FÅR GÅ ALENE: Johannes Høsflot Klæbo (t.v.) og Emil Iversen fotografert ved Frognerseteren under fjorårets femmil. I helgen konkurrerer de uten publikum til stede. Foto: Tore Meek/NTB Scanpix

Holmenkollen-rennene går uten publikum

Flere enn 30.000 tilskuere blir snytt for helgens Holmenkollen-fest. Nå stenger Oslo kommune sammen med helsemyndighetene arrangementene for publikum.

 • Jostein Magnussen
 • Morten Asbjørnsen
 • Sven Arne Buggeland
 • Håkon Lie
 • Astri Øverdal

– På bakgrunn av den krevende situasjonen vi nå har med coronautbrudd og virusutbrudd i Norge, har Oslo kommune i nært samråd og samarbeid med nasjonale helsemyndigheter besluttet å avlyse publikumsarrangementene i forbindelse med Holmekollen skifestival. Det beklager vi, sier kommunaldirektør Svein Lyngroth i byrådsavdelingen for eldre, helse og arbeid i Oslo kommune på en pressekonferanse torsdag kveld.

Skiarenaen stenges for publikum, og folk anmodes å ikke oppsøke områdene utenfor arenaen denne helga.

– Det er et unikt arrangement på mange måter, særlig på grunn av transporten. T-banen har vært helt sentral i vurderingen.

– Folk står tett, mye tettere enn i vanlig rushtid, sier Lyngroth.

– Alkohol er også en faktor som ligger bak når vi har tatt denne vurderingen. Hvis folk i tillegg til å stå tett er beruset kan det øke risikoen ytterligere, ved at man har en mer ukritisk oppførsel en ellers, sier smittevernoverlege Tore W. Steen.

les også

Kollen-krisen: Nå skjelves det på Ullevaal!

Hastevedtak

De siste dagene har det vært løpende kontakt mellom helsemyndighetene og arrangørene av Holmenkollen Skifestival.

Økt risiko for coronasmitte gjør at verdenscuprennene i langrenn, hopp og kombinert i helgen vil gå uten publikum til stede.

For helsemyndighetene har det viktigste argumentet vært å hindre spredningen av coronaviruset.

I et skriv fra Oslo kommune har de med vurderingen av smitterisikoen og har dermed fattet et vedtak som smittevernoverlege Tore W.Steen har kommet frem til:

1. Holmenkollen Skifestival AS plikter å stenge Holmenkollen Skiarena for publikum 06.03 - 08.03.2020.

2. Publikum nektes adgang til Holmenkollen skiarena 06.03 - 08.03.2020.

3. Publikum oppfordres til ikke å benytte T-bane til og fra Holmenkollen Skifestival 06.03 - 08.03.2020.

Se landslagsgutta hylle Herman Flesvig:

– Det er leit

Med flere enn 30.000 tilskuere på arenaen og rundt i løypene i Holmenkollen, landet Helsedirektoratet på at det vil være uforsvarlig å gjennomføre konkurransene som planlagt.

Det er allerede forhåndssolgt over 18–19.000 billetter til arrangementet, herav et par tusen til utlendinger. I fjor ble det solgt hele 37.000 billetter til Kollen-helgen.

– Jeg synes det er leit. Jeg forstår at dette er en kjedelig situasjon. Det har skjedd tidligere som askeskya(Island, 2010), og når slike ting skjer så er det kjedelig, forteller fagdirektør i Helsedirektoratet Svein Lie til VG.

Han forteller videre at det vurderingene i denne beslutningen er tatt på den massive utviklingen av antall smittede, og forteller at det nok er en del mer enn hva tallene faktisk viser.

– Hadde dette skjedd om det var for én uke siden?

– Det er vanskelig å svare på om ting hadde vært annerledes, men slik tallene var for en uke siden, så hadde det kanskje ikke skjedd, sier Lie.

les også

Lege om Kollen-helga: Bør forholde seg til føre-var-prinsippet

Tidligere i uken regnet daglig leder i Holmenkollen Skifestival, Kristin Vestgren Sæterøy, det som sikkert at folkefesten skulle gjennomføres som planlagt.

– Vi forholder oss til det Helsedirektoratet sier. Vi har hatt en god dialog hele veien om status og hvordan vi skal forholde oss. De rådene følger vi, for det skal være trygt og sikkert å være her som tilskuer, sa Vestgren Sæterøy under en pressekonferanse tirsdag.

Lørdag går kvinnenes tremil klassisk, mens den tradisjonsrike femmila for menn gås søndag. Hopperne konkurrerer både fredag, lørdag og søndag, mens kombinertløperne skal i aksjon lørdag. Det uten publikum i det som mange anser som en real festhelg i Holmenkollen.

Mer om

 1. Vintersport
 2. Hopp
 3. Kombinert

Flere artikler

 1. Kollen-krisen: Ingen plan for billettrefusjon

 2. Politiet måtte be foreldre hente hjem fulle barn

 3. Vurderer om Kollen-helgen må avlyses

 4. Må ha pengehjelp for å redde Kollen: Skiforbundet kan få millionregning

 5. Klæbo om publikumsnekten i Holmenkollen: – Det blir tøft og kjedelig

Fra andre aviser

 1. Kollen-festen stenges for publikum

  Bergens Tidende
 2. Kollen-helg går som planlagt – frykter tilskuersvikt

  Bergens Tidende
 3. Kollen-helg går som planlagt – frykter tilskuersvikt

  Fædrelandsvennen
 4. Kollen-avgjørelse kommer torsdag

  Aftenposten
 5. Kollen-avgjørelse kommer torsdag

  Bergens Tidende
 6. Slik reagerer skimiljøet etter Holmenkollen-beskjeden

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder