Østerriksk løper om doperne: – Jeg hater dem

SEEFELD (VG) De østerrikske skijentene Teresa Stadlober (26) og Lisa Unterweger (24) er opprørte etter at lagkameratene Max Hauke (26) og Dominik Baldauf (26) ble tatt for bloddoping.

 • Joachim Baardsen
 • Ole Kristian Strøm
 • Marius Guttormsen
 • Bjørn S. Delebekk (foto)

Artikkelen er over ett år gammel

– Jeg hater dem. Jeg hater dem for at de har gjort dette, sier Unterweger til VG på langrennsarenaen i Seefeld.

24-åringen forteller at hun har vært nær venn med både Baldauf og Hauke. Sistnevnte har hun kjent siden var et lite barn. Det gjør at hun føler seg forrådt.

– De siste dagene har vært harde. De to guttene var ikke bare mine lagkamerater, de var mine venner. De bedro oss, og jeg mener de har ødelagt for østerriksk langrenn igjen. Det er ikke første gang at vi har opplevd dette. Det var som et slag i trynet, sier Unterweger til VG etter tremila som Therese Johaug vant.

les også

Johaug og Østberg fikset tidenes norske ski-VM

Gråt

Unterweger har levd tett på Hauke i mange år. Likevel ante hun ikke at han dro til det som blir beskrevet som en dopingsalong under VM – bare noen titalls meter fra hotellet de delte.

Det gjorde inntrykket fra videoen hvor Hauke blir tatt på fersken, sterkt.

– Jeg gråt. Jeg klarte ikke puste. Å se ham var vanskelig, fordi han var en av mine venner og jeg har så mange gode minner med ham. Han var ikke en dårlig person, han gjorde bare sitt livs aller største tabbe, og ødela livet sitt, sier 24-åringen.

Overrasket

Teresa Stadlober er klar på at den siste tiden har vært svært vanskelig. At hun ble nummer åtte på lørdagens tremil, et drøyt minutt bak den norske vinneren, var en sterk prestasjon.

Dopingskandalen overskygger imidlertid alt.

– De siste dagene har vært vanskelige for meg og hele laget. Vi hadde ikke forventet etter Sotsji-OL at vi kom til å havne i denne situasjonen igjen. Det er virkelig et dårlig øyeblikk for det østerrikske laget. Men jeg håper ikke at våre unge utøvere gir opp. Jeg holder hodet hevet og forsøker å gå gode skirenn, sier Stadlober.

Den tidligere juniorverdensmesteren har vært gjennom det samme ungdomssystemet som jevngamle Baldauf og Hauke.

I Seefeld har Stadlober delt hotell med de to 26-åringene. De har alle bodd midt i sentrum. Forskjellen er blant annet at Baldauf og Hauke benyttet fritiden til å oppsøke et mini-sykehus like ved – for å dope seg.

les også

Nystad sier opp jobben med Østerrike

Ødelegger

Stadlober opplyser at hun ikke har hørt noe fra Hauke og Baldauf etter at de ble arrestert.

– Hva vil du si til dem om du hadde hatt muligheten?

– De er så store idioter. De har ødelagt østerriksk langrennssport.

De siste dagene har vært tunge for Stadlober, Unterweger og de andre gjenværende medlemmene av det østerrikske laget. Støtteapparatet er for lengst i oppløsning.

Flere har reist hjem. Voksne menn har gått gråtende rundt i VM-leiren.

PREGET: Lisa Unterweger har vært en del av det samme teamet som de dopingtatte østerrikerne. Foto: Bjørn S. Delebekk/VG

les også

Her blir østerrikeren tatt på fersken: – Jeg holder på å kaste opp

Usikker på fremtiden

Stadlober er nå usikker på fremtiden for langrennssporten i landet. Presidenten i det østerrikske skiforbundet har sagt at han kunne tenke seg å legge ned hele langrennssatsingen.

– Vi vet ikke hvordan fremtiden for langrenn i Østerrike blir, om vi får støtte ... Jeg vet ikke hvordan fremtiden min blir, sier Stadlober.

Trond Nystad har allerede sagt opp stillingen som trener i forbundet.

Både Hauke og Baldauf har ifølge den østerrikske statsadvokaten innrømmet doping. Begge ble pågrepet onsdag formiddag og løslatt torsdag etter å ha forklart seg.

Bild-Zeitung skriver lørdag at hovedmannen i dopingskandalen, den tyske legen Mark Schmidt, skal ha tjent 48 000 kroner i året per utøver han har hatt. Tyske medier hevder at han har hatt «kunder» fra en rekke ulike idrettsgrener.

Les også

Mer om

 1. Ski-VM 2019
 2. Langrenn
 3. Doping

Flere artikler

 1. Stadlober mistet «alt»: – Vil aldri se dem igjen

 2. Pluss content

  Slik ble dopingens sanne ansikt avdekket i ski-VM

 3. Sjokkert Nystad: Kriminelle drev dopingsalong rett ved Østerrikes VM-hotell

 4. Rettssaken etter VM-skandalen: Max Hauke benekter skyld i bedrageri

 5. Nystad sluttet etter dopingskandalen – fikk nytt tilbud av Østerrike

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder