Ustjugov tok ledertrøyen fra Klæbo - gir opp håpet om seier

TOBLACH/OSLO (VG) Sergej Ustjugov avsluttet året med et kanonløp – og går inn i det nye med ledertrøyen i Tour de Ski. Den tar han fra Johannes Høsflot Klæbo, som nå gir opp håpet om sammenlagtseier.

  • Yngve Gjerde
  • Nils Mangelrød
  • Håvard Rønning

– Er det reelt at du gir opp kampen?

– Ja.

– Hvorfor det?

– Jeg taper altfor mye i dag. Det er en ting. Så er det jaktstart imorgen. Det jo et tog av russere der fremme og det er langt opp til Niskanen og de som kunne vært med og gjort en jobb. Jeg ser på morgendagen som kjørt også. Og da blir det vanskelig å være med å kjempe om Tour de Ski.

Det svarte Johannes Høsflot Klæbo på spørsmål fra VG, kort tid etter at han sa til NRK at «kampen om sammenlagtseieren er over».

– Ikke engang morgendagen kan forandre noe?

– Det tviler jeg på. Jeg tror ikke det kommer til å være store forandringer. Jeg tror jeg skal ha mer enn nok med bare å holde den samme avstanden slik de gikk i dag, sier Klæbo som virkelig så mørt på ting etter løpet:

Mistet sammenlagtledelsen

Klæbo ledet touren med 32 sekunder før tirsdagens intervallstart, men han gikk til slutt i mål til en 17. plass, ett minutt og 11 sekunder bak suverene Sergej Ustjugov.

Klæbo er nå 37 sekunder bak Ustjugov i sammendraget.

– Det er et skremmeskudd fra russeren, konstaterte NRK-ekspert Fredrik Aukland etter at Ustjugov gikk i mål med vinnertiden 31.02.5.

les også

Iversen reiser hjem fra Tour de Ski: - Tungt å innse

Russeren ga de norske løperne en skikkelig nesestyver i de italienske skogene. Ustjugov valgte å gå ut med et tidlig startnummer, og fikk dermed legge lista selv.

Den kunne ingen matche:

Mørk norsk dag

Ustjugov tar over ledertrøyen fra Johannes Høsflot Klæbo på årets siste dag, og tar med seg sammenlagtledelsen i Tour de Ski inn i det nye året. Ingen nordmenn maktet å nærme seg russeren som var helt suveren i Toblach.

For andre, som Didrik Tønseth, var det helsvart dag:

Ustjugov ville selv ikke være like bombastisk som Klæbo.

– Det er ikke noen sjanse for at han drar hjem i dag så dermed er det bare snakk, sier russeren.

– Jeg mener Johannes forsøker å flytte oppmerksomheten bort fra ham så han ikke får så stort press. For han er en virkelig sterk utøver. Sist år viste han alle at han var en vinner i Tour de Ski.

Det var ingen som maktet å nærme seg russerne. Det ble helrussisk pall på nyttårsaften, med Ustjugov på 1., Ivan Jakimusjkin på andre og Aleksandr Bolsjunov på 3. plass.

les også

Tour-pengesekken nesten halvert: Norsk trener bekymret for langrennsinteressen

Hans Christer Holund ble Norges beste på en 5. plass, 34.6 sekunder bak Ustjugov.

Valnes måtte bryte

Det ble ingen god dag resultatmessig for de norske langrennsløperne, og den ble ikke noe bedre av at Erik Valnes måtte bryte 15 kilometeren forholdsvis tidlig i rennet.

Han gikk ut av sporet, rev av seg trøyen og sa til NRK at han «ikke fikk luft». Deretter sa han at det var bittert, før han hoppet over gjerdet og gikk sin vei. Thomas Alsgaard kalte det en «fullstendig lagkollaps» i NRKs studio.

– Det er fryktelig dårlig, og det verste er at jeg ikke klarer å sette fingeren helt på hva det er, sier Didrik Tønseth til VG etter rennet.

Topp ti:

1. Sergej Ustjugov – 31.02.5
2. Ivan Jakimusjkin – + 22.6
3. Aleksandr Bolsjunov – + 29.0
4. Calle Halfvarsson – + 29.6
5. Hans Christer Holund – + 34.6
6. Artem Maltsev – + 35.2
7. Andrej Melnitsjenko – + 37.0
8. Sjur Røthe – + 39.4
9. Lucas Bögl – 42.6
10. Denis Spitsov – + 43.1

Mer om

  1. Vintersport
  2. Tour de Ski

Flere artikler

  1. Bolsjunovs melding til Klæbo: - Ser ut som han ønsker å avslutte touren

  2. Magesyke i den norske troppen: Vil flytte syk trener

  3. Russerne knuste Klæbo: Treneren forventer kraftig forbedring av Klæbo

  4. Russland-trener misliker Klæbo-kopi: - Ikke glad for dette

  5. Tønseth bryter Tour de Ski: – Bare sjangler rundt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder