Norges gullknep: Ga Krogh feil info om Ustjugov med vilje

LAHTI/OSLO (VG) Mens Finn-Hågen Krogh (26) gikk sitt livs viktigste løp, fikk han beskjeder om at forspranget til Sergej Ustjugov var større enn det egentlig var.

Publisert:

Kanskje var det nettopp derfor at finnmarkingen holdt hodet kaldt, vant kampen mot russeren og melkesyren – og sikret Norge sitt første herregull i Lahti-VM?

– La på ekstra sekunder

I et intervju med VG avslører første stafettmann ut, Didrik Tønseth, hvordan han og lagkameratene Niklas Dyrhaug og Martin Johnsrud Sundby bevisst ba sekundantene i løypen om å gi Finn-Hågen Krogh feilinformasjon.

Mer presist: Sekundantene ga Krogh beskjed om at avstanden ned til Sergej Ustjugov var lengre enn den var i realiteten. Dette skjedde i perioden hvor Ustjugov tok hele ti sekunder på nordmannen.

– Ustjugov var ganske «close». Men vi tror vi vet hva Finn vil høre på sekunderingene på postene, så da la vi på noen ekstra sekunder til Ustjugov som så sliten ut også, forklarer Tønseth til VG, og får bekreftende nikk av Niklas Dyrhaug ved siden av.

Så du? Gulltrener Hetland brast i gråt på direkten

Saken fortsetter under bildet.

SJAKKTREKKET: Didrik Tønseth sender ut sine meldinger til sekundanter som skal videreformidles til Finn-Hågen Krogh underveis på dagens stafett. Foto: Patrik Eian Fjelstad VG

– Psykisk spill

Trønderduoen fulgte spent med i målområdet og så både Martin Johnsrud Sundby og Finn-Hågen Kroghs etappe gjennom en TV-skjerm satt opp like ved tribunen. Men det var først på Kroghs sisteetappe det ble nervepirrende.

Tønseth og Dyrhaug «rappet» internradionen til kommunikasjonssjef Espen Graff for å gi sine meldinger. Det var på et tidspunkt for Ustjugov tok innpå.

Avstanden mellom Krogh og Ustjugov begynte på drøyt 17 sekunder ved veksling til den siste etappen, men svingte mellom 5 og 17-18 sekunder underveis i løpet.

– Det er viktig at Finn får vite om det. Det er psykisk spill der ute. Finn må få høre det positive og det ble det etter hvert også. Men når han (Ustjugov) tar igjen ti sekunder på én kilometer så begynner du å lure på hva som skjer der, sier Tønseth.

Lest? – Petter Northug, can you hear me?

Norges store helt sendte et spøkefullt stikk til «sjefen over alle ankermenn»:

– Kan ikke bli verre

Enden på visa ble i hvert fall svært positiv for Norge. For etter at Ustjugov nærmet seg, klarte Krogh å øke avstanden til mannen som bare kalles «bjørnen fra Sibir».

Norges annenmann på stafetten, Niklas Dyrhaug, sier til VG at han ikke følte seg trygg på norsk seier før den siste kilometeren.

– Å ha Ustjugov i halen på fem til åtte sekunder, det kan ikke bli verre. En russisk bjørn fra Sibir. Det er brutalt. Men det Finn gjør – å slippe ham så nærme seg og så svare – det er det ikke mange som gjør. Det er kanskje bare han som kunne gjort. Det viser hvor kald og lur han er, sier Dyrhaug.

Prøvde å ta igjen

Sergej Ustjugov var en slagen mann etter stafettsølvet.

– Jeg så at Finn var sliten, jeg prøvde å ta ham igjen, men det gikk ikke, sier russeren til VG – og bekrefter at han går søndagens femmil i Lahti.

Norge vant gull, Russland tok sølvet, mens Sverige tok bronsen etter marerittstart og dårlige ski på klassiskdelen. Calle Halfvarsson vant bronsespurten mot Sveits. Finske Matti Heikkinen falt på oppløpet.

VGs kommentator: Snakk om å bestå med glans!

Martin Johnsrud Sundby forteller om taktikk-valget til Krogh:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder