IRRITERT: Aleksandr Bolsjunov, sølvvinner på 30 kilometer med skibytte, var irritert over at ikke Sjur Røthe og Martin Johnsrud Sundby bidro mer i front.

IRRITERT: Aleksandr Bolsjunov, sølvvinner på 30 kilometer med skibytte, var irritert over at ikke Sjur Røthe og Martin Johnsrud Sundby bidro mer i front. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

Bolsjunov mener Røthe og Sundby var usportslige

SEEFELD (VG) Sølvvinner Aleksandr Bolsjunov (22) synes Sjur Røthe (30) og Martin Johnsrud Sundby (34) var usportslige i kampen om gullet. De norske mener russeren ikke har grunn til å være irritert. Russernes sjef, Jelena Välbe, kritiserer Bolsjunov for dårlig taktikk.

– Jeg er skuffet over at de ikke var med og hjalp til underveis i rennet. De kom opp først i spurten, sier Aleksandr Bolsjunov i pressesonen til VG og flere medier.

Ski-VM: Få siste nytt i vårt VM-studio

Han tok en stor del av drajobben i front, både på skøyte- og klassiskdelen. Russeren var irritert over at ikke Røthe og Sundby bidro mer helt foran.

– Jeg snakket med dem underveis og forsøkte å få dem fram, men da gikk de bare bak og viste at de ikke ville hjelpe til. Jeg ledet an i 3-4 runder, og de bare ventet og startet å dra på slutten. Det er ikke bra og jeg er skuffet over det, sier Bolsjunov via en tolk.

Han tapte spurten om gullet på denne måten:

På spørsmål om han mener dette var usportslig, svarer russeren:

– Ja, det er dårlig å gjøre slik. Jeg er litt skuffet over de norske.

– Jeg følte meg bra. Men jeg er litt skuffet over spurten. Det var ikke mye som manglet, sier Bolsjunov.

Tetgruppen besto av Clement Parisse og Iivo Niskanen i tillegg til de tre medaljevinnerne. Alexey Poltoranin og Andrew Musgrave falt fra på skøytedelen.

les også

Treneren brøt sammen i tårer etter Røthe-gull

Sundby mener de norske var smartere taktisk.

– Det er alltid greit å kritisere litt når man blir nummer to. Det viser tydelig at han ikke er spesielt fornøyd med det. Det er helt realt. Taktisk så var vel vi bedre i dette løpet, sier Sundby etter bronsen.

34-åringen synes likevel Bolsjunov fikk periodevis god hjelp underveis.

les også

Oppvasken avblåst: Røthe reddet sjefene

– Han prøvde å vinne og vi prøvde å vinne. Men han gjorde en manns jobb i dag. Han fikk tidvis ganske god hjelp på klassisken. Vi får se. Jeg er engstelig for hva han skal finne på onsdag, sier Sundby.

Det russiske skiforbundets sterke kvinne, Jelena Välbe, er ikke enig med sin løper:

– Bolsjunov var taktisk dårlig, sier hun til nyhetsbyrået Tass.

– Han lå i teten og dro de andre løperne med seg. Han hørte ikke på trenerne. Han hadde fått beskjed om å føle hvordan han kjente seg. Det er ingen unnskyldning, men vi må analysere rennet.

Det er ikke første gang nordmenn og russere irriterer hverandre i dette mesterskapet. På torsdagens sprint havnet Johannes Høsflot Klæbo og Sergej Ustjugov i klammeri:

Eirik Myhr Nossum, norsk landslagstrener, mener at Bolsjunov ikke har grunn til å være irritert på de norske.

– Vi hadde lyst på gullet. Derfor gjorde vi det slik, sier Myhr Nossum til VG og andre medier.

les også

Krüger-vraking får kritikk etter Klæbo og Iversens fiasko: - Skivebom

– Det var en ordre ganske tidlig hvor vi ble enige om at vi skulle ligge «litt på været» og se an litt fart og la andre jobbe. Det er ikke like enkelt det heller, for vi ville ikke invitere alle tilbake i spillet. Jeg sa ifra halvveis på fristildelen at da var det opp til hver enkelt. Jeg vet ikke om de fikk beskjed eller ikke, men vi forsøkte å gi dem det. De er så rutinerte at de tar taktiske valg underveis, sier Myhr Nossum.

Han brøt sammen etter Røthes gull:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder