VIL HA EN DEBATT OM ALKOHOL: I et debattinnlegg i Aftenposten i dag mener Petter Skinstad, Kristian Græsli, Håkon Mikalsen og Rolf Einar Jensen at det er på tide med en verdidebatt rundt alkohol i idretten. Dette bildet er fra VM i Holmenkollen i 2011. Foto: Helge Mikalsen VG

Mener langrennssporten legger opp til «fyllefest»

Petter Skinstad om NM-bankett: – En utøver ble funnet omtrent livløs i snøen

Beskrivelsen av fulle langrennsløpere som spyr ved middagsbordet på banketten og utøvere som blir funnet stupfulle i snøen. Nå tar fire langrennsløpere et oppgjør med alkoholbruk i idretten.

Lillian Holden
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Dette handler først og fremst om at absolutt alle skal kunne være komfortable med å reise på skirenn. Idretten skal være en åpen og inkluderende arena, sier langrennsløper Petter Skinstad til VG.

Sammen med Kristian Græsli, Håkon Mikalsen og Rolf Einar Jensen, alle langrennsløpere, har Skinstad skrevet et debattinnlegg i Aftenposten i dag under tittelen «Hører langrenn og alkohol sammen?». Der trekker de fram Holmenkollen skifestival og NM del to på Beitostølen som eksempler på arrangementer hvor de mener alkoholbruken har kommet ut av kontroll.

«Hva langrennsløperne velger å gjøre i etterkant av sesongens siste renn mener vi skal være opp til den enkelte, men vi synes ikke at idretten skal legge til rette for fyllefest på NM-banketten eller i Holmenkollen», skriver kvartetten.

Flere hendelser

Skinstad var ikke selv til stede på NM-banketten på Beitostølen i mars i år, og understreker at han ikke ønsker å henge ut dem som arrangør som verre enn andre.

– For alt jeg vet var det kanskje mildere i år. Men jeg var med på NM-banketten i Harstad i fjor, og satte meg ned for å spise mat i gode venners lag. På nabobordet satt det noen som kastet opp utover hele bordet og gulvet, sittende rett opp og ned på en stol. Det luktet oppkast i hele lokalet. I år ble en utøver funnet omtrent livløs i snøen. Da er det ikke lenger det jeg vil kalle ordnede former, sier han.

Aftenposten har snakket med arrangørene av NM på Beitostølen, som sto bak den lukkede banketten. NM-sjef Erik Østli sier det ble drukket på arragementet, og at det er forståelig etter lang sesong. Når avisen poengterer at politiet ble tilkalt, sier Østli følgende:

– Det var en litt sliten/beruset løper som ikke var helt happy med at han ble nektet adgang. Dette er et arrangement i Beitohallen og i kontrollerte former. Jeg mener at dette er storm i et vannglass.

– Blindspor

Skinstad poengeterer at han ikke er ute etter å styre hva andre langrennskollegaer gjør, og at utøvere må stå fritt til å ta seg en fest etter sesongslutt dersom de har lyst til det. Men da bør det skje utenfor idrettens rammer, mener han.

– Det vi reagerer på, er at det er idretten selv som legger opp til fyll og fest. Alkohol er en del av idrettens vedtekter og regler, og dette er helt stikk i strid med det som nevnes der. Alkohol og idrett er to ting som ikke bør blandes sammen, sier han.

I Norges Idrettsforbunds reglement heter det at «Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité skal fremstå som en organisasjon som arbeider mot bruk av alkohol i idrettslig sammenheng».

– Vi mener langrenn er inne på et blindspor, og ønsker å løfte fram denne utfordringen. Vi vil høre hva folk tenker om dette. Dette er en sak som idrettsforbundet etter hvert må ta stilling til, siden det er noe som vokser fram i tiden. Er dette noe vi vil ha i norsk idrett? spør Skinstad.

«Fyllefest uten kontroll»

Det andre arrangmentet de fire langrennsløperne reagerer på via Aftenposten, er Holmenkollen skifestival. Helgen i februar hvor de aller beste utøverne blant annet går femmil og tremil.

«Folk strømmer til langrennsarenaene, og arrangørene stiller med øltelt og afterski. Under verdenscuphelgen i Holmenkollen fikk vi en « fyllefest uten kontroll». Ruter måtte ta seg av mange berusede personer, og foreldre syntes det var ubehagelig av hensyn til barna», skriver de fire i debattinnlegget.

I etterkant av arrangementet skrev VG om Odd-Bjørn Hjelmeset, som reagerte på forholdene ute i løypa og som mente det har blitt for mye fyll under den ærverdige femmila i Kollen.

– Selve banketten for utøverne oppleves nok ulikt av alle som var der, men jeg har sluttet å reise på den. Jeg synes det blir for dumt, sier Skinstad.

Negativ trend

Han, og hans tre meddebattanter, mener dette ikke hører hjemme på et arrangement i regi av idretten selv.

– Man skal kunne være komfortabel med å ta med seg unger, et skirenn skal være et sted hvor folk som kanskje har et problematisk forhold til alkohol og rusmidler skal kunne koble av, hvor det er sunt, rent og friskt, slik idretten skal være.

– Har alkoholbruken blitt verre med årene?

– Jeg er 26 år, og har ikke vært med på så mange senior-NM. Men generelt i idretten er det en negativ trend. Man hører stadig om det søkes om skjenkebevilling her og der, og i ordnede former kan det sikkert være helt ufarlig. Men jeg opplever ikke det som skjedde i Kollen i år som særlig ordnet, sier Skinstad.

Aftenposten har snakket med daglig leder for Holmenkollen skifestial, Kristin V. Sæterøy. Hun sier at det var da de åpnet for at flere kunne komme inn på arenaen via marka at det oppsto et problem med alkoholbruken.

– Vi har en jobb å gjøre med å kontrollere at alt går riktig for seg, og hindre at noen utagerer. Vi ønsker på ingen måte å ha en skifestival som utarter, men en folkefest for hele familien, sier hun.

– Du er ikke redd for å bli stemplet som en festbrems nå, Skinstad?

– Jeg har blitt kalt mye rart jeg, og verre ting enn det. Man skal ikke nekte folk å ha det moro, jeg har selv vært DJ på fester etter sesongslutt og hatt det kjempemoro. Det handler ikke om det. Men det er noe som skjer på siden av idretten. Det har ikke vært underlagt et idrettsarrangement.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder