Pappa Northug vet alt om hva som venter familien Johaug: – Det
er én ting å si: Det er tøft

SJUSJØEN (VG) Therese Johaug kan vente seg et sirkus av en høring når dopingsaken går for åpne dører. Det er få som vet mer om hva slags trykk som kommer enn familien Northug.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Sånne situasjoner … sier John Northug og tar en god tenkepause.

– Det er én ting å si om det: Det er tøft, slår det som trolig er Norges mest kjente langrennspappa fast.

Han snakker med VG om det som har vært en av de vanskeligste tidene i hans liv som far.

Bli oppdatert: Få siste nytt om høringen her

– De takler dette

Skrur vi tiden to år og drøye tre måneder tilbake i tid står hans egen sønn i blitsregnet inne i Sør-Trøndelag tingrett. Petter Northug skal inn i en såkalt tilståelsessak i rettssal 101.

Et snaut halvår tidligere har langrennsstjernen promillekjørt. Da tiltalen var klar inneholdt den fem punkter for brudd på veitrafikkloven og ett om falsk anklage.

Northug får oktoberdagen i 2014 dommen og godkjenner. Den lyder på 50 dager i fengsel samt en klekkelig bot på 185.000 kroner.

Les også: Time for time: Slik blir Johaug-høringen

Helt fra saken begynte å rulle i mai 2014 fikk den enorm oppmerksomhet. Da den skulle få sin ende i rettssalen ble den omtalt som den mest dekkede tilståelsessaken i norsk historie. 40 pressefolk var i Trondheim.

RUTINERT SERVICEMANN: Pappa John hjelper Petter Northug med skiene før 15 kilometeren i Norgescup-rennet på Sjusjøen lørdag. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

– Jeg kjenner jo Johaug-familien godt. Det er meget fornuftige folk. De takler dette godt, det skal jeg love deg, sier John Northug.

Les også: 12 ubesvarte spørsmål i Johaug-saken

– Bare tøffe tak

Det er mange helt vesentlige forskjeller på Northugs sak og Therese Johaugs kommende dopinghøring. Johaug og forsvaret vil forsøke å få henne frifunnet fra ansvaret påtalenemnda i Antidoping Norge mener hun har hatt da hun ble tatt for å ha brukt det ulovlige stoffet clostebol.

Nemnda har innstilt på 14 måneders utestengelse.

Sjekk selv: Dette kan Johaug gå glipp av

De to sakene har likevel mange slående likheter. Blant annet hvor stort omfang sakene har fått i lys av deres enorme stjernestatus i langrenn.

Dopinghøringen til en av Norges største idrettsyndlinger gjør at 52 mediefolk ønsker å ta plass i Brann-losjen på Ullevaal stadion onsdag og torsdag mens høringen pågår. Leder i Norske sportsjournalisters forbund sier det blir et sirkus.

Har du ikke helt oversikten? Her får du saken forklart på halvannet minutt:

Man går ikke gjennom dagene uanfektet. Det kan John Northug skrive under på.

– Det er bare tøffe tak. Det er bare noe man må gjennom og man må bli ferdig med det, sier han.

Les også: Dette er Northugs VM-kriseplan

– Gjennom det verste

Karstein Johaug – en av skistjernens aller nærmeste støttespillere – har tilbrakt de siste dagene sammen med storesøsteren på Sjusjøen.

– Jeg tror hun har vært gjennom det verste. Det er bare det formelle nå, det å få blitt ferdig med saken og få klarhet i noen ting, sier lillebroren, og får så spørsmål om hvordan Therese Johaug forbereder seg.

VG-sportens kommentator: Detaljene må frem i lyset

– Det som skjedde i oktober var mye verre. Det blir godt å bli ferdig med det. Det er en mental påkjenning, men hun har vært gjennom det verste.

– Hva gjør du som bror for henne denne tiden?

– Jeg er den broren jeg alltid har vært, hvor jeg har «backet» opp med trening, jobbet sammen med henne og tatt tankene vekk fra det som kommer. Hverdagen er sånn sett ganske lik, sier han.

De to oppholdt seg på Sjusjøen forrige uke og la ned noen treningstimer under fantastiske forhold. Han vil ikke si så mye om hva familien forventer av utfall i dopingsaken.

Kjendisene forteller: Derfor støtter vi Johaug

Les også: Lillebror Johaug om søsterens dopinghøring: – En mental påkjenning

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder