UTESTENGT: Martin Johnsrud Sundby har slitt med astma siden han var barn. Her fra presskonferansen forrige uke. Fra venstre ser vi skipresident Erik Røste, Sundby, tidligere landslagslege Knut Gabrielsen og advokat Anne-Lise H. Rolland. Foto: Odin Jæger VG

Strid om astmamedisin gir fordeler i skisporet

To eksperter til VG: – Har en prestasjonsfremmende effekt

Les Skiforbundets svar nederst i saken

Har astmamedisiner prestasjonsfremmende effekt for skiløpere? Ja, mener noen eksperter VG har vært i kontakt med. Nei, sier andre. Flere er også kritiske til andre forhold ved saken som ryster norsk langrenn.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det slo ned som en bombe forrige uke: langrennsstjernen Martin Johnsrud Sundby er utestengt for brudd på dopingreglene gjennom feil bruk av astmamedisinen Ventoline.

– Det er en meget uheldig og ergerlig dom for Johnsrud Sundby. Etter min oppfattelse er det et klart brudd på dopingreglene, sier Morten Hostrup til VG.

– Øker muskelkraften

Han er fysiolog, astmaekspert og assisterende professor ved Institutt for idrett og ernæring i København. Instituttet og hans overordnede bisto også WADA i saken mot Martin Johnsrud Sundby. Så selv om han er dansk, kjenner han langrennssaken godt.

Noe du lurer på? Alt om Sundby-saken

I motsetning til Skiforbundet og undersøkelser de viser til, mener den danske fysiologen at astmamedisiner kan ha prestasjonsfremmende effekt. Men ikke i alle tilfeller.

ASTMAEKSPERT: Fysiolog Morten Hostrup ved Institutt for idrett og ernæring i København. Foto: nexs.ku.dk

– Astamedisiner, og salbutamol (Ventoline), kan være prestasjonsfremmende i høye doser. Dog finnes den effekten mer på intensive og korte økter. Det er ingenting som tyder på at det er prestasjonfremmende på lange økter, for eksempel skiløp på 15 til 50 kilometer. Det kan faktisk ha gitt en negativ effekt for Sundby, fordi salbutamol, i høye doser, øker stoffskiftet (forbrenner mer energi) og den anaerobe energiomsetningen i musklene. Det vil ha en negativ effekt på prestasjonen under lengre økter fordi muskellagrene blir brukt opp raskere.

– På korte sprintrenn da?

– På langrennssprinten (ca. 3-4 minutter å gjennomføre) vil høye doser med salbutamol, som er tatt akutt og over en lenger periode, for eksempel hver dag i en måned, potensielt kunne forbedre prestasjonen, mener han.

Anbefales: Eks-langrennsløper var frisk – fikk astmamedisin

Hostrup får støtte fra nabolandet Sverige. Göran Engberg er farmakolog, ekspert på medisiners virkning, ved Karolinska institutt i Stockholm:

Salbutamol har en prestasjonsfremmende effekt. Luftveiene vil utvides, og midlet gjør at melkesyren forsvinner fortere og det øker muskelkraften. Som alltid i vitenskapen er det delte meninger, men mange dyreforsøk og kliniske studier på mennesker viser forbedret muskelfunskjon, sier Engberg til VG.

Tause norske leger

VG har den siste tiden også vært i kontakt med norske leger som stiller spørsmål ved Sundbys bruk av astmamedisiner og dosering. Men ingen av disse ønsker å stå frem med offentlig kritikk av Skiforbundet.

Flere eksperter, VG har snakket med, spriker uansett i sine vurderinger om astmamedisiners effekt. Som for eksempel Kjell Larsson, spesialist på lunge- og luftveisforskning, og kollega med nevnte Engberg ved Karolinska institutt.

Les mer: Northug fikk «sjokk» av Sundby-dommen

– Det finnes nesten ingen studier som finner noen effekt på den fysiske prestasjonen. Da vi gjorde en gjennomgang av litteraturen om effektene på de fysiske prestsjonene av beta-stimulerende, som for eksempel salbutamol, observerte vi en liten effekt i én studie, og i en annen fant man en forverring i prestasjonen. Øvrige studier viste ingen effekt på prestasjonen.

– Selv fant vi ingen effekt, og idrettsutøverne ble ikke ett «dugg» bedre når de anstrengte seg maksimalt i kulden, forteller Larsson, om en studie han gjennomførte på idrettsutøvere i 22 minusgrader.

SVENSK FARMAKOLOG: Göran Engberg. Foto: Karolinska Institutet

Forstøverkritikk

Skiforbundet har kalt astmaskandalen rundt Sundby «en ærlig misforståelse» – og henviser til at CAS skriver det samme i dommen. Forbundet og WADA har hatt forskjellig oppfattelse av hvordan astmamedisinen skal benyttes.

At Skiforbundet lot Johnsrud Sundby bruke en forstøver, også kalt nebulisator, til å inhalere sine salbutamol-doser på tre ganger 5000 mikrogram ventoline (med virkestoffet salbutamol), er noe ekspertene i våre naboland stusser på.

Lest? Østberg avslører alvorlig samtale

Regelverket sier at utøverne kun kan ta én dose på maksimum 1600 mikrogram per døgn. Skiforbundet har i sine forklaringer henvist til undersøkelser som sier at man kun tar opp 10 prosent av dosen gjennom et slikt forstøverapparat.

– Argumentet fra Skiforbundet et meget spekulativt og usannsynlig - forholdet er nok snarere opp mot 20 og 25 prosent, hevder Hostrup.

Johnsrud Sundby fikk diagnotisert astma som barn. Den 13. desember 2014, i Davos, ble han tatt med 1340 nanogram salbutamol per milliliter urin, før nivået ble målt til 1360 i Toblach den 8. januar under Tour de Ski. Det er over WADAs grense på 1000 nanogram per mililiter urin. Skiforbundet søkte aldri om medisinsk fritak for større doser. Dermed ble en av Norges største skistjerner utestengt.

– Veldig uvanlig

Göran Engberg mener, generelt, at en forstøver gjør det vanskelig å ha kontroll på hvor stor mengde medisin man får i seg.

– Jeg kan tenke meg at det finnes store individuelle variasjoner. Mengden legemiddel man får i seg kommer til å variere med tanke på lungevolum, hvor stor drag man tar og frekvensen på dem, forklarer professor Engberg.

– Det er synd på Martin, for det virker som han har vært omgitt av dårlige rådgivere. Det er jo kjedelig, for han blir dømt uten at han har fått noen fysisk effekt av dette selv, sier kollega Larsson.

– På generelt grunnlag; hvor vanlig er bruk av et forstøverapparat (nebulisator)?

– Det er veldig uvanlig. Nebulisering brukes normalt kun til små barn eller i forbindelse med kolsforverring og astmaanfall, hvor det ofte gis sammen med oksygen, forteller Hostrup.

FORSTØVER: Martin Johnsrud Sundby har brukt et slikt apparat. Det ble vist frem på pressekonferansen forrige uke. Foto: Odin Jæger VG

– Det er heller ingen tegn på at Sundbys lungefunksjon var så dårlig at han ikke kunne inhalere gjennom en vanlig inhalator. Det er også uvanlig at Sundby har tatt så store doser gjennom forstøver, gjennom en periode på en måned, og i forbindelse med to konkurranser. Det tyder på at hans astma ikke har vært bra behandlet. På tross av dette har han vært i stand til å konkurrere og vinne på høyeste nivå, legger Hostrup til.

Her er svaret til Norges Skiforbund:

ADVOKATEN: Anne-Lise Rolland snakker til presse og tv-seere under pressekonferansen med utestengte Martin Johnsrud Sundby på Ullevaal stadion i forrige uke. Foto: Audun Braastad NTB scanpix

Svaret er gitt av advokat Anne-Lise Rolland. Hun er ansatt i Skiforbundet og har ført saken mot Martin Johnsrud Sundby.

Morten Hostrups beregning om en ratio på 1:4 er lagt frem for CAS (Den internasjonale voldgiftsretten for sport, journ.anm.) i denne saken. Ingenting av det han skriver er nytt i saken.

Alle argumenter er fremført for CAS, i tillegg til våre motargumenter der vi er uenig med Hostrup. CAS har altså konkludert at ingenting av dette er relevant. Om CAS hadde ment at WADA hadde bevist at Martin fysisk hadde inhalert mer enn 1600 mikrogram salbutamol, hadde de neppe latt være å kommentere det.
For dem som ønsker å lese om disse ulike vurderingene, kan de gå inn på skiforbundets hjemmeside der dommen er publisert. Her har vi også publisert et grundigere svar på Hostrups uttalelser.

Det vi kan konstatere er at dette er en medisinsk debatt hvor mange internasjonale eksperter er uenig med hverandre og ikke minst om bruk av forstøver som tydeligvis er mer vanlig i Norge (og Sverige) enn i mange andre land. Vi har blant annet dokumentert bakgrunnen for hvorfor man i senere tid (siden 2009) ikke lengre anbefaler forstøver som inhalasjonsapparat for en standard astmabehandling, og at det er en kost-nytte vurdering som ligger til grunn for dette. Det er mye dyrere å bruke forstøver enn MDI. Apparatet er dyrere, og mer tungvint å dra med seg. Videre kaster man bort mye av medisinen da mye aldri når pasientens kropp. Medisinske studier har påvist at inhalasjon via MDI kan være like effektiv, så lenge man har en god teknikk.

Det er også viktig å være klar over at de anbefalte dosene lå godt innenfor produsentens anbefalinger, noe som ikke er bestridt av WADA (og bekreftet av professor Fitch).

Vi mener videre at dosene Martin har fått ikke har hatt noen prestasjonsfremmende effekt, men heller tvert i mot. Dette har også professor Bjermer redegjort for. Martins resultater i sesongen 2015/2016 der han ikke brukte forstøver men med en litt annen strategi for optimal behandling av hans sykdom viser dette med all tydelighet.

Videre har vi fått følgende svar fra professor Leif Bjermer, avdelingssjef og professor ved Lunds universitet i Sverige, og en av våre eksperter i saken:

Man kan alltid diskutere hvorvidt en maks dose av salbutamol, gitt med forstøver, var den beste behandlingen for Martin. Dette forutsetter i så fall at man kjenner til de komplekse mekanismene som foreligger hos skiløpere som utvikler astma. Dette gjelder ikke minst Martin, som har en skiastma som det er vanskelig å behandle, i tillegg til den astmaen han har hatt siden han var barn. Det blir derfor helt feil om behandlingsstrategier skal sammenlignes med hvordan man behandler "vanlig astma". Høye doser salbutamol har ikke noen prestasjonsfremmende effekt, snarere tvert imot. Resultatene i 2015/2016-sesongen uten bruk av forstøver, og med en litt annen strategi med fokus på optimal behandling av betennelse i luftveiene, taler sitt tydelige språk.

Les også

 1. Northug om Sundby-dommen: – Kom som et sjokk

  SANDNES/OSLO (VG) Langrennsstjernen Petter Northug (30) forteller at han fikk sjokk da Martin Johnsrud Sundby (31) ble…
 2. Cologna om Sundby-saken: – Ikke bra for langrennssporten i det hele tatt

  LYSEBOTN/OSLO (VG) Som en følge av dommen mot Martin Johnsrud Sundby (31) er Dario Cologna (30) vinner av verdenscupen…
 3. Østberg avslører alvorlig samtale med Sundby etter dopingdommen

  LYSEBOTN/OSLO (VG) Ingvild Flugstad Østberg (25) tok kontakt med Martin Johnsrud Sundby (31) etter dopingdommen fordi…
 4. Eks-langrennsløper var frisk – fikk astmamedisin

  OSLO/RISØR (VG) Siri Halle (44) er tidligere juniorverdensmester og landslagsutøver i langrenn på 90- og 2000-tallet.
 5. Antidoping Finland etterlyser WADA-etterforskning av Norges Skiforbund

  Oslo (NTB): Medisinsk direktør i Antidoping Finland, Timo Seppälä, mener Verdens antidopingbyrå (WADA) burde etterforske…
 6. 69 prosent av norske OL-medaljer er tatt av løpere med astma-medisin

  Bruken av astmamedisin i norsk langrenn er igjen tema etter at Martin Johnsrud Sundby ble tatt for brudd…
 7. VG-sportens kommentator: Skandalen må få følger

  Det skipresident Erik Røste insisterer på å kalle en «ærlig misforståelse», fremstår snarere som unødvendig gambling av…
 8. Droppet sponsor-merker da de skulle fortelle om skandalen

  Omdømme-ekspert Trond Blindheim skjønner godt at ingen sponsorer «vil være med på å subsidiere dopingmidler».
 9. Johaug: – Denne saken er ikke positiv for noen

  Martin Johnsrud Sundby (31) får støtte fra Norges to beste…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder