Østerrikske langrennsløpere utestenges i fire år etter Seefeld-skandalen

Bildene av Max Hauke som blir tatt på fersk gjerning under VM i Seefeld skapte sjokkbølger i en hel idrettsverden. Nå er han og landsmannen Dominik Baldauf utestengt i fire år for bruk av doping.

Det bekrefter det østerrikske antidopingbyrået ÖADR tirsdag. Begge suspenderes i fire år for bruk av bloddoping. Straffen trådte i kraft 1. mars 2019 og strekker seg til og med 28. februar 2023.

De to ble arrestert 27. februar sammen med tre andre utøvere i det som utviklet seg til å bli en stor dopingskandale i Seefeld.

– Det var et sjokk. En ting er å høre om ting som har skjedd. Å plutselig se video av det, gjorde meg dårlig. Jeg ble bare enda mer trist og oppgitt, sa Trond Nystad til VG i vinter.

Han bestemte seg for å slutte i stillingen som trener for det østerrikske skiforbundet etter dopingsjokket.

I tillegg til Baldauf og Hauke, ble Aleksej Poltoranin fra Kasakhstan, samt Karel Tammjärv og Andreas Veerpalu fra Estland arrestert.

les også

Doping-svar fra spansk fotball ryster

Totalt ni personer ble pågrepet i en omfattende aksjon. Det ble foretatt razziaer flere steder samtidig i Østerrike og Tyskland, og den tyske legen Mark Schmidt ble raskt pekt ut som hovedmannen i saken.

Han skal ha hatt en lang liste med «klienter» som fikk hjelp til å bloddope seg.

Like etterpå ble det også delt en video av Hauke da han ble pågrepet av politiet under en blodoverføring.

Både Baldauf og Hauke innrømte skyld og har fått slettet alle resultater de har oppnådd i langrennssporet tilbake til 1. april 2016.

les også

Armstrong-sjef om livstidsdom: – Forskjellsbehandling

Trond Nystad fortalte i mars at han fikk et brev fra dopingavslørte Max Hauke noen uker etter Seefeld-skandalen.

– Han skrev at han skulle ønske «en person som deg hadde kommet inn i systemet vårt tidligere». For da hadde han ikke begynt med slike ting. Om han skrev det for å være snill mot meg, er vanskelig å si. Men han har i alle fall tatt seg tid til å skrive det i brevform, sa Trond Nystad (48) til VG.

VG har forsøkt å få en kommentar fra Norges Skiforbund. – Vi ønsker å lese dommen før vi eventuelt sier noe, sier kommunikasjonssjef Espen Graff.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder