Aukland nektet å ta samme fly som skipresidenten

Rasende Aukland avslørte medierådene han fikk av skipresident Røste

Barna etter å ha kommet fra skolen: Hvorfor har pappa juksa?

Anders Auklands «Skavlan-møte» med Erik Røste var svært følelsesladet for skiløperen. For noen dager siden fikk han skriftlige råd fra skipresidenten om hvordan han skulle svare pressen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Aukland føler seg sviktet av Røste og Skiforbundet etter at de ikke ville uttale seg om blodverdier i SVTs nye dopingdokumentar. Han har fortalt at han forsøkte å få Norges Skiforbund (NSF) til å stille opp.

- Jeg ba om hjelp da jeg skjønte hva som ville skje. Det ville betydd enormt mye for meg og min familie. Men forbundet valgte en strategi som åpenbart har svekket tilliten til både forbundet og hva forbundets løpere har med doping å gjøre, sier Aukland i Skavlan-intervjuet som du kan se klipp av på VGTV.

Aukland fikk SMS-råd direkte fra skipresidenten i starten av denne uken. Da var navnet hans offentliggjort i forbindelse med den svenske dopingdokumentaren.

- Når jeg i tillegg blir bedt om å svare i Lance Armstrong-stil: «Jeg er ikke tatt i doping. Hør med FIS». Hva skjer da med min troverdighet? Det er én ting som gjelder, og det er åpenhet, sier 41-åringen på Skavlan. Programmet vises på NRK i kveld.

Aukland sendte ut en pressemelding fredag ettermiddag. Der er også barna hans et sentralt tema:

«Dette har gått hardt utover Anders og familien Aukland, men hardest har det vært for hans barn. Det at barna kommer hjem fra skolen med spørsmål om «hvorfor pappa har juksa/er dopa?», er noe alle vi rundt Aukland, og ikke minst Anders og hans kone, Maria, ser svært alvorlig på! I kveldens Skavlan vil de fleste se en frustrert, skuffet og forbannet Anders Aukland. Han ser at hans barn reagerer på saken, og grensen er for lengst brutt av hva vi og familien Aukland kan tåle». skriver apparatet rundt langrennsprofilen.

Fikk svarforslag

Slik beskriver Aukland-manager Nils Marius Otterstad svarforslagene Aukland fikk fra Røste:

** Aukland burde svare at han ikke visste han sto på noen «mistenktliste», og at det er bra at FIS følger tett opp.

** Angående grunnen til at han ikke hadde hørt om noen «mistenktliste», ble han rådet til å si at det var fordi at det aldri hadde vært tatt noen mistenkelige prøver.

MISTENKELIGGJORT: Anders Aukland, her under et barneskirenn i i Lommedalen i Bærum tidligere denne uken. Foto: Kyrre Lien, VG

Aukland innrømmer at det var tøft å møte Røste .

- Det var sterkt og mye følelser og totalt sett en lettelse å ha gjort det, sier Anders Aukland til VG.

Booket om fly

I går ettermiddag var både Aukland og Røste egentlig booket på samme fly til Stockholm. Da Skavlan-redaksjonen oppdaget det fikk de tilbud om å bli booket om. Det gjorde de.

- Ville dere nektet å ta samme fly?

- Ut fra omstendighetene, ja. Vi ville at Anders skulle være best mulig forberedt uten påvirkning og diskusjon med NSF før programmet, sier Otterstad som kalte møtet i går for et «brutalt ærlig oppgjør».

Riktig strategi

Han forteller at skipresident Røste hadde følge av kommunikasjonssjef i Skiforbundet Espen Graff og det han kaller «en uidentifisert dresskledd kar» som ikke er ansatt i Skiforbundet.

Dette skal ifølge skiforbundet være Geir Kjetil Røste, Erik Røstes bror.

Erik Røste mener forbundet har gjort det rette når de ikke har kommentert Aukland-saken i dokumentaren. Han sa følgende om saken under Skavlan-intervjuet:

- Jeg har full forståelse for Anders' frustrasjon og at han er lei seg i dag. Forbundet har full tillit til ham, og det har ikke framkommet noe som tilsier at han har gjort noe ureglementert eller at det er noe feil ved hans verdier. Dette har jeg sagt i flere sammenhenger, men ikke i «Oppdrag granskning». Det er helt riktig.

Ingen flere møter

Overfor VG sier Røste etter intervjuet at han og Aukland ikke kom noe særlig videre ved å ta den praten de gjorde i Stockholm.

- Vi er der vi var. Det er ikke avtalt noen flere møter, jeg har iallfall ikke gjort det, sier Erik Røste til VG etter gårsdagens innspilling.

- Hvordan var stemningen etter programmet?

- Anders fastholder det han har sagt hele tiden. Det er ingen endring på det. Jeg kjenner Anders godt og har vært treneren hans. Og jeg har absolutt ingen problemer med å forholde meg til ham i fremtiden, sier Røste.

Han mener de har unngått at andre utøvere har blitt dratt inn i programmet. Røste erkjenner at årets vurdering er et resultat av fjorårets film «Blodracet».

Styret i Norges idrettsforbund sendte fredag ut en pressemelding, der man er sterkt kritisk til at flere tusen blodprøver er lekket:

- NIF støtter fullt ut den kompromissløse kampen mot dem som doper seg, og mener man må ha en åpen og konstruktiv debatt om antidopingarbeidet. Imidlertid kan NIF ikke akseptere at ansvarlige organisasjoner, anerkjente vitenskapsmenn og seriøse mediehus bryter lovverk, kompromitterer utøvernes rettssikkerhet og den alminnelige rettsfølelsen under dekke av å ha et ideelt formål, heter det i pressemeldingen som er signert Børre Rognlien.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder