PÅ BLODTEST: Odd-Bjørn Hjelmeset på vei inn på blodtest onsdag, to dager før han starter på 15 kilometer klassisk, ti år etter at han vant VM-medalje på 10 kilometer klassisk i Ramsau. Foto: Bjørn S. Delebekk

- Alle visste jo at Mühlegg var dopet

Hjelmeset oppsummerer 10 år i verdenstoppen

LIBEREC (VG) Per Elofsson (31) fortalte på svensk TV om sin frustrasjon over Johann Mühlegg (38). Odd-Bjørn Hjelmeset (37) har også tapt for dopere i løpet av sin lange karriere, men er ikke så frustrert.

Brynjar Skjærli
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Per Elofsson var den store favoritten før tremilen i OL i Salt Lake City i 2 002, men ble knust av en gjennomdopet Johann Mühlegg. Etter det kom han aldri tilbake. Svensken er nå med i programmet «Mesternes Mester» i Sverige og snakket i tirsdagens program ut om opplevelsen.

- Det her stemmer ikke, jeg lå på maks og jeg mistet kontrollen over kroppen, fortalte Per Elofsson at han tenkte underveis på tremilen som han til slutt brøt.

- Jeg ville egentlig bare skrike ut: Fjern han. Fjern den juksemakeren, sa den svenske storløperen i programmet på SVT.

- Hvis Per hadde det slik, så skjønner jeg at han hadde det

FORLOT OL I SKAM: Johann Mühlegg forsøkte å gjemme seg på vei bort fra OL. Foto: EPA

vondt, sier Odd-Bjørn Hjelmeset.

Debuterte

Når nordmannen går sin første VM-distanse i morgen, mangler det to dager på at det er nøyaktig ti år siden han debuterte i VM-sammenheng.

I løpet av disse ti årene har også Hjelmeset fått kjenne dopingens urettferdige ansikt på kroppen.

Han tok bronse allerede i VM-debuten, 10 kilometer klassisk i Ramsau i 1999. Vinneren het Mika Myllylä.

Senere i det samme mesterskapet gikk han ei femmil som han selv karakteriserer som kanskje det beste VM-løpet han har gått noen gang, vel å merke bare i fire mil, da sprakk han som en ballong, etter å ha hatt magesjau i dagene i forkant. De siste 12,5 kilometerne tapte han åtte minutter til den samme finnen.

- Men Mika Myllylä var vel sannsynligvis dopet, sier Hjelmeset.

TATT: Mika Myllylä og fem andre finske skiløpere ble tatt for dopingbruk i 2001. Foto: VG; Hoen, Espen Sjølingstad

Myllylä ble doptatt i neste VM, to år etter.

Hvem som har vært den største doperen av dem alle, er det imidlertid ingen tvil om mener Hjelmeset.

- Mühlegg var i særklasse. Alle visste jo at Mühlegg var dopet, det så vi jo på han.

- Har du i løpet av alle disse årene ofte hatt mistanker om dopede konkurrenter?

- Man har alltid hatt tanker, men jeg har levd etter regelen om at helt til det motsatte er bevist, så er man ren. Det hadde ikke gått hvis jeg skulle skule på andre. Så jeg tenker ikke så fælt mye på det, sier Hjelmeset.

For den eldste deltageren på det norske laget har fortsatt som langrennsløper til tross for at han slitt mot juksende konkurrenter.

Motivasjonen, samholdet og spenningen har vært blant hovedårsakene til det.

Spenning

- Det er den samme spenningen når jeg står på startstrek nå, som for ti år siden. Sånn sett har det ikke forandret seg så mye.

Forberedelsene til renn mener han har forandret seg noe, han starter å forberede seg flere dager før rennet. Skitesting handler nå mer om følelse, enn bare hva som glir best.

- Også har nok selvtilliten blitt bedre.

Han er åtte år eldre enn Tore Ruud Hofstad (29), som er den nest eldste på elitelaget. I VM-troppen er imidlertid Tor Arne Hetland (35) nærmest Hjelmesets alder.

- Jeg har så mange unger og er vant til å være sammen med fireåringer også, så det går greit. Vi har mye moro sammen, det skjer noe hele tiden og det er et spesielt bra miljø på det norske herrelaget.

Han husker spesielt en historie fra VM i Lahti i 2001. Da spilte de av en pornofilm via projektor over på boligblokken ved siden av der de bodde. Bildet ble med andre ord rimelig stort og det skapte mye munterhet og stor furore.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder