Advokaten bekrefter: Therese Johaug fikk hele pakken

– Hun la ikke merke til noe varselskilt

Therese Johaugs (28) advokat bekrefter at skiløperen mottok kremen i pakken med pakningsvedlegg av landslagslegen: – Graden av uaktsomhet er avgjørende.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det sier Gunnar-Martin Kjenner, som mener de nye opplysningene kan få betydning for eventuell straff. Den mye omtalte pakningen skal ha hatt et varselskilt med påskriften doping på utsiden.

Se også: Regelendringen som er dårlig nytt for Johaug

Mandag bekrefter Therese Johaugs advokat, Christian B. Hjort, at legen Fredrik Bendiksen ga Johaug hele pakningen, og ikke bare tuben med salven.

Det var TV 2 som først brakte nyheten.

– Slik hun husker det mottok hun pakken fra Bendiksen med hans anvisning om hvordan hun skulle bruke kremen og med forsikringer om at kremen ikke inneholdt forbudte stoffer. Hun har vært klar på at hun ikke la merke til noe varselskilt. Hadde hun gjort det, hadde hun jo ikke brukt kremen, sier Hjort til VG, før han legger til:

– Det vesentlige her er at Therese Johaug mottok forsikringer fra en spesialist på området om at dette var et rent produkt, samt anvisninger på hvordan hun skulle bruke det. Hun la ikke merke til noe varselskilt.

Se også: Skyldte på bikinilinjen - utestengt to år for Johaug-dopet

Johaug brukte først én krem som ikke fungerte på de solbrente leppen, før hun fikk utdelt Trofodermin av Bendiksen. Den inneholdt clostebol, som ga utslag på dopingprøven. Bendiksen trakk seg under torsdagens pressekonferanse som følge av saken.

At hun mottok kremen i pakken med pakningsvedlegg kom ikke frem på pressekonferansen, da den positive dopingprøven ble gjort kjent.

Saken fortsetter under videovinduet

Svensk kommentator: – Tror ikke Johaug går til vinteren

Espen Graff, kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, ble mandag spurt om dette var kjent for Skiforbundet, eller om hvorfor de eventuelt hadde holdt informasjonen tilbake.

– Her må jeg henvise til Thereses advokat. Vi har forholdt oss til det som ble sagt av lege og Therese på pressekonferansen, svarer Espen Graff på VGs henvendelse.

Idrettsadvokat Gunnar-Martin Kjenner er klinkende klar da VG spør om den juridiske betydningen dette har for Johaugs sak videre.

– Graden av hennes uaktsomhet er avgjørende for hvor lenge hun utelukkes. Sto det på pakning/emballasjen at middelet inneholdt forbudte stoffer og slik at hun burde ha oppdaget det, er hun naturligvis å klandre for bruken av middelet, skriver Kjenner i en SMS til VG.

Se også: – Jeg har null skyld i denne saken

Lovpålagt dopingmerking

Alle pakninger med Trofodermin skal etter italiensk lovverk være merket med varsel om at produktet inneholder stoffer som står på dopinglisten. Mads Kaggestad uttalte blant annet at man måtte være blind for ikke å få øye på varselet.

Ettersom Johaug mottok hele pakningen, hadde skiløperen selv også mulighet til å se varslingen, og unngått dopingsaken som har preget nyhetsbildet siden torsdag forrige uke.

Dette vil også bli tema når Antidoping Norge skal vurdere saken videre.

– Hun har forklart seg overfor Antidoping Norge om detaljene rundt dette. Det gjenstår også gjennomgang av disse forklaringene. Noen ytterligere detaljer vil vi ikke gå ut med, sier Hjort om prosessen videre, hvor Antidoping Norge skal beslutte om saken havner på NIFs domsutvalg sitt bord, opplyser Hjort til VG.

Svensk journalist: – Tror ikke på Johaug

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder