KLARE TIL KAMP: Virpi Kuitunen (foran) og Marit Bjørgen møtes endelig til duell igjen i morgen. Her er de sammen i Tyskland i 2005, da Bjørgen blant annet vant VM-gull på 3-mila foran Kuitunen. Foto: Line Møller

Endelig klart for superduell

Virpi Kuitunen (31) har slått Marit Bjørgen (27) åtte av de ti siste gangene begge har stilt til start i verdenscupen. I morgen får vi vite om Kuitunen fortsatt er best.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Marit Bjørgen, som i morgen går 10 km klassisk i Davos, har to individuelle verdenscupseire - av fire mulige - denne sesongen. Virpi Kuitunen har bare stilt til start i ett verdenscuprenn, da ble den finske langrennsløperen nummer elleve.

Men den gangen var Kuitunen raskere enn Bjørgen på prologen i Düsseldorf. Etterpå har Kuitunen vært syk.

- Bjørgen er favoritt når vi endelig får toppduellen på lørdag, sier Inger Helene Nybråten.

Den tidligere toppløperen fra Skrautvål har et VM-gull og tre VM-bronse på stafett.

- Langrennssporten trenger slike dueller, men jeg skulle gjerne ønsket at det var en tysker eller sveitser med i toppen også. Duellene i langrenn blir for ofte nordiske dueller, sier Nybråten til VG.

Gullform

- Hvem vinner?

- Vi må håpe på Bjørgen, svarer Nybråten.

Trude Dybendahl Hartz ble verdensmester på femkilometeren i Val di Fiemme for snart 17 år siden.

- Superduellen når ikke sin høyde lørdag siden Kuitunen har vært syk, men hun trengs på start, for det har vært litt glissent i dameklassen så langt, sier Dybendahl Hartz til VG.

Hun tror ikke Bjørgen får prestasjonsangst med Kuitunen tilbake på startstreken, siden 27-åringen fra Rognes viser tendenser til god gammel gullform.

- Det er mest gøyalt å vinne når alle er med, derfor tror jeg Marit tar det veldig positivt at Kuitunen starter, sier Dybendahl Hartz.

- Vinner Bjørgen eller Kuitunen?

- Marit vinner!

Dag Kaas - som tidligere har trent Bente Skari til flere VM-gull og som nå er Astrid Uhrenholdt Jacobsens personlige trener - har forventninger til morgendagens skirenn.

Joker

- All sport trenger at deres beste utøvere stiller til start. Men det er ikke sikkert at hverken Bjørgen eller Kuitunen vinner. Det hadde vært kjempespennende om en tredje løper slår til. Da får vi mer bredde i toppen også, sier Kaas.

Kuitunen og Bjørgens aller tøffeste utfordrere i Davos er Justina Kowalczyk, Petra Majdic, Vibeke Skofterud og Aino-Kaisa Saarinen.

PS! Astrid Uhrenholdt Jacobsen (20) stiller ikke til start i Davos. Hun har lagt inn en treningsperiode rettet mot Tour de Ski, og stiller heller til start i Rybinsk neste helg.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder