DRAR TIL HØYDEN: Petter Northug velger bort Rybinsk til fordel for høydetrening. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Northug endrer på planene én måned før VM

Nøyaktig én måned før hans første løp i ski-VM i Falun har Petter Northug (29) lagt en ny VM-plan.

  • Lillian Holden
  • Stine Løvmo Lie
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Da skiforbundets uttak til verdenscuprunden i Rybinsk kom i dag, var ikke Petter Northugs navn med på listen.

Det til tross for at landslagssjef Vidar Løfshus for fem dager siden bekreftet at Northug skulle gå i Russland.

- Dette har ligget i planen helt siden i høst. Petter er en løper som liker å gå mange skirenn, og han har gode erfaringer med å konkurrere seg i form fram mot mesterskap, uttalte Løfshus til NTB.

Til høyden

TRENEREN: Stig Rune Kveen. Foto:Terje Bendiksby,NTB scanpix

I dag kom uttaket fra Skiforbundet - uten Northugs navn.

- Nei, Petter drar ikke dit. Det er en totalvurdering vi har gjort med tanke på en tøff Tour de Ski og det som skal skje videre i vinter. Petter prioriterer i stedet å dra til høyden, sier Northugs trener Stig Rune Kveen til VG.

I stedet for Rybinsk reiser Northug til Italia i morgen. Der skal han oppholde seg en periode, før han reiser hjem for å gå et par av distansene under NM på Røros. Der blir også VM-troppen tatt ut.

TV 2s langrennsekspert Odd-Bjørn Hjelmeset ser på endringene i VM-planen som helt udramtisk:

EKSPERTEN: Odd-Bjørn Hjelmeset Foto:Frode Hansen,VG

- Petter er glad i høyden, og han er god i høyden. Han har helt sikkert funnet ut av at det er det som gir mest effekt nå. Petter vet at han ikke kommer til å vinne verdescupen sammenlagt uansett, forklarer han.

Etter NM på Røros skal Northug på et nytt høydeopphold, i Seiser Alm, før han reiser hjem til lavlandet i god tid før VM starter i de svenske skogene. Det er i dag nøyaktig en måned til mennene skal gå mesterskapets første distanse: sprint.

- Dette var en fornuftig avgjørelse. Reisen til Rybinsk er lang, og den kom litt

ubeleilig med tanke på oppkjøringen til Falun, sier Kveen.

Hjelmeseth er enig:

- Det er få som kjenner kroppen sin bedre enn Northug, og det er ikke noe overraskende at han endrer planer på kort varsel, sier den tidligere langrennsløperen, som tror at trønderen kommer til å gjøre det fantastisk bra i VM.

Les også:Truls Dæhli kommenterer: Nå kan VM bare begynne

Trener normalt

Kveen forteller at Northug brukte 5-6 dager på å restituere seg etter Tour de Ski, hvor han endte på andreplass. Men nå trener langrennskongen som normalt.

- Avgjørelsen om å droppe Rybinsk ble tatt ganske raskt etter touren, sier treneren.

Mange av de andre etablerte løperne har også valgt å droppe denne verdenscuprunden. I uttaket fra Skiforbundet hevdes det at årsaken er krevende logistikk i forbindelse med turen, først og fremst med tanke på visum til Russland og lang reisetid.

«Erfaringsmessig blir også rennet arrangert under streng kulde, noe som for mange innebærer høy risiko med tanke på luftveier. En krevende tur mellom mange skirenn, rett før NM og VM, gjør at belastningen blir stor og risikoen ditto med hensyn til formutvikling», heter det i pressemeldingen.

Les også:Northug er svenskenes VM-gulrot

Følgende løpere reiser til Russland:

Menn: Mathias Rundgreen (Byaasen), Sindre Bjørnestad Skar (Bærums Verk/Hauger), Simen Andreas Sveen (Ring), Håvard Solaas Taugbøl (Lillehammer), Hans Christer Holund (Lyn), Emil Iversen (Varden).

Kvinner: Astrid Jacobsen (Heming), Kristin Størmer Steira (Forsøk), Martine Ek Hagen (BUL), Silje Øyre Slind (Oppdal).

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder