PRESIDENTEN OG HANS MENN: Skipresident Erik Røste (nærmest) på pressekonferansen Norges Skiforbund holdt etter den svenske dokumentaren «Blodracet». Bak Røste sitter Erlend Hem, idrettsfysiolog ved Olympiatoppen, Richard Olaussen, lege på Blodbanken og daværende Olympiatopp-lege Ola Rønsen. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix

Skiforbundet dropper «blodjakten»

Norges Skiforbund har snudd - vil likevel ikke grave frem flere blodverdier

I vinter varslet skiforbundet at de var igang med innsamling av flere blodverdier fra 1990-tallet. Nå er den prosessen stoppet.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Vi har etter presentasjonen ikke jobbet aktivt for å samle inn flere verdier f.eks fra Aker og Fürst. Slik denne saken har utviklet seg i ettertid og situasjonen er nå, ser vi ikke hensikten med å samle inn disse prøvene. Det finnes ikke indisier eller dokumentasjon mot norske utøvere. Det forholder vi oss til, forteller kommunikasjonssjef Espen Graff i en epost til VG.

Skiforbundet la 685 norske blodverdier på bordet i mars. Disse skulle vise hvor ren norsk langrennssport var på 90-tallet.
Samtidig sa skipresident Erik Røste følgende til VG:

«Jeg synes vi skal diskutere med den medisinske ekspertisen om vi kan klare å ha en åpenhetskultur rundt dette også videre fremover.»

- Vi har som de eneste i norsk idrett presentert verdier, og vil vurdere å gjøre det igjen om nødvendig. Men per nå ser vi ikke hensikten med å gjøre dette.

Erfaringen denne våren viser at offentliggjøring av blodverdier fører til økte spekulasjoner og utøvere som urettmessig blir hengt ut, skriver Graff i dag.

Det var i den svenske dokumentarfilmen «Blodracet» at enkeltutøvere i norsk langrenn måtte svare for det noen hevdet var unormalt høye blodverdier. Kritikerne, blant dem den anerkjente professoren Bengt Saltin, lot seg ikke blende av blodverdiene Norges Skiforbund presenterte i et forsøk på å frikjenne seg selv.

Skriftlig samtykke

Blodprøvene var nemlig samlet inn utenfor sesong. Saltin stilte da spørsmålet «Hvilken langrennsutøver bloddoper seg vel i juli?»

Men skiforbundet varslet at de hadde mer i ermet. Blodprøver som ligger lagret hos Akers sykehus (90-95) og Fürst (98-02) ble ikke presentert, siden disse krevde skriftlig samtykke av hver enkelt utøver. Det hadde skiforbundet ikke rukket å jobbe ut før pressekonferansen på Ullevaal stadion.

«De får vi vente litt på. Vi får heller komme tilbake til det, om bildet blir litt annet, når vi får de prøvene,» sa landslagslege Ola Rønsen foran norske journalister.

Nå har skiforbundet bestemt seg for å legge jakten på flere blodprøver død.

Ifølge skiforbundet er også prøvene fra Aker og Fürst i all hovedsak samlet inn utenfor sesong.

- I ettertid ser vi at vi allerede har et godt grunnlag fra denne perioden, skriver Espen Graff.

- Vi vil minne om at det ikke på noe tidspunkt er fremkommet dokumentasjon som tilsier at det har forekommet noe ureglementert i norsk langrenn. Men hvis det skulle gjøre det, vil vi selvfølgelig ta det på største alvor. NSF har hatt og vil fortsatt ha nulltoleranse i forhold til doping, sier kommunikasjonssjefen.

Mannen bak SVT-dokumentaren «Blodracet», Hasse Svens, sier utviklingen i saken er som forventet.

- Allerede etter pressekonferansen i vinter fikk jeg en følelse av at Norges skiforbund ville dysse ned denne saken. De var tvunget til å publisere noe, men ønsket at den skulle gå i glemmeboken. Verdiene de la frem var helt uinteressante. De hadde vært interessante dersom man la frem blodverdiene til de samme utøverne på vinteren også. Da ville man fått det komplette bildet, sier Svens til VG.

Les også

 1. Skiforbundet vurderer dokumentar-reaksjon

  Norges Skiforbund har ikke bestemt seg for den videre veien i SVT-saken.
 2. Fnyser av at Skiforbundet renvasker seg selv

  ULLEVAAL STADION (VG Nett) Den svenske gravejournalisten Hasse Svens er alt annet enn imponert over blodverdi-seansen…
 3. Derfor la skiforbundet frem tall fra utenfor sesong

  ULLEVAAL (VG Nett) Det norske skiforbundet la onsdag frem blodverdier fra norske langrennsløpere på 1990-tallet, men…
 4. SVT-journalist: Mistenksom etter norsk dopingreaksjon

  GÖTEBORG/OSLO (VG Nett) Den svenske gravejournalisten Hasse Svens mener at den norske reaksjonen på dopingprogrammet…
 5. Skinstad: - Skal legge fram alt

  (VG Nett) Åge Skinstad sier at Norge skal legge fram alt om blodverdiene - men at det vil ta tid å finne fram tallene.
 6. Norsk idrettslege: - Aldri sett så høye blodverdier

  (VG Nett) Toppidrettslegen Thor-Øistein Endsjø (76) tror de norske langrennsløperne vant gull på ærlig vis - men støtter…
 7. Røste vil gi ut blodverdiene

  (VG Nett) Norges Skiforbund vil etter VM legge frem et mest mulig komplett bilde av landslagets blodverdier de siste 18…
 8. Sjekk langrennssjefens snuoperasjon om blodverdier

  VAL DI FIEMME/OSLO (VG) Dopingjeger Bengt Saltin krever full åpenhet. I 2000 oppfordret Erik Røste landslagsløpere til…
 9. Ulvang: - Nå er jeg lei. Nå må de slutte

  VAL DI FIEMME (VG) Vegard Ulvang vet at hans blodverdier er tema i materialet svensk TV har jobbet med i deres…
 10. Kaggestad: - Blodverdier alene er ikke nok bevis

  (VG Nett) Tidligere proffsyklist Mads Kaggestad mener det må mer til enn høye blodverdier for at han skal mistenke noen…
 11. Dæhlie: - Jeg er forbannet og sjokkert

  SKEDSMOKORSET(VG Nett) - Mine gullmedaljer er vunnet med hard, systematisk jobbing.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder