I CANADA: Landslagssjef Vidar Løfshus fyrer av en selfie under Ski Tour Canada, etter at Norge vant nasjonscupen i langrenn 2015/2016. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

Selvskading av skiforbundet

Å tilby friske utøvere astmamedisin høres i seg selv merkelig ut. At Norges Skiforbund i tillegg har holdt munn om det, er intet annet enn selvskading av nasjonalsportens omdømme.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Saken mot Martin Johnsrud Sundby har allerede påført Erik Røste & co en betydelig ripe i ryktelakken: Gambling med metoden for astmamedisinering, etterfulgt av en spekulativt selektiv fremstilling av dommens innhold, gjør vondt for langt flere enn langrennsløperen, som ble utestengt for brudd på dopingreglementet.

Men avsløringen TV 2 nå har kommet med, kan vise seg å gjøre betydelig større skade på norsk skisports standing.

For denne gangen handler det ikke om klønete legehåndverk og lemfeldig omgang med internasjonal forskning, som førte til at det ikke ble søkt om et medisinsk fritak for en reell astmapasient.

SPORTSKOMMENTATOR: Leif Welhaven i VG. Foto: Frode Hansen VG

Det dreier seg om at løpere som ikke har astma, skal ha fått tilbud om medisin mot nettopp dette.

Forsøket på en utdypende forklaring fra Norges Skiforbund handlet blant annet om gradsforskjeller på å være frisk og syk, men bidro egentlig ikke til å oppklare så mye, i en sak der landslagssjef Vidar Løfshus skal få jobbe hardt med å selge inn praksisen som akseptabel.

Løfshus kaller det forbundet gjør for forebyggende helsearbeid, og understreker at det er lovlig behandling av luftveier, der Norge ligger langt fremme, og der tiltak som settes inn også er ment å ivareta utøvernes helse etter karrieren.

Den forklaringen får de med medisinsk utdannelse avgjøre om holder vann eller ikke.

Norges Skiforbunds problem er at håndteringen av denne saken, eller strengt tatt mangel på sådan, uansett er merkelig, og det av flere årsaker:

# Parallelt med at de i vinter kjente til Johnsrud Sundby-sakens potensielle «omdømmeskadevirkning», har de valgt en linje de må ha skjønt at ville kunne vekke reaksjoner.

Nå hadde det ikke under noen omstendigheter vært enkelt å få aksept for det TV2s kilder karakteriserer som nærmest en «medisin uten diagnose-policy». Men Erik Røste kunne valgt å legge dette frem proaktivt, med et dertil egnet forsøk på å begrunne det. I stedet gikk det som det ofte gjør; smellen blir verre når omdiskuterte avgjørelser tas i skjul og holdes hemmelig for omverdenen . Og det blir for lettvint å bare avfeie innvendinger som uvitenhet, når man ikke engang har prøvd å opplyse om praksisen før den ble avslørt av TV2.

# Det er alt annet enn nytt at kombinasjonen norsk skisport og astmamedisinering er omdiskutert, ikke minst utenlands. Så sent som tidligere i sommer innrømmet norske ledere at det var behov for å rydde opp i praksisen på 90-tallet, da blant annet Siri Halle ble medisinert uten å være diagnostisert med astma, i en tid hvor kunnskapsnivået om astma og medisinering av denne lidelsen, angivelig var lavere enn det er nå.

# I dagens bilde er det mye som så langt ikke er kjent, for eksempel om hva som har vært tilbud og hva som har vært gjennomført medisinering, og det er derfor grunn til å være forsiktig med å uttale seg bombastisk på detaljnivå. Men overordnet er det vanskelig å forstå at det går an å sette seg i en situasjon, der norsk astmapraksis igjen blir en snakkis, noe som gjør stor skade på det etterlatte inntrykket, og som fort kan skade bildet som tegnes av norsk skisport utenfor landets grenser ytterligere. Er det ett område der det burde legges inn en betydelig sikkerhetsmargin, så er det i spenningsfeltet norsk langrenn og medisiner mot astma.

# Fra norsk hold er det gjentatte ganger gjort et stort poeng ut av at det ikke gir noe konkurransemessig fortrinn å ta astmamedisin, hensikten er å gi syke utøvere muligheten til å konkurrere på samme vilkår som friske. Også her får de som har studert medisin ta seg av de faglige vurderingene, men inntil videre er det vanskelig å se logiske grunner til at utøvere uten lidelse skal medisineres, selv om det sikkert er mulig å problematisere hvor grensen går for hva som er en «frisk utøver».

# For Martin Johnsrud Sundby, som allerede er påført en stor belastning gjennom dårlige medisinske råd, er det selvsagt heller ikke hyggelig at det enda en gang er oppstyr rundt kombinasjonen astmamedisin og Norges Skiforbund. Uavhengig av hvor forskjellige sakene er, vil nok et astmabråk selvsagt ikke styrke Norges image utaskjærs.

Det er knapt noe nordmenn er så glad i som langrenn, og NSF forvalter kanskje norsk idretts sterkeste merkevare.

Da er det påfallende at forbundet gjentatte ganger tar en så stor omdømmerisiko som de gjør.

For ethvert kjærlighetsforhold må faktisk pleies om det ikke skal visne.

Også i et land der folk er født med ski på bena.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder