Northug disket i sesongåpningen: - Aldri skal det lykkes

BEITOSTØLEN/OSLO (VG) Petter Northug (32) ble diskvalifisert etter å ha gått på ulovlig vis under 15-kilometeren på Beitostølen. Men da hadde prestasjonen hans overrasket landslagstreneren.

– Aldri skal det lykkes. Motgangen fortsetter, sier Northug i pressesonen etter at disken var klar.

Da hadde Didrik Tønseth vunnet rennet samtidig som Northugs tid, uten disk, ville holdt til 20. plass.

Juryen i sesongstarten, da Northug ble disket på 15-kilometeren i klassisk besto av fire personer. Northug fremhevet på et spøkefullt vis at tidligere landslagstrener Tor Arne Hetland, var del av juryen som disket ham i rollen som assisterende TD i dette rennet. Hetland var sentral da Northug ble forbannet for vraking til verdenscupen i fjor.

- Jeg håper det er første og siste helgen han er td, for jeg vet jeg blir disket bare navnet mitt er på blokka når han er td, sier Northug med et smil om munnen.

les også

TV 2 bekrefter: Har inngått avtale med Petter Northug

– Feil teknikk

Juryleder Fridtjof Rannem møtte pressen på vegne av hele juryen etter rennet. Han fortalte hvorfor Northug ble disket.

- Vi så flere klipp hvor han hadde så mange tak at det kvalifiserte til en disk.
De hadde fire kameraer i løypa. Ansvarlig for rennet så feil teknikk fra Northug i flere av dem, sier Rannem.

Northug tok også selvkritikk for hvordan han hadde gått underveis.

– Jeg trodde jo at det var 1500 meter individuell start, duathlon, men det var jo klassisk. Det er så lenge siden at jeg har konkurrert at jeg skylder på at jeg ikke husker helt hvordan klassisk-teknikken gjennomføres, sier Northug til VG, mens han smiler.

I forkant av fredagens renn varslet Northug at karrieren kan være over allerede før jul om det ikke fungerer fremover. Etter to sesonger preget av sykdom og skader med nedturer i skisporet som en direkte konsekvens, vil 32-åringen gi seg hvis kroppen ikke responderer positivt på trening i tiden som kommer. Derimot var rennet fredag et hakk opp for Northugs nivå denne høsten fortalte skistjernen. Men han havnet aldri på resultatlisten til slutt.

Godt fornøyd

Men landslagstrener Eirik Myhr Nossum mener rennet til Northug var bedre enn forventet. Tiden til Northug ville holdt til en 20. plass under sesongåpningen.

– Det jeg så av han ute i løypa. ut fra hans pessimistiske holdning for noen dager siden, mye bedre enn det. Da hørtes det ut som om han knapt skulle klare å rote seg i mål her, sier Nossum.

– Han slår ganske mye gode skiløpere og viser at han har noe å gjøre her. Det blir litt asvtander men det var ikke halvgalt det her, sier Nossum.

les også

Johaug utklasset konkurrentene – på gråten av mammas hilsen

Nyheten om at 32-åringen var blitt diskvalifisert kom noen minutter etter målgang. Den straffbare hendelsen skal ha funnet sted i løpet av de 200 første meterne.

– Dette kan nesten minne om kollapsen til Jörgen Brink. Det var litt det samme, bare at jeg klarte å mobilisere på den siste utforkjøringen ned mot mål. Det klarte ikke Brink, sier Northug til VG.

– Men det var ikke så ille som du ville ha det til her om dagen?

– Nei, det var helt greit. I dagens sjakktider var vel dette som en remis for min del. Det tar jeg med meg til i morgen, sier Northug, som da skal gå sprint.

Han spøkte med at publikum flirte da han gikk over i gående fiskeben i en bakke mot slutten av rennet.

les også

Aylar Lie: – Petter Northug sier han ikke har lest sin egen bok

– Kjempestart

Maskineriet til Didrik Tønseth fungerte samtidig akkurat så bra som han hadde håpet på i forkant, da han vant åpningsrennet på Beitostølen. 27-åringen har lenge slitt med følgene av hjernerystelsen han pådro seg i fjor høst.

I oppkjøringen til denne sesongen har Tønseth derimot fått trent godt for første gang på lenge. Det ga utslag i løypen på Beitostølen.

– Nå har jeg fått en kjempestart. Nå er det bare å følge planen. Så må jeg sørge å være minst like kvass i helgene som kommer, sier Tønseth som mener han også før har hatt flere gode åpningsrenn tidligere.

Bare Emil Iversen hadde mulighet til å holde en fart som var i nærheten av trønderens. For i mål hadde Tønseth den beste tiden, med 36.08,6. Iversen tok annenplassen 12,4 sekunder bak.

– Jeg er ikke veldig overrasket over at det gikk bra. Det ble store differanser, det kan være ski og annet. Jeg er i bra form. Det er alltid bra å komme i gang bra, sier Iversen.

Topp 10:

1. Didrik Tønseth – 36.08,6

2. Emil Iversen +12,4

3. Sjur Røthe +29,3

4. Martin Johnsrud Sundby +37,5

5. Hans Christer Holund +1.07,4

6. Johannes Høsflot Klæbo +1.17,5

7. Andrew Musgrave +1.26,3

8. Simen Hegstad Krüger +1.34,4

9. Erland Kvisle +1.35

10. Morten Eide Pedersen +1.40,4

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder