Granskingsutvalgets rapport: Mener forstøverbruken i Norges Skiforbund kan oppfattes «etisk problematisk»

ULLEVAAL STADION/OSLO (VG) Langrennslandslagene har ikke drevet uforsvarlig behandling av utøvere uten astma. Det mener utvalget som skulle granske medisineringen i norsk langrenn.

Publisert:

Rapporten slår fast at det ikke er grunn til å tro at landslagene har drevet «uforsvarlig diagnostisering og/eller behandling av utøvere uten påvist astma eller lignende luftveislidelser.»

VG Direkte: Følg pressekonferansen

Granskingsutvalget ble satt ned i september, etter at Martin Johnsrud Sundby ble utestengt fra langrennssporten i to måneder sist sommer.

Friske utøvere medisinert?

Sundby har astma og ble dømt for brudd på dopingreglementet grunnet feil bruk av astmamedisinen Ventoline. Senere ble det også klart at utvalget måtte ta med dopingsaken til Therese Johaug med i sin vurdering.

I den ferske granskingsrapporten fortsetter utvalget med å si at det ikke er grunn til å forandre praksis i norske helseteam når det kommer til diagnostisering og undersøkelse av astma og andre luftveislidelser. De påpeker imidlertid at forsøksvis behandling med astmalegemidler skal være kortvarig.

– Vi har ikke avdekket at friske utøvere har blitt medisinert, uten at det har vært symptomer, sier Katharina Rise på pressekonferansen.

Utvalgslederen forteller om bruken av forstøverapparat:

– Negativ signaleffekt

Men når det kommer til bruken av forstøverapparat, som Martin Johnsrud Sundby benyttet seg av da han avla de skjebnesvangre dopingprøvene i slutten av 2014 og i 2015, skriver utvalget følgende:

Les også: Svensk landslagssjef kritiserer norsk astma-håndtering

«Utvalget vil imidlertid vise til at slik bruk av medisinteknisk avansert utstyr blant friske utøvere kan innebære en form for medikalisering av idretten som har en negativ signaleffekt ut mot yngre utøvere, og at det derfor kan oppfattes som etisk problematisk.», skriver de videre.

Utvalget ble utfordret på hvorfor de ikke anbefaler Norges Skiforbund å droppe forstøverapparat med saltvannsoppløsning.

– Man skal ikke forby noe før man vet om det har en prestasjonsfremmende effekt. Så lenge at vi hører at det gir en subjektivt lindring, vil det være etisk feil å ikke gi mulighet til det, når det hverken er prestasjonsfremmende eller helseskadelig, sier idrettslege og utvalgsmedlem Katja Møsund.

Sundby og Johaug

Etter Sundby-dommen startet debatten om medisinering i norsk langrenn og bruken av såkalte forstøverapparat i arbeidet med å forebygge luftveissykdommer hos utøverne.

Kommentar: Astma-spørsmålet som gnager

Spørsmålet var om dette er en gråsone eller ei. Granskingsutvalget har kommet frem til at Skiforbundets praksis har vært lovlig. Torsdag kom det frem at utvalget har gransket rutiner i Norges Skiforbund fra 1. januar 2012 og frem til i dag.

(VG/NTB)

VG oppdaterer saken

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder