SHOWET: Petter Northug skrenset og gikk sidelengs over målstreken på stafetten i VM - foran Sverige. Det skapte rabalder. Foto: AFP

Stenmark likte Northugs svenskehån

- Folk overreagerte, mener alpint-legenden

(VG Nett) Som aktiv ble den svenske eks-alpinisten Ingemar Stenmark (55) kritisert for å være for lavmælt. Nå støtter han Petter Northug (25) sine kontroversielle gester på oppløpet i VM.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

55-åringen, som har fem mesterskapsgull og 86 verdenscupseirer på merittlisten, liker at Northug varter opp med show i skisporet.

- Det er jo det som er gjør idretten kul, at ikke alle er like, sier Stenmark i et intervju med det svenske radioprogrammet P3 Sport. Det er Expressen som gjengir uttalelsene.

Etter å ha rykket ifra Sverige og Marcus Hellner på stafetten i Holmenkollen, hysjet Northug til publikum og gikk sidelengs over målstreken. Deretter fulgte han opp med sin versjon av radiokommentator Bjørge Lilleliens tirade etter at Norge hadde slått England 2-1 i 1981 - rett inn i NRKs kamera:

«Kung Carl Gustaf, can you hear me? Björn Borg, Ingemar Stenmark - you guys took a hell of a beat today!»

- Smart utøver

SVT-profilen Jonas Karlsson kalte Northug en gris, noe Stenmark mener er å gå for langt. En av Sveriges største idrettshelter gjennom tidene forstår ikke helt kritikken.

- Det var litt overreagert, synes jeg. Det ser kanskje litt fult ut, men det var vel ikke noe alvorlig, sier han.

SVENSK HELT: Ingemar Stenmark fikk hedersprisen på den svenske idrettsgallaen i januar. Foto: Scanpix


- Og dette med at man prater om at Northug legger seg bakerst i feltet, for så å spurte på slutten. Det er jo taktikken hans! Det er jo ikke hans feil. Det er jo ikke han som har bestemt at de skal starte samtidig, sier Stenmark.

Samleside: Alt om Petter Northug

På spørsmål om han liker Northug, svarer eks-alpinisten:

- Ja, han er jo en smart utøver som legger opp løpene på den måten. Kanskje er ikke alle uttalelsene hans like smarte alltid, sier han.

Blir feil uansett

Stenmark var typen som ikke gjorde stort ut av seg utover å vinne det meste. Hans lavmålte stil høstet kritikk, på samme måte som Northug får høre det når han har luftet drøvelen.

- Iblant vil man at folk skal være rolige og holde seg på jorden, men iblant snakker man om at svensker er for kjedelige: «Se på amerikanerne, de er kaxiga og tror på seg selv». Uansett hvordan man vrir og vender på det, blir det feil, om man vil, sier Stenmark.

Se innspurten på VM-stafetten i videovinduet under:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder