Northug hevder han kunne ha vunnet sprinten

Strålende fornøyd med 4. plass

LANGRENN

Varsler kompiskjøring mot Ustiugov

QUÉBEC (VG) Petter Northug (30) valgte å spare krefter i finalen og var fornøyd med å gå inn til fjerdeplass. Han mener han kunne ha vunnet hvis han ville.

Publisert: Oppdatert: 05.03.16 00:54

Med smilet på lur var det en tydelig fornøyd langrennskonge som møtte VG etter sprintfinalen. Nå ser Ski Tour Canada ut til å bli en ren fight mellom Sergej Ustiugov, Northug og Emil Iversen.

Fått med deg denne? Northug holdt humorshow

Valgte å spare kreftene til lørdagens jaktstart

– Dette er en tour. Jeg var veldig fornøyd med tingenes tilstand da jeg var i finalen. Så da la jeg meg bakerst og prøvde å gå så billig som mulig med tanke på lørdagen, sier Petter Northug til VG.

– Hadde du kunne vunnet finalen hvis du hadde ønsket det?

– Ja.

– Hvor mye sparer man ved ikke å gå helt i kjelleren i en sprintfinale?

– Du sparer mye. Den syren som setter seg i bena, sånn som da jeg tok kommandoen og rykket i semifinalen, koster mye mer enn å ligge bak. Det er stor forskjell, svarer Northug.

Les også: Northug og Iversen er Idretts-Norges nye Knoll og Tott

Hattestad mener Ustiugov burde vært disket

Ski Tour Canadas største stjerne går ut 16 sekunder bak Sergej Ustiugov på lørdagens jaktstart. Åtte sekunder bak Northug starter Emil Iversen – som heller ikke ønsket å bruke så mye krefter. 24-åringen sier til VG at han røyk ut i semifinalen med vilje.

– Det er en lang og tøff sprintløype. Jeg har så bra utgangspunkt nå at jeg har lyst til å gå for en bra sammenlagtplassering. Forhåpentligvis har jeg igjen litt krefter på det som blir en tøff 15-kilometer, sier Iversen.

Den russiske lederen lot seg imidlertid ikke friste til å spare krefter. Han banket på i hvert eneste heat, og måtte tvinge seg frem mot Ola Vigen Hattestad i kvartfinalen. I mål endte det med munnhuggeri mellom russeren og nordmannen.

– Jeg synes han burde vært disket, sier Hattestad til VG.

Ustiugov er helt uenig. Gjennom sin tolk sier han at Hattestad og Hans Christer Holund forsøkte å sperre for ham.

I finalen ble Ski Tour Canada-lederen nummer tre etter å ha ledet lenge. På oppløpet ble han spurtet ned av vinneren Baptiste Gros og hjemmehåpet Alex Harvey.

Les også: Northug fleipet om russisk dominans

Northug har store planer

Petter Northug er ikke i tvil om at den russiske bamsen nå fremstår som den største trusselen for de norske løperne både på denne touren og de kommende sesongene.

– Han er glad i spisse albuer. Men han har fortsatt ikke dyttet på meg. Det tør han ikke heller. Han har ikke møtt storbamsen fra Mosvika ennå, sier Northug, som slet seg videre fra kvartfinalen på tid, men endte opp som eneste nordmann i sprintfinalen i Canada. Der lå han lenge bakerst.

Sergej Ustiugov viste nok en gang rå styrke og fosset fra de andre på vei inn mot bakketoppen før mål. Russeren kom først også ut på oppløpet, men på siden spurtet Baptiste Gros godt og tok sin første verdenscupseier i sprint.

VG LIVE: Vi fulgte finalene stavtak for stavtak her!

Alex Harvey ble nummer to på hjemmebane mens bestemann i sammendraget, Ustiugov, endte som nummer tre. Petter Northug endte som nummer fire og tok med seg 48 bonussekunder.

Nå blir det Northug og Iversen mot Ustiugov på lørdagens jaktstart.

– Jeg kommer til å vente på Emil. Vi må samarbeide, og vi må ikke være glad i hverandre. Vi må ha det vondt. Vi må presse og kjøre hardt. Vi må ta inn Ustiugov, sier Northug.

– Du har tenkt til å vinne hele greia, du?

– Det er målet, svarer Petter Northug.

Sergej Ustiugov stakk i den første semifinalen og fikk en luke samtidig som Ola Vigen Hattestad falt til sisteplass.

– Det er en del av sprint. Kjedelig, men sånn er det, sier Hattestad til NRK.

Petter Northug lå lenge bakerst i kvartfinalen, men var langt mer offensiv i semifinalen og kom først ut på oppløpet. 30-åringen mistet førsteplassen til Alex Harvey, men hadde likevel grei kontroll mens Emil Iversen endte sist.

Dameklassen: Johaug slått ut i kvartfinalen - nå har Weng overtatt ledelsen totalt

Irritert Hattestad

Kvartfinalene ble innledet med en grei seier til Ola Vigen Hattestad. Sergej Ustiugov slo Maksim Vylegzjan i duellen om andreplassen, men etter målgang var nordmennene irriterte på den raskeste russeren grunnet en manøver tidlig på etappen. TV-bildene at Hattestad ga klar beskjed.

– Han kan ikke gå mellom to nordmenn når det ikke er plass, sa Eirik Brandsdal, som røk ut, til NRK.

I noe så sjeldent som en kvartfinale fri for nordmenn falt Andrew Newell og tok med seg Federico Pellegrino. Franske Baptiste Gros vant foran hjemmehåpet Jesse Cockney.

Fall ble det også på Finn Hågen Krogh - bestemann i prologen. Han ble utfordret av Martin Johnsrud Sundby på toppen av bakken og endte i snøen.

Exit for Sundby

Richard Jouve fra Frankrike og Bernhard Tritscher fra Østerrike slo Sundby som også røk i kvartfinalen.

– Jeg vet ikke hva som skjedde. Plutselig var jeg nede på bakken. Det var irriterende. Jeg følte jeg gjorde alt rett i heatet så det var kjedelig at det skulle ende sånn. Det er ikke vits å være detektiv for å finne ut hva som skjedde, sier Krogh til NRK.

– Det var mye rot i dag. Det var blant annet en franskmann som gikk i «hytt og gevær». Jeg hektet i ham, jeg vet ikke hva som skjedde, sier Sundby.

Petter Northug lå lenge sist i sitt heat, men satte opp farten på oppløpet da NRK-ekspert Fredrik Aukland nærmest hadde avskrevet ham. Trønderen kastet seg frem i spurtduellen, ble dømt i mål bak Simeon Hamilton og Martti Jylhä, men gikk likevel videre på tid.

I den siste kvartfinalen hadde kometen Emil Iversen grei kontroll på oppløpet og viste at formen fortsatt er på plass. Alex Harvey sikret andreplassen.

Les også: Sundby tåler ikke Québec-kulden – sto over treningen

Her kan du lese mer om