NY HOVEDTRENER: Tor-Arne Hetland blir ny landslagstrener for allrounderne i langrenn. FOTO: FREDRIK SOLSTAD / VG

Hetland ny landslagstrener

Tar over for Nystad

– Det beste som kan skje, sa Northug i februar

Tor-Arne Hetland (42) blir hovedtrener for langrennsgutta.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Tor-Arne har på dette året opparbeidet seg stor respekt for den jobben han legger ned blant utøverne. Vi vet at vi har gjort et godt valg, og at han er riktig mann for å videreføre den prestasjonskultur vi har utviklet i norsk langrenn. Tor-Arne vil være garantisten for den gode treningskulturen som Martin Johnsrud Sundby og co, sammen med Trond Nystad, har stått for den siste perioden, sier landslagssjef Vidar Løfshus i en pressemelding.

Hetland la opp som langrennsløper i 2009, og har vunnet VM-gull og OL-gull som utøver. Han har det siste året samarbeidet med Trond Nystad som trener for allround-gruppen på det norske landslaget. Nystad varslet i februar at han ville gi seg etter sesongen.

Marit Bjørgen: Vil gi VM-plassen til yngre hvis jeg ikke kan kjempe i toppen

– Det har vært flott å få være en del av et lag med løpere som drar i samme retning, og med ønske om å bli best. Trond har vært raus og gitt meg stort ansvar på allroundlaget i årets sesong. Jeg ønsker å videreføre en kultur der utøverne sammen tar ansvar for egen trening og utvikling. Laget skal være best trent og sette en standard som nye generasjoner skiløpere ønsker å strekke seg mot. Jeg ser frem til å jobbe videre med laget og sammen med resten av støtteapparatet utvikle hver enkelt utøver slik at de kan ta ut sitt maksimale potensial, sier Hetland.

Sett dette? BILDENE fra karrieren til Hetland

42-åringen har vært landslagstrener i Tyskland, Sveits og Canada. Han har tatt sin utdanning gjennom Meråker videregående skole, Høgskolen i Nord-Trøndelag og diplomtrenerutdannelsen fra Sveits, som tilsvarer topptrenerstudiet i Norge.

Les også: Petter Northug: - Vet hva jeg må gjøre for å kjempe med Martin

Som ønsket for Northug

Petter Northug sa til VG i februar at han ønsket Hetland som ny landslagstrener.

– Han kjenner systemet godt, det er ikke mange år siden han var aktiv selv, han har fått et inngangsår med guttene og Trond og er veldig motivert og sulten på å være trener. Det setter vi på laget pris på, sa Northug.

Les også: Dette tjente skiheltene denne vinteren

– Kan trenervalget ha noe å si for din lagrennsfremtid?

– Ja, det kan det absolutt ha. Hvis Tor Arne tar over er det det beste som kan skje både for min og andres del, svarte Northug.

Les også: Vil forlenge sesongen – frytker ikke Tippeliga-konkurranse

Ekspert: Hetland er rett mann

– Jeg tror de har truffet riktig mann, sier NRK-kommentator Jann Post til VG.

Ifølge Post blir det tøffe treninger for langrennsgutta under Hetland.

– Som jeg kjenner Hetland, så er han ekstremt på for å skape utvikling. Det blir ikke noe hvilehjem under ham. Det som var bra nok i fjor, er ikke bra nok til en ny sesong. En slik holdning er viktig nå inn mot tre mesterskapssesonger, mener Post, som synes Hetlands erfaring fra Tyskland, Sveits og Canada er interessant.

Husker du? Tor-Arne Hetland vant «Mesternes mester»

– Han har vært assistenttrener i ett år nå, og jeg har inntrykk av at han har betydd mye for dem som er bosatt i Trøndelag. Vi skal også huske på at han har hatt noen år i utlandet, og sånn sett fått litt avstand til norsk langrenn.

Les også: Løfshus tjener nesten tre millioner MINDRE enn Høgmo

Verken kvinnenes hovedtrener Egil Kristiansen eller sprinttrener Roar Hjelmeseth har kontrakt for neste år. Skiforbundet holder i disse dager på å legge kabalen for trenerteamet i fremtiden.

I løpet av april skal det utlyses en nyopprettet stilling som trener for landslaget til herrene for å styrke både allround- og sprintlaget mer.

Les også: Johaug får tyn for isbjørn-frykt i Canmore

– Vi søker etter en utviklingsorientert trener som kan bidra til å komplementere vårt trenerkorps. Vi ser for oss en trener som har en utfordrerrolle både overfor sprint og allround, men endelig beslutning er ikke tatt, forteller Løfshus.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder