Landslagstreneren slakter Northug etter nok en snakke-nekt

STILLE: Petter Northug ville ikke snakke da han forlot skistadion natt til søndag norsk tid. Foto: Bjørn S. Delebekk

Northugs trener: - Det grenser litt mot arrogant oppførsel

WHISTLER (VG Nett) Petter Northug (24) gikk uten å si et ord. - Det er ikke sånn vi vil ha det, sier landslagstrener Morten Aa Djupvik.

 • Ola Stenberg
 • Eirik Borud
 • Klaus Eriksen

Artikkelen er over ti år gammel

En skuffet Petter Northug gikk rett gjennom pressesonen etter å ha mislyktes lørdag, og ble senere geleidet inn i en bil uten å si et ord.

- Jeg får ikke snakket for ham. Jeg har prøvd lenge å overbevise ham at han skal si noe nå, men han er så skuffet og så sint at jeg ikke får særlig kontakt med han jeg heller, sier Morten Aa Djupvik, til et samlet norsk og svensk pressekorps.

Les også:Hellner kankk Northugs stav: - Det var ikke meningen

Petter Northug (24) ødela staven en kilometer før mål da gullvinneren Marcus Hellner tråkket på den under lørdagens 30 kilometer skibytte. Det var Hellner som vant gullet foran Tobias Angerer og Johan Olsson. Petter Northug ga opp på slutten og skled til slutt inn til en 11. plass over 41 sekunder bak Hellner - i distansen som var ansett som Northugs beste gullsjanse.

- Vi kan ikke leve med dette

Det var ganske enkelt dårlig stemning da Northug verken ville snakke med NRK, som bringer OL-sendinger til hundretusenvis av nordmenn, eller de titalls journalistene som er i Whistler.

- Har du kontroll over han?

- Jeg har kontroll over han, men når han er så skuffet som han er nå så er han ikke så veldig lett å ha kontroll på, nei, svarer Morten Aa Djupvik.

- Hva synes du om oppførselen hans?

- Som jeg har sagt til Petter, jeg mener absoutt at han bør si noe. Det handler om å stå opp med rak rygg når det butter imot også. Akkurat nå er han hissig, sier Djupvik.

- Kan skiforbundet leve med å ha en sånn stjerne?

- Vi kan ikke leve med det, og vi er nødt til å ta det med Petter. Men vi klarer ikke å bære han ned heller. Nå har jeg gjort det jeg kan. Og Åge Skinstad (sportssjef landslaget) har gjort det og Rolf (Nereng, presseattache) har gjort sitt. Hele gjengen har prøvd å påvirke han, sier Djupvik.

- Frykter du at han kan bli oppfattet som arrogant?

- Jeg frykter at han kan bli oppfattet som arrogant, svarer Djupvik.

- Er han arrogant?

- Nei, han er ikke det.

- Er han arrogant i dag?

- Ja, dette grenser litt mot arrogant oppførsel, når dere står her så mange og han ikke vil prate. Også blir det feil oppfattet av dere som står her og de som sitter hjemme, svarer Djupvik.

MÅTTE SVARE: Landslagstrener Morten Aa Djupvik og sportssjef Åge Skinstad fortalte at de ikke likte at Petter dro uten å snakke. Foto: Bjørn S. Delebekk


Alsgaard kritisk

Thomas Alsgaard, som jobber som ekspert for NRK, er også kritisk til at Northug ikke ville snakke etter lørdagens 30 kilometer med skibytte.

- Jeg forstår Petters situasjon, jeg er faktisk mer betenkt over at ikke ledelsen klarer å forklare hvordan ting henger sammen, sier han til NRK.

- Når utøverne, inkludert meg selv i gamledager, ikke ser det, kreves det sterke ledere som sier: Sett deg ned, hør her, dette må vi gjennomføre. Det er til ditt beste og til alles beste, fortsetter Alsgaard.

Sidekommentator på den samme kanalen, Torgeir Bjørn, mener også Northug må skjerpe seg når det kommer til å prate etter nedturer.

- Synes dette er litt tilbake til fortida. I gamle dager ble løperne beskyldt for å gå inn i skogen og komme tilbake en time etterpå. Forstår selvfølgelig at Petter er skuffa, men vi lever i 2010 og det å stille opp i alle fall på et par spørsmål er noe Petter bør ta til seg og faktisk en av de få tingene han bør forbedre, sier han.

- Jeg mener absolutt at Petter må snakke. Store idrettsutøvere snakker i motgang også. Det må han lære seg også, fortsetter Djupvik.

- Hva slags konsekvenser får slik oppførsel for Petter?

- Vi må selvfølgelig sette oss ned når Petter får roet seg litt. Det er ikke sånn vi vil ha det. Det er ikke sånn vi vil fremstå. Vi skal ikke stå frem like glade, men vi skal stå frem både når det går dårlig og når det går bra, svarer Djupvik, som også tok det opp med Petter Northug mandag, da han heller ikke ønsket å snakke med presen.

- Ja, det er helt riktig. Vi hadde en god runde på det, men det har vi tydeligvis ikke lykkes med. Vi må jo begynne på han igjen, for det vi gjorde da funket i hvert fall ikke. Nå må jeg først få tak i han. Så må vi i samarbeid, jeg, Åge Skinstad og han finne en løsning. Jeg ser ikke på dette som en god situasjon - og denne dagen slik, svarer Djupvik.

Andre utøvere snakker

- Har dere vært for snille med Petter?

- Nei, det har vi absolutt ikke. Han har å leve etter de samme spillereglene som resten. Dette har ikke vært noe problem før på mandag, sier Djupvik.

De øvrige norske utøverne i OL har stilt villig opp for pressen, både før og etter konkurranser den siste uken. Det norske langrennslandslagets sportssjef Åge Skinstad fikk spørsmål om Northug er større enn Aksel Lund Svindal og Ole Einar Bjørndalen.

- Jeg tror ikke dette har noe med storhet å gjøre. Dette har med skuffelse å gjøre, svarer Skinstad og fortsetter:

- Jeg forsvarer absolutt ikke at han går uten å prate. Poenget er at han har ikke lyst og får ikke til å prate med dere. Jeg bare forklarer at han ikke har det, og stort mer enn det får jeg ikke gjort. Vi har som policy at alle skal prate med media enten det går bra eller dårlig.

- Er dette god folkeskikk av Northug?

- Folkeskikk og folkeskikk. Det er ikke noe ønske fra oss at det blir på denne måten. Jeg skal ta en skikkelig prat med Petter og jeg er lei meg for at han ikke stilte opp som han skulle.

- Det som har skjedd de to dagene her har kommet litt overraskende på meg. Det er noe vi må prøve å løse så fort som mulig.

NRKs langrennskommentator Jann Post sa følgende om Northugs pressenekt natt til søndag norsk tid:

- Var det ikke Thomas Wassberg som en gang stoppet opp og sa: Åk selv, din gubbjævel.

Les også

 1. Kungen til VG Nett: - Når det går bra, er det fantastisk

  WHISTLER (VG Nett) Den svenske kongen smilte bredt etter maktdemonstrasjonen i Whistler.
 2. Northugs tante: - Dette var fælt å se på

  WHISTLER/OSLO(VG Nett) Over 100 mosvikinger hadde samlet seg i den lokale puben for å se Petter Northug ta gull.
 3. Hellner knakk Northugs stav: - Ikke meningen

  WHISTLER/OSLO (VG Nett) Petter Northug (24) ødela staven en kilometer før mål da gullvinneren Marcus Hellner tråkket…

Mer om

 1. OL

Flere artikler

 1. Northug: - Min måte å løse det på

 2. Hellner knakk Northugs stav: - Ikke meningen

 3. Pappa-Northug snakket med sønnen søndag morgen: - Petter vil beklage

 4. Northug: - Jeg tipper det var et uhell av Hellner

 5. Northugs bror: - Han har hele Norge imot seg

Fra andre aviser

 1. Northug snakker trolig i dag

  Aftenposten
 2. Northug knust etter stavbrekk

  Aftenposten
 3. Taus, utskjelt og forbannet

  Aftenposten
 4. - Jeg angrer på oppførselen i går

  Aftenposten
 5. - Tar selvkritikk

  Bergens Tidende
 6. Northug snakker trolig i dag

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no