BEST: Norge ble kåret til beste herre- og damelag i verdenscupen etter siste renn i Falun i fjor. Olympitoppen bruker store ressurser på å holde lagene i verdenstoppen. Foto: Anders Wiklund , NTB scanpix

Skistjernene trenger mental hjelp for å holde seg på toppen

– Når sulten er borte vil ting gå dårligere

Å være suverent best i verden er også utfordrende for hodet. Derfor dyrker skilandslaget vinnerkulturen i laget og får hjelp fra Olympiatoppens mentale eksperter.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det er ikke bare i krise og motgang man trenger mental hjelp, det er vel så viktig når man er i toppen, sier Hanne Staff, Olympiatoppens coach, til VG.

Bruker psykologer

Denne sesongen tok hun over ansvaret for langrenn i Olympiatoppen og har løpende dialog med trenerteamet. Sesongen har vært en parademarsj for de norske skistjernene, senest i Lathi søndag der Norge tapetserte resultatlistene med de syv raskeste kvinnene og fem nordmenn i toppen.

TETT PÅ NORGE: Hanne Staff er coach for utholdenhet og leder for unge utøvere ved Olympiatoppen. Foto: Cornelius Poppe , NTB scanpix

– Flere av våre psykologer er inne i laget og hjelper utøvere på individuelt nivå, sier Staff.

Les også: Skuffet Hattestad

Den tidligere orienteringsløperen kan ikke gå inn på konkrete temaer og utfordringer, men sier, på generelt grunnlag, at gedigen suksess også krever arbeid med tankesettet.

– Det handler om å vinne etter å ha vunnet, et blaff kan mange klare. Når man gjør det bra må man beherske forventingene. Da gjelder det å tenke riktig, kombinert med å utvikle det fysiske og tekniske, forteller hun.

Svenskene fortviler

Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby har omtrent vunnet verdenscupen sammenlagt allerede, de nærmeste utfordrerne er kollegaene på landslaget, den interne konkurransen er en suksessfaktor.

Les også: Skal Johaug & Co. gå renn i New York?

– Jeg er blitt veldig imponert over dem. De har et veldig profesjonelt lag hvor de utfordrer hverandre. Denne sesongen gikk Marit Bjørgen ut og da står Therese frem. Det er vanskelig å bli lat og slippe seg nedpå, skryter Staff.

Svenskene rev seg i håret etter helgens verdenscuprenn i Lathi. Expressens kommentator, Tomas Pettersson, skriver at det vil være krise om vi får tilsvarende tendenser når VM avvikles samme sted i 2017.

– Seks norske blant de syv første i kvinnerennet. Fem nordmenn først i herrerennet. La meg bare si det på denne måten: Ser det ut som dette i Lathi om ett år, er det like greit å koble ned alle TV-kablene utenom den til Oslo, skriver Pettersson i en kommentar.

Til tross for svenskens varsko, jobber altså Norge med å bli enda mer suverene.

Sier som Bjørn Dæhlie

SUPERLAG: Landslagssjef Vidar Løfshus (t.v.), landslagstrener Trond Nystad, Petter Northug og Finn Hågen Krogh under Tour de ski. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

– Bjørn Dæhlie sa det så bra; verdensmester er ikke noe man er, det er noe man blir. Den filosofien jobber vi etter, det er en enorm prestasjonskultur og vinnervilje i laget, sier landslagssjef Vidar Løfshus til VG.

Han sier at den mentale hjelpen gir dem noen ekstra ressurser.

– Psykologene og coachene til Olympiatoppen sparker oss litt i leggen og er med på evalueringer. Det er hele tiden ting vi kan gjøre bedre, sier Løfshus, som mener han ikke ser noen åpenbare mentale problemer i laget akkurat nå.

– Therese Johaug vant verdenscupseier nummer 15 suverent i helgen, synes hun det er like gøy hver gang?

– Det som skjedde i helgen var vel helt enestående, kanskje ny norsk rekord? Men jeg er sikker på at Therese synes det er like gøy, nå venter touren i Canada. Martin Johnsrud Sundby har ikke så mange mesterskapsmedaljer, så det er hele tiden nye mål som dukker opp, svarer Løfshus.

Må ikke sovne sulten

Selv om det går som det griner i skisporet, ser coachen potensielle skjær i sjøen for de norske langrennsløperne:

Les også: Johaug nær Bjørgen-rekord

– Når sulten er borte vil ting gå dårligere. Man må ikke sovne, men stadig lete etter nye detaljer for å utvikle seg. Nå vet jeg at mange av utøverne allerede tenker på OL i 2018, sier Staff.

– Hva med konkurrenter fra andre nasjoner, hvordan påvirker det mentalt?

– Jeg tror de norske langrennsløperne ønsker at de andre nasjonene også skal være i toppen. Og de må jobbe i tro om at konkurrentene kommer tilbake for å gi dem skikkelig kamp, svarer hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder