NORSK-SVENSK KAMP: Therese Johaug har vært sterkere enn Charlotte Kalla i sporet denne sesongen. Men de svenske jentene har dominert som lag.
NORSK-SVENSK KAMP: Therese Johaug har vært sterkere enn Charlotte Kalla i sporet denne sesongen. Men de svenske jentene har dominert som lag. Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Knuser Norge på pallen i sesongstarten: Sverige-Norge 9–4

LANGRENN

LILLEHAMMER (VG) Samtidig som Therese Johaug (30) har dominert i comebacket, tok det fem renn før en annen norsk dameløper sikret topp 3-plassering. I samme periode har seks svenske jenter tatt steget opp på pallen.

Publisert: Oppdatert: 08.12.18 09:55

Før helgens verdenscuphelg på Beitostølen har Johaug har vunnet tre av tre mulige distanserenn i verdenscupen. Men som lag er det de svenske jentene som har vært klart sterkest i kvinnelangrenn så langt denne sesongen.

Lørdag er Johaug favoritt på 15-kilometeren i fri teknikk. Men søndag venter årets første stafett og den norske skistjernen utroper Sverige til favoritt.

– Det er ingen tvil om at vi er outsidere og at Sverige per i dag har det sterkeste kortet. Vi trives litt i angrepsposisjon og må jobbe med oss selv for å matche svenskene der, sier Johaug.

Lørdag er det gulltrekning i Lotto – sett kupongen din gjennom Tipster!

For etter fem renn har de svenske jentene sikret ni pallplasser og hatt to jenter på pallen fire av de fem rennene så langt. Ebba Andersson og Charlotte Kalla har stått for pallplassene på distanserenn (se faktaboks for alle pallplasser så langt i sesongen).

Fire forskjellige svenske dameløpere har sikret pallplass i sprint så langt. Samtidig har Johaug tre av de fire norske pallplassene.

– Vi har flyttet våre posisjoner fremover og det føles som at våre damer har hatt en positiv utvikling. Konkurransen vi har i troppen gjør at vi kommer til å utvikle oss fremover, sier svenskenes landslagssjef Rikard Grip.

Svenske medier har vært aktive med å påpeke den svenske dominansen i sesongstarten. Før sesongen fastslo også Expressen-kommentator Tomas Petterson at han nå tror den norske dominansen er over.

– Fremtiden tilhører Sverige, konkluderte Pettersson i Expressen.

Siden forrige sesong har Marit Bjørgen lagt opp samtidig som Heidi Weng har slitt med resultatene. Den olympiske mesteren Ragnhild Haga ikke heller ikke vært i toppkampen.

På Lillehammer var junioren Kristine Stavås Skistad (19) eneste norske i sprintfinalen. Og landslagstrener Ole Morten Iversen ser at sprint er blitt det svakeste punktet for Norge.

– Om noen år tror jeg vi skal bli like sterke som det svenske laget i sprint, men per i dag er det svenske laget desidert sterkest, sier Iversen.

Og det har vært en reell bekymring de siste sesongene for landslagssjef Vidar Løfshus at alderen på de yngste landslagsjentene har økt år for år. I fjor kom imidlertid Tiril Udnes Weng (22) inn på landslaget som den yngste løperen på mange år.

En gjennomgang av resultatene de siste årene viser at den norske seiersprosenten har vært enormt stor.

I VM-sesongen 2014/15 var Norge helt oppe i 87,5 prosent seiersprosent i alle renn, da Johaug og Bjørgen dominerte.

Året etter var tallet 86 prosent, da Johaug dominerte stort uten Bjørgen. Da Bjørgen kom tilbake etter fødselen i 2017-sesongen var ikke lenger Johaug på startstreken.

Da sank seiersprosenten til 60 prosent og deretter til at de norske vant cirka halvparten av alle rennene i fjorårets sesong.

Helgens utvalgte langrennstips har vi funnet på lørdagens 30 km for menn. Sjur Røthe er oddsfavoritt, men vi holder en knapp på Simen Hegstad Krüger til 5,00 i odds. Spillestopp er klokken 12.10.

Kommersielt samarbeid

VG har et kommersielt samarbeid med Norsk Tipping, som innebærer at VG får en andel av inntektene fra spill i regi av tippeselskapet på våre plattformer. Norsk Tipping har ingen innflytelse på temavalg eller innhold, som utelukkende er basert på redaksjonelle vurderinger.

Her kan du lese mer om