MER Å SMILE FOR: Marit Bjørgen intervjues under en fotballkamp på Lerkendal i sommer. Nå er hun blitt mamma, og barnet skal hete Marius. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Her er navnet til Bjørgen-babyen

Marit Bjørgen (35) og Fred Børre Lundberg (46) har valgt navn til sønnen. Barnet skal hete Marius Bjørgen Lundberg.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Superparet ble foreldre til en liten sønn i romjulen, og nå skriver Aftenposten at navnet til den nye verdensborgeren er klart.

– Vi fikk veldig mange strikkede plagg i posten. Det var gensere, luer og votter, og vi så at mye av det hadde Marius-mønster, sier pappa Lundberg til avisen.

– Navnet måtte bli Marius, legger han til.

Det skal ha vært Lundberg som foreslo navnet først, og mamma Bjørgen var altså enig.

LES OGSÅ: Kjærlighetshistorien – fra tribuneflørting til ferske foreldre

– En god del som heter Marius

UTVIKLING: Slik har bruken av navnet Marius utviklet seg gjennom historien. Foto: Skjermdump/SSB.no ,

– Marius er et navn som går opp og ned i veldig lange bølger som andre navn. De har en popularitet, forsvinner langsomt og kommer tilbake. Fra 1965 har bruken av Marius vokst jevnt og trutt frem til 1990. Da snudde det, og siden har det sunket jevnt. Det er fortsatt en god del som heter Marius, men under halvparten av hva det var på det meste, sier Jørgen Ouren som jobber som navneforsker i Statistisk sentralbyrå.

– Tror du Bjørgens navnevalg vil påvirke utviklingen fremover?

– Jeg tror ikke det kommer til å ta av, men dette vil nok bremse utviklingen, spår Ouren.

LES OGSÅ: Bjørgen og Lundberg nær OL-historie allerede ved fødselen

Mottar navnenyheten med glede

OPPHAVET: Marius Eriksen (født 08.12.1922, død 06.07.2009 ) ikledd Mariusgenser. Foto: , Scanpix arkiv

Vigdis Yran Dale er daglig leder for Marius of Norway og den som i dag forvalter rettighetene til det velkjente Marius-mønsteret. Hun mottar navnebudskapet med glede.

– Så morsomt. Marius er jo et flott navn, og hvis det er på grunn av Mariusgenseren, er jo det morsomt, sier Dale til VG, og fortsetter:

– Marit Bjørgen er jo en fantastisk idrettsdame, og det er selvfølgelig kjempehyggelig at hun oppkaller sitt barn etter vår kjente genser. En av grunnene til at hun gjør det, er vel mest sannsynlig på grunn av at Marius Eriksen er en kjent skilegende.

Mariusgenseren er nemlig oppkalt etter Eriksen, som representerte Norge under OL i 1948.

LES OGSÅ: Film, intriger og nasjonalfarger. Historien om Mariusgenseren.

Bjørgen: – Verdens nydeligste

Andre juledag kom lille Marius til verden, og Bjørgen og Lundberg var umiddelbart nær OL-historie. Det er nemlig kun ett kjent foreldrepar som har sterkere olympiske resultater. Den nybakte mammaen har seks OL-gull (tre fra Vancouver 2006 og tre fra Sotsji i 2014), tre sølv og en bronse i skiløypa, mens mannen i huset sikret norsk kombinertjubel både i Lillehammer-OL i 1994 og i Nagano fire år etter. Lundberg har også to sølv, pluss tre VM-gull.

– Marit og vår nyfødte sønn har det bra, sa en glad pappa Lundberg, som var til stede under fødselen, via en pressemelding.

– Han er verdens nydeligste litjgut, og vi er så stolte foreldre, sa den nybakte mammaen.

LES OGSÅ: – Det er nok Fred Børre som må sette grenser

VG-leserne stemte frem sitt favorittnavn

23. juni spurte VG sine lesere hvilken skiløper Bjørgen og Lundberg burde oppkalle barnet etter, dersom de skulle gå for en sånn løsning.
Snaue 22.000 har stemt, og vinneren ble Petter (Northug) med 35 prosent av stemmene. Bak fulgte Bjørn (Dæhlie) og Oddvar (Brå).

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder