FIKK SJOKK: Aleksander Legkov ble overrasket da det dukket opp beskyldninger om at han var dopet under Sotsji-OL. Foto: Krister Sørbø VG

Legkov om dopinganklagene: – Orker ikke tenke på Lahti-VM

Legger opp hvis IOC utestenger Russland fra vinter-OL 2018

SANDNES/OSLO (VG) Den russiske langrennsløperen Aleksander Legkov (33) gjør det han kan for å overbevise om at han er ren, etter beskyldningene om doping i Sotsji-OL.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Legkov og hans tyske trener Markus Cramer stilte opp til pressemøte med norske journalister i lokalene til Stavanger Aftenblad i Sandnes. Legkov har blitt beskyldt for å ha vært dopet under Sotsji-VM, der han tok gull på femmila.

Fått det med deg? Østberg avslører alvorlig samtale med Sundby etter dopingdommen

– Null doping. Bare hard trening. Det var mer trening enn konkurrentene for å vinne OL-gull, sier Cramer, som viser en oversikt over timer og kilometer fra treningsplanen.

– Han var hundre prosent ren under Sotsji-OL. Han var ikke hjemme i Russland, men oppholdt seg utenlands i fire år. Han så bare kona et par dager i denne perioden, sier Cramer, og legger til at OL-satsingen ble flyttet utenlands for å optimalisere treningen.

Sjekk denne: Peker på flere dopere i russisk langrenn

SMILENDE: Aleksander Legkov møter pressen i Sandnes. Trener Markus Cramer til høyre på bildet. Foto: Bjørn Arne Johannessen VG

Legkov sitter i grå piratbukse og T-skjorte med sponsorlogoer og emblemet til det russiske idrettsforbundet, som er under knallhardt press etter den knusende dommen fra McLaren-rapporten, som avslørte et statlig kontrollert dopingregime under Sotsji-OL.

Han har åpenbart behov for å snakke. Etter at Gregorij Rodtsjenkov, tidligere leder av Russlands antidopinglaboratorium i Moskva, navga ham som en av 15 dopere som vant OL-medalje i OL på hjemme, har livet vært fryktelig vanskelig.

– Dopingbeskyldningene har vært et sjokk, sier Legkov, som skal ha blitt dopingtestet 20 ganger, deriblant 16 i Vest-Europa og fire i Russland.

Han er tydelig preget og har vanskeligheter med å trekke på smilebåndet der han sitter på et lite rom med flere norske journalister. Mens Petter Northug har lagt sin monsterplan for Lahti-VM, klarer ikke Legkov å tenke på mesterskapet i februar.

– Jeg håper den mørke tiden er over snart. Orker ikke tenke på Lahti-VM. Jeg har bare ett hode, og der er det mange andre tanker for tiden, sier Legkov.

Les også: Northug om Sundby-dommen: – Kom som et sjokk

Det så lenge ut til at Russland kom til å bli utestengt fra årets OL i Rio, men IOC besluttet å la være. På spørsmål om hva han tror om 2018-OL i Pyeongchang, svarer Legkov:

– Jeg har ikke tenkt så mye på det, men jeg håper alle rene skal få delta. Det er fremstilt et feil bilde av vårt land. Men jeg håper det går greit, og at vi får et troverdig antidopingprogram. Men jeg ber at om at dere ser på langrenn, og ikke blander inn andre idretter, sier Legkov.

– Hva om det blir en kollektiv utestengelse?

– Da blir ikke karrieren min så lang. Men det er mange spørsmål, og det er veldig vanskelig å trene hardt fysisk når jeg er kommet i en slik situasjon. Men hvis hele Russland blir utestengt fra OL i Sør-Korea blir det umulig å fortsette.

Bakgrunn: Rapport om statlig kontrollert dopingregime under Sotsji-OL

Russeren ønsket ikke å snakke om Martin Johnsrud Sundby, som ble utestengt for brudd på dopingreglementet på grunn av astmamedisin.

– Jeg prøver å passe på meg selv, og det jeg driver med. Aldri har jeg baksnakket andre. Hver enkelt utøver må passe på seg selv. Gjør man noe galt, så får man betale for det. Jeg vil bare være ærlig for familie og fans, sier Legkov, som forteller at han ikke kan si noe om astma.

VGTV: Johnsrud Sundby: – En totalt urimelig dom

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder