TETT DUELL: Sergej Ustjugov og Johannes Høsflot Klæbo kjempet om seieren under jaktstarten i Oberstdorf. Til slutt rykket Klæbo fra, noe som provoserte russeren. Foto: Karl-Josef Hildenbrand / TT NYHETSBYRÅN

Norsk-russisk dominans bekymrer Russlands langrennstrener

OBERSTDORF (VG) Norge og Russland dominerer langrennstoppen fullstendig denne sesongen. Det gjør Russlands trener Markus Cramer bekymret.

På toppen dominerer nå duellen mellom Johannes Høsflot Klæbo og Sergej Ustjugov, som var i en klasse for seg på jaktstarten på 5. etappe i Tour de Ski.

Men tallene viser hvordan det også står til bak.

* 11 av de 14 beste i Tour de Ski-sammendraget på herresiden er nå enten fra Russland (fire løpere) eller Norge (syv løpere).

* I verdenscupen er 13 av de 17 beste sammenlagt så langt i sesongen fra Norge eller Russland.

Men på skistadion i Oberstdorf, der VM arrangeres om drøyt to år, gjør totaldominansen til de to nasjonene Russlands trener, Markus Cramer bekymret for langrennssporten.

– Jeg er redd for fremtiden fordi vi bare har to sterke nasjoner. Det er som i alpint for noen år siden da det bare var Østerrike. Det er ikke interessant, sier Cramer til VG etter å ha sett at stjernen i treningsgruppen, Sergej Ustjugov, bli forbannet på Klæbo etter trønderens taktiske løp.

VG prater med Cramer mens den norske nasjonalsangen gjaller over stadion etter at Norge og Russland tapetserte pallen i nok et renn, denne gang med Klæbo på topp foran Ustjugov og Aleksandr Bolsjunov. Norge har nå fire etappeseirer i årets Tour de Ski og Russland har tatt den siste.

les også

Aukland kritisk til norsk Tour-prioritering: – Negativt signal for langrennssporten

Kampen om pallen ser ut til å stå mellom nordmenn og russere i øyeblikket og slik har det i stor grad vært siden Aleksandr Bolsjunov vant sesongens to første renn. Under Tour de Ski har

Bare italienske Federico Pellegrino og tyske Janosch Brugger – som «fikk» en seier gjennom en beste etappetid under jaktstarten på Lillehammer – har sørget for at noen andre enn Norge og Russland har triumfert denne sesongen. Men da Brugger var raskest på etappen triumferte Didrik Tønseth i mini-touren. Og da det var stafett på Beitostølen var også de to nasjonene i en egen klasse. Og i Tour de Ski har Norge og Russland 73 prosent av pallplassene så langt.

RUSSLAND-TRENER: Markus Cramer. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Tyske Cramer, som stort sett er sammen med de russiske utøverne gjennom hele vinteren i Mellom-Europa, har sett med skepsis på utviklingen. Han ser at flere nasjoner har en utøver som kan kjempe i toppen uten at etterveksten ser ut til å være der.

– Når vi ikke har stjerner i ulike land er det ikke interessant for folk. Man ser at det er et problem i Tyskland med langrenn. For ti år siden var det stort på TV og interessant for sponsorer, fordi de hadde stjerner, sier Cramer som også er bekymret for stadig dårligere snøforhold i Mellom-Europa og det som skjer med rekrutteringen.

NRK-ekspert Fredrik Aukland er derimot ikke enig med Cramer i hans bekymring for den voldsomme norsk-russiske dominansen i langrenn.

les også

Sundby om den norske langrennsdominansen: – Skummel trend

– Det skjer fordi vi blant annet mangler Dario Cologna i form. De franske ikke vist seg fra sin beste side og heller ikke de finske løperne spesielt. Så ser vi også at Sverige har mye å gå på. Calle Halfvarsson har levert enkelte gode prestasjoner, men de mangler fortsatt gode resultater og har slitt med dårlige ski. Jeg tror det kommer til å jevne seg ut mer etter hvert og allerede til VM, sier Aukland.

Han mener bredden er bedre enn det som er vist så langt i sesongen.

– Det som skiller seg nå fra tidligere er at det er Russland og Norge som er helt i toppen. Men jeg tror vi får se andre løpere gjør det bra i VM, men slik tendensen er nå er det litt få nasjoner som er oppe og kjemper. Men jeg vil ikke svartmale det før vi er ferdig med VM, sier Aukland.

les også

Det store langrennskuppet

Også i dameklassen har Tour de Ski nå vært preget av en norsk-russisk duell i teten. Natalja Neprjajeva, som ligger som nummer to i sammendraget bak Ingvild Flugstad Østberg, sier populariteten for langrenn i hjemlandet ikke er gunstig.

– Skiskyting er mye mer populært blant vinteridrettene. Vi prøver å gjøre vårt beste for å gjøre langrenn mer populært i Russland. Men for øyeblikket er ikke situasjonen så god, sier Neprjajeva til VG gjennom tolken Max Volkov.

Bekymringen for fremtiden og en sponsormessig tøffere situasjon for langrenn gjør også at Cramer er sterkt kritisk til at flere av de beste dameløperne ikke stiller til start på Tour de Ski og at en løper som Emil Iversen dro hjem.

– Når ikke de beste er på start så blir ingen interessert i dette og da kan vi skru av lyset for langrennssporten. Da er det bare Norge og da kan de konkurrere alene hjemme for da er ingen interessert i dette, sier Cramer.

Landslagssjef Vidar Løfshus mener det er et særnorsk fenomen at kampen om VM-plasser, gir innvirkning på Tour de Ski. I går dro også Sindre Bjørnestad Skar hjem for å spare seg til viktige uttaksrenn.

– Vi fullfører med de vi mener har best sjanse til å vinne. Emil var i mitt hode ikke vinnerkandidat. Han ville fått det veldig tøft oppe i bakken, men ville fått en veldig god plassering. Men Emil er en fargeklatt og er bra for langrennssporten og gir mye av seg selv til publikum og mediene så slik sett fin type å ha med seg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder