MØTTE PRESSEN: Therese Johaug pratet med VG og NTB før en sponsorseanse i Bærum mandag kveld. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Preget Johaug: – Jeg har blitt fratatt det jeg elsket

BEKKESTUA (VG) 56 dager etter at OL-drømmen ble knust sliter Therese Johaug med å komme seg over dommen. 29-åringen forteller at hun må finne seg selv igjen.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Du står for deg selv. Selv om jeg har vanvittig mye støtte, har det jeg har elsket de ti siste årene blitt tatt fra meg. Det er klart at det er tøft, forteller Johaug til VG i forkant av et sponsorarrangement i Bærum.

Det var i et trangt, hvit- og brunfarget rom i Nord-Italia en gråtkvalt Johaug satte seg ned med tilreisende presse 22. august. Hun hadde fått den brutale 18-månedersdommen fra CAS meddelt dagen i forveien, men skuffelsen hadde langt ifra lagt seg.

Med et sjokkert norsk folk som tilskuere forsøkte Johaug å fortelle hvordan det opplevdes å miste OL i Sør-Korea. Etter noen få tapre minutter forsvant langrennsstjernen ut av rommet. Påkjenningen var tydelig stor.

Les om dagen og se video fra pressekonferansen i Italia her:

Johaug mister OL

Preget

Mandag møtte Johaug på et sponsorarrangement i Bærum. Nesten to måneder er gått, men situasjonen er fremdeles tøff.

– Jeg har tatt livet ganske med ro. Det har vært veldig godt å komme seg bort, roe hodet og gjøre andre ting, forteller hun, mens flere titalls jenter og gutter står inne på Anton Sport og venter på å få løpe med henne.

– Hvordan er hverdagen for deg nå?

– Nå blir det bare å ta det dag for dag. Det har vært tøft, etter det som har skjedd. Det er først når jeg har fått beskjeden og landet, at jeg kjenner hvor mye dette har kostet, forteller Johaug til VG.

PRATET MED VG OG NTB: Therese Johaug stilte opp utenfor en sportsforretning i Bærum, hvor en plakat av henne pryder butikkvinduet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Må finne meg selv

Etter at Johaug fikk dommen i Seiser Alm, dro hun videre til Livigno. Da hun kom hjem til Norge etter oppholdet, var det som om luften gikk ut av en ballong, opplyser manager Jørn Ernst.

Nå innrømmer Johaug at hun knapt har trent siden.

– Jeg har ikke trent så mye, for å være helt ærlig. Jeg har tatt det med ro. Jeg har ikke satt meg noen mål. Jeg trenger å finne meg selv igjen. Etter jul skal jeg være klar igjen, forteller 29-åringen åpenhjertig.

– Hva er det som har kostet mest?

– Alt, egentlig. Det er totalpakken som har vært stor. Både kropp og hode sier stopp til slutt. Det er godt å få ting på avstand, forteller Johaug, ikledd mørk treningstights og jakke av sitt eget varemerke.

Sliten mentalt

Før dommen kom fra CAS i august, trente Johaug hardt med tanke på OL i Sør-Korea som begynner i februar. Det var krevende – både fysisk og psykisk.

Den siste tiden har hun fått merke påkjenningen.

– Hodet er slitent. Jeg har hele tiden sett fremover og tenkt positivt. Jeg kjenner at det har kostet mye. Jeg har tatt fullstendig «timeout» i det siste. Det har vært godt, forteller Johaug.

– Det er mange i det norske folk som er opptatt av at du har det bra. Hva kan du si til dem?

– Det norske folk har vært enestående. De har hjulpet meg hele veien. Jeg setter utrolig stor pris på støtten fra dem, andre utøvere, familie og venner. Det har vært stort. Det er i motgang man ser hvor mange man har rundt seg.

Tar lang treningspause

Nå vil Johaug bruke tiden fremover på å hente seg inn igjen. Hun har ikke satt noen oppstartsdato for treningscomebacket.

– Nei, jeg tar det dag for dag. Jeg starter opp igjen når hodet er motivert for det.

– Er du like klar på at du skal tilbake som langrennsløper nå som du har vært tidligere?

– Ja. Jeg skal tilbake, men det er lenge til. Det er over ett år til jeg får begynne å konkurrere, og det er over halvannet år til neste mesterskap. Så jeg må slå meg til ro med at jeg har god tid. Det er viktig å ta det med ro og la kroppen hente seg inn igjen, forteller Johaug, som snart drar til Bergen for å besøke kjæresten Nils Jakob Hoff (32) etter å ha tilbrakt de siste dagene sammen med venninner i Oslo.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder