FAVORITT: Helene Olafsen er favoritt i boardercross. Foto/tegning: Bjørn S. Delebekk/Kenneth Lauveng
FAVORITT: Helene Olafsen er favoritt i boardercross. Foto/tegning: Bjørn S. Delebekk/Kenneth Lauveng

I kveld vil Helene «knuffe» seg til OL-gull

19-åringen er favoritt i boardercross

LANGRENN

(VG) Verdensmester Helene Olafsen (19) er en av Norges få kvinnelige gullkandidater i Vancouver-OL - i ukjente boardercross.

Publisert: Oppdatert: 16.02.10 20:54

- Er boardercross snowboards svar på motorsportens rallycross à la Martin Schanche?

- Jeg vet ikke hvem han er, men det er riktig å sammenligne det med motocross med bil eller motorsykkel. Det er fire kjørere som starter likt i en løype som er forskjellige fra sted til sted, med hopp, svinger, ulik fart og glid.

Følg boardercoss for kvinner LIVE her fra kl. 19.00!

SAMLESIDE:Les alt om OL her.

- Kan du vinne ved hjelp av skitne triks, som dytt i ryggen eller holding i trøya?

- Det forekommer skitne triks, men da skal du bli disket. Å holde i trøya er ikke lov. Men jeg vil heller knuffe enn å bli knuffet, og det er lov å «skjære av» en konkurrent. Det blir ikke godt mottatt og det hender du blir «pepret» i målområdet for det etterpå.

- Norske jenter vinner gjerne OL-medaljer i ekstreme grener som halfpipe og kulekjøring - hvorfor det?

- Det har sikkert noe å gjøre med at det er kult å være god i slike sporter i Norge, og at jentene blir godt mottatt av guttene. Alle som hevder seg i toppen i ekstremidretter er ganske tøffe i hodet, sikkert fordi de har trent med gutter eller eldre brødre.

GRAFIKK:Sjekk hele OL-oppgrammet her.

- For noen år siden var boardercross en slags pariakaste i snowboard. Hva var grunnen til det?

- Det er litt sånn at mange ikke synes det er så kult. Boardercross er ikke freestyle, det er en racinggren. Det er liksom ikke så mye lek og moro. Men halfpipe er jo blitt ganske mye konkurranse etter hvert det også.

- Hva er vanskeligst - starten, pukkelkjøringen, hoppene, svingene?

- Noen synes det er vanskelig i de tekniske partiene, andre synes det er vanskelig å gli. Og så er det tre til i løypa sammen med deg. Jeg jobber med å forbedre alt. Før var jeg dårlig til å gli. Med bedre utstyr er jeg blitt bedre.

- Hva må til for at du skal vinne OL-gull?

- Jeg må være giret og ha dagen. Det er ikke bare meg det står på og jeg kan være uheldig. Men jeg må ha lyst til å ha det gøy. Er jeg ikke på hugget, sliter jeg ordentlig.

VGD:Diskutér OL her.

PS! Halvt norske Tanja Frieden (34) vant tidenes første OL-gull i boardercross for Sveits i Torino for fire år siden. Hun gjorde det med et norsk flagg i lommen, for å hedre venninnen Line Lunde Østvolds minne. Hun var en av verdens beste boardercrosskjørere og omkom - 25 år gammel - i en tragisk ulykke under trening i forbindelse med en verdenscupkonkurranse i Valle Nevado i Chile i september 2004.

Her kan du lese mer om