Har 80 prosent av lungekapasiteten til en vanlig mann

Vil ikke svare på den russiske kritikken

STUDERER SEG SELV: Martin Johnsrud Sundby er ekstremt opptatt av detaljer for å bli bedre. Torsdag kveld trente han en drøy time i Olympiatoppens lokaler - samtidig som han studerte sine egne løp fra Tour de Ski. Foto: Trond Solberg , VG

Sundby om astma-problemene: – Markant handikap

TOPPIDRETTSSENTERET (VG) Martin Johnsrud Sundby (31) vil ikke kommentere astmamedisin-kritikken fra Russland, men snakker villig om sitt eget handikap. Som han gjerne skulle vært foruten.

  • Morten Stokstad

Artikkelen er over fire år gammel

VG fikk være med verdens beste langrennsløper på en kveldsøkt på rulleskimølla før fredagens avreise til Nove Mesto. Der står 15 kilometer skøyting på programmet lørdag og stafett søndag.

Les også: Sundby sier nei til business-livet

Siden den suverene Tour de Ski-triumfen har Martin Johnsrud Sundby koblet av med familien, overtatt en hytte på Sjusjøen og vært jevnlig både i skiløypene og på Toppidrettssenteret.

Les også: Tror Sundbys business-nekt koster ham 3-4 millioner

Vil ikke kommentere Välbe-kritikken

Han har også fått med seg de nokså kontroversielle uttalelsene fra den russiske skipresidenten Jelena Välbe. Den tidligere langrennsløperen er kritisk til Sundbys bruk av astmamedisiner.

– Selvfølgelig er det irriterende (med den norske suksessen), fordi det går astmatikere på det norske laget. Men hvis dette er tillatt av leger, er det ingenting å gjøre med det, sa Välbe til den russiske avisen Izvetsia.

President Vladimir Putin har tidligere sagt at idrettsutøvere som bruker preparater av medisinske grunner bør delta i Paralympisk sport, og Välbe er ikke uenig i hans uttalelser.

– Jeg snakker hele tiden om det samme. Sundby sa nylig i et intervju i Oberstdorf at han gikk dårlig fordi det var varmt, han mistet pusten og måtte bruke kraftige preparater. For oss er dette tull. Hvis en utøver er så syk og går så bra, hvordan hadde det vært hvis han var frisk? Jeg mener at hvis en utøver er syk, så skal han ikke konkurrere, sa Jelena Välbe.

– Jeg skumleste det såvidt, men jeg satt meg ikke så godt inn i det. Det var... Hehe. Jeg tror jeg skal velge ikke å kommentere noe særlig på det, sier Sundby til VG.

– Hun sa seg vel delvis enig med Putin i at de som går på medisiner skulle delta i Paralympics?

– Ja. Nei, jeg tror jeg skal velge ikke å kommentere så mye på det, svarer Tour de Ski-vinneren med et smil.

– 80 prosent av lungekapasiteten til en vanlig mann

Han ønsker ikke å gå til motangrep på den russiske langrennsledelsen, men snakker villig om sitt eget handikap – samtidig som han studerer egne renn på TV-skjermen.

– Jeg har 80 prosent av lungekapasiteten til en vanlig, utrent mann på min alder. Og det er når jeg er frisk. Da er det mitt utgangspunkt. Det er det jeg må forholde meg til. Og det blir litt dårligere for hvert år, forteller Røa-løperen.

Likevel har han vært helt utilnærmelig og allerede satt rekord for antall distanseseire i verdenscupen denne sesongen – selv om vi fortsatt bare skriver januar.

– Så da må jeg være litt bedre trent enn de andre gutta, da. Men det er klart det er ikke noen fordel å ha 80 prosent av lungekapasiteten til en normal mann på min alder når du skal drive å holde på med de greiene her, sier Sundby og humrer innimellom stavtakene på mølla.

– Det høres nesten helt «mission impossible» ut?

– Jeg vet ikke. Jeg kjenner ikke historikken. Men jeg tror ikke det er så vanlig å se at man kan hevde seg så godt i en utholdenhetsidrett med et så markant handikap.

Les også: Kroppen til Sundby orker ikke mange år til på toppnivå

– Må regne med sykdomsperiode

– Men det har også tatt meg tid å finne ut av hvordan jeg skal håndtere det. Jeg har jo trengt mange år. Det er først nå jeg er på toppen. Gjennomtrent. Jeg har trent beinhardt i 4000-5000 timer de siste fem årene. Jeg tror jeg trener hardere enn de andre. Jeg tror det gjør at det er mulig for meg å konkurrere på lik linje med de. Men det kan jo hende det er arrogant å tenke det.

I GODT HUMØR: Martin Johnsrud Sundby trente og pratet med VG mens han snakket om astmaproblemene og den strålende sesongen han har i skisporet. Foto: Trond Solberg , VG

– Ut fra resultatene kan det jo tyde på det...

– Noe riktig må jeg gjøre, i hvert fall, svarer Sundby.

Han understreker at han føler han har bra kontroll på de svekkede luftveiene.

– Det er et drawback. Men jo mindre jeg tenker på det, jo lettere er det å håndtere det.

De ti dagene han har fått med familien etter sin tredje strake Tour de Ski-triumf har han lagt alle bekymringer til side. Men realisten Martin Johnsrud Sundby tar ingenting for gitt.

– Jeg må regne med at det kommer en sykdomsperiode i løpet av denne sesongen. Jeg må planlegge for det. Det er ikke bare tørre neser og hostfrie unger i barnehagen til guttungen.

– Hvilke forbehold tar du i omgang med sønnen din for å unngå sykdom?

– Ingen. Jeg har ikke noe valg. Da må jeg flytte inn på hotell. Jeg lever etter det prinsippet at jo mer jeg utsettes for, jo sterkere blir immunforsvaret. Det er det eneste som funker for meg på hjemmebane. Men jeg får vel svi for det innimellom, svarer 31-åringen.

Fått med deg denne? Nå kan det bli verdenscup-langrenn i New York!

Trodde sykdom skulle spolere Tour de Ski

Så forteller han om dramaet som utspilte seg i dagene før Tour de Ski-starten 1. januar.

– Touren holdt f... meg på å ryke. Det var close race, altså. Tre dager før ringte jeg Trond (Nystad) og sa at det ryker. Det er sånt som skjer, du kan jo bli syk. Og jo næremre jeg er toppformen, jo større er sannsynligheten for å få det.

Han føler at det var på håret at ikke sykdommen i julen slo ham helt ut.

– Jeg levde på hvitløk og ingefær i fire dager. Jeg klarte å hente meg inn. Roet meg helt ned. Det var flaks.

– Kan du trene utendørs når det er så kaldt som nå med tanke på luftveiene?

– Ja, det er ikke noe problem. Men jeg prøver å holde meg inne når jeg går hardt. Touren gir meg en karamell som gjør at jeg får fem-seks-syv dager etterpå der jeg ikke kan puste på noe særlig. Det er smart av meg å trene de harde øktene inne når det er så kaldt som nå. Jeg er ikke avhengig av det, men jeg tror det er smart.

– Hvor kaldt må det være ute for at du ikke velger å gå konkurranse?

- Hvis det går pp mot 16-17, så... Det er uklokt av meg å gå hvis det er kaldere enn 12 minusgrader. Men det er en vurdering der og da, svarer Martin Johnsrud Sundby.

Les også: Slet med «drittluft» i Oberstdorf

Ville ikke ha gjort som Northug

Fredag går turen til Tsjekkia for den suverene lederen i verdenscupen sammenlagt. Petter Northug har ifølge Adresseavisen valgt å droppe de konkurransene fordi han har gitt opp å ta igjen mannen som nesten har vært i en egen klasse denne sesongen.

Selv ville Martin Johnsrud Sundby ha prioritert annerledes hvis han var Northug.

– Det er fornuftig å stå over det hvis man ikke føler seg helt restituert etter touren. Det skjer så mye resten av sesongen at det kan være et smart valg. Han har en tour på slutten av sesongen som passer ham ekstremt bra (Tour de Canada). Men det overrasker meg litt at han ikke følger Finn (Hågen Krogh). Jeg ville ha fulgt Finn hvis jeg var han. Gått det Finn går. Finn blir en hard nøtt på tampen av sesongen, tror Sundby.

Han planlegger å gå alt som er av verdenscuprenn, selv om han leder suverent sammenlagt med 1422 poeng foran Finn Hågen Krogh (872) og Petter Northug (801).

Les også: Sundby kopierte Northugs verdenscup-rekord

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder