«JAAAA» Therese Joahug var suveren fra første stavtak, og jublet «Jaaaa» da hun gikk over målstreken. Foto:Terje Bendiksby,NTB scanpix

Dobbelt norsk på 10-kilometeren i Kuusamo: Johaug utklasset verdenseliten: - Det perfekte skirenn

KUUSAMO/OSLO (VG)  Therese Johaug (26) gikk det perfekte skirenn, dermed ble konkurrentene knust.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

26-åringen vant med 42,2 sekunder foran Marit Bjørgen.

- Det er ikke mange slike dager i karrieren. Det var litt som i Holmenkollen (VM-gull 30 km 2011). Det var det perfekte renn, sier Johaug.

Les: Johaug og roeren Nils Jacob Hoff er kjærester her!

Ingvild Flugstad Østberg gikk sitt beste renn i verdenscupen på distanse noen sinne. Hun ble nummer fem.

- Det er ikke vi som var dårlige, det er Therese som var veldig, veldig god, sier Flugstad Østberg.

Allerede ved første passering ved 3,1 kilometer hadde 26-åringen fra Dalsbygda hele 14,4 sekunder ned til neste løper på listen. Og allerede da så man at Therese Johaug lå an til å gjennomføre et særdeles godt renn.

LATTERLIG RASK: Marit Bjørgen (t.v.) ble nummer to, Charlotte Kalla ble nummer tre, for de var helt sjanseløse mot Therese Johaug i Kuusamo søndag. Foto:Terje Bendiksby,NTB scanpix

VG Live: Vi fulgte kvinnenes 10 km klassisk her!

Hun nærmest sprintet opp bakken før passeringspunktet, og derifra og ut dreide det meste seg om forrige sesongs verdenscupvinner. Det var ingen som var i nærheten av å tukte Therese Johaug, som også slo Marit Bjørgen på samme distanse for en uke siden.

- Jeg tenkte bare: Hæ?

Marit Bjørgen vant sprinten i går, men søndag var hun sjansesløs mot Johaug.

Ved passering 6,4 km hadde Johaug økt sin ledelse til 35,4 sekunder, ved 8,1 km var nye 10,5 sekunder hentet og i mål var hun hele 42,2 sekunder foran Marit Bjørgen, som sørget for dobbelt norsk på 10 kilometeren.

– Jeg fikk vanvittig gode tilbake meldinger. Først ledet jeg med 20 sekunder, så 30, så 40... Jeg tenkte bare: Hæ? Det er det som er så deilig med slike toppløp. Man kan bare gå og gå uten å bli sliten, men jeg innrømmer at jeg safet utrolig mye i den siste svingen. Jeg skulle ikke falle der, sier Johaug.

– Hatten av for Therese

– Maktdemonstrasjon, følger landslagstrener Egil Kristiansen opp med overfor VG på spørsmål om hvordan han best kan beskrive Johaugs prestasjon i dag.

– Alt klaffet bra, og da går den frøkena veldig fort. Hun var veldig tent i dag tidlig, utdyper han.

Ingvild Flugstad Østberg håper 5. plassen vil gi henne en etappe i Falun.

– Jeg håper jeg kan melde meg på i kampen om en stafettetappe i VM, sier hun.

Også Marit Bjørgen skjønte tidlig at hun ikke kunne hamle opp med Johaug. Hun er imidlertid ikke bekymret for at Johaug skal være suveren gjennom hele sesongen.

– Jeg skjønte at jeg måtte kjempe om andreplassen, jeg presset meg selv og er veldig glad for at jeg tok den. Therese var ikke til å slå i dag, men nå skal det bli spennende å se hvordan det går neste uke igjen, sier hun til VG. Da er det duket for mini-tour på Lillehammer.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder