Markedssjef i Skiforbundet, Espen Bjervig, forklarer på sin side at det var naturlig for dem å betale.

– Det er for å sikre utøverne en grundig gjennomgang av saker hvor det ikke er bevisst doping, men et uhell som har skjedd, sier Bjervig til VG.

– Så det var aldri aktuelt for dere å kreve at Johaug, og for så vidt også Johnsrud Sundby, betalte regningene selv?

– Når det er et uhell/ikke tilsiktet doping, har vi valgt å støtte utøverne. Det er grunnen til at vi har gjort det.

PS: OL i Pyeongchang ser du på TVNorge, Eurosport Norge og Eurosport Playerfra 9. februar.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder