Sundby: – Ikke meningen å holde det hemmelig

Ski-stjernen har hatt «litt» kontakt med legen

Tar MER astmamedisin etter kutt av forstøverapparat

HOLMENKOLLEN (VG) Martin Johnsrud Sundby (31) tror ikke han hadde klart å gjennomføre sin aller beste sesong hvis saken om brudd på dopingreglementet hadde blitt offentlig kjent.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Da CAS-dommen kom måtte han og Norges Skiforbund legge kortene på bordet. 20. juli ble sjokknyheten sluppet: Verdens desidert beste mannlige langrennsløper de siste sesongene var utestengt i to måneder for brudd på dopingreglementet i 2014/15-sesongen.

Les også: Sundby: – Himmelen falt i hodet på meg

Ville ikke klart å prestere

Den siste måneden har Sundby holdt seg unna offentlighetens lys. Mandag klokken 10.30 fikk VG det første intervjuet med verdenscupvinneren etter «time-out'en».

PREGET: Martin Johnsrud Sundby beskriver den siste måneden som svært tung. Foto: Annemor Larsen VG

– Det er å lyve å si at det ikke har vært en vanskelig periode. Jeg har måttet prøve å skjerme meg så mye som mulig. Koblet ut medieverden og den verden der folk mener mye. Vært mye med familie og gjort det jeg kan gjøre, som er å trene så hardt som mulig mot en ny sesong. Jeg har klart meg ganske bra, men det har selvfølgelig vært en tøff periode, sier Sundby til VG.

Les også: Derfor ønsker Sundby å anke dommen inn for høyesterett

Fra en stol i resepsjonsområdet på Holmenkollen Park forteller Røa-løperen at han følte at han var nødt til å hemmeligholde saken i halvannet år.

– Det har vært en løpende vurdering hele veien. Det som har vært viktig for meg har aldri vært å holde det hemmelig, men at saken skulle være avgjort før vi gikk ut med det. Det motsatte ville vært konstante spekulasjoner i 18 måneder, som ville sannsynligvis fratatt meg muligheten til å klare å prestere i det hele tatt. Jeg ønsket saken opp og avgjort, helt ferdig, før det skulle bli offentlig, slik at jeg kunne utøve idretten min gjennom i fjor vinter som jeg gjorde.

Husker du denne? Syk? Ja, ja, det har jeg vært lenge

Ønsket saken avgjort

Det er ifølge FIS (det internasjonale skiforbundet) sitt reglement løperens privilegium å holde resultatet hemmelig dersom utøveren blir frikjent av FIS’ dopingpanel. Først avleverte Sundby prøver (13. desember 2014 og 8. januar 2015) over en såkalt «decision limit» ved bruk av astmamedisinen ventoline.

August 2015 venten en høring i antidopingpanelet til Det internasjonale skiforbundet. I september ble han frifunnet av denne instansen. Men da WADA anket frifinnelsen til CAS (Idrettens voldgiftsrett), ble han 11. juli 2016 dømt for brudd på dopingreglementet og utestengt i to måneder.

– Hvis det finnes en mulighet til å ta saken videre, så vil jeg selvfølgelig gjøre det. Jeg føler dette så urettferdig og galt i forhold til premissene jeg er dømt på. Jeg er dømt for en regel, og de har ikke en gang vurdert hvor mye jeg som utøver har fått i meg. Det er veldig vanskelig som idrettsutøver å godta at det skal henge over meg. Det er forferdelig å ha dette på seg, tillegger en kamplysten 31-åring.

At overskriftene mange steder i utlandet er blitt «Martin Johnsrud Sundby tatt i doping», har ikke kommet som et sjokk på nordmannen.

– Jeg ser at det er veldig vanskelig å skape nyanser i et mediebilde i en sånn sak. Det er nærmest umulig. Uansett hvordan vi prøver å fortelle saken, så var det eneste budskapet mitt at man må lese hva som står i dommen. Jeg er ikke dømt for å ha fått i meg for mye medisin. Jeg er dømt for en regel.

Den russiske skipresidenten Jelena Välbe har blant annet uttalt at «den norske astma-syken er merkelig», polske Justina Kowalczyk mener Sundby burde vært suspendert i påvente av dom og Aino-Kaisa Saarinen mener dommen burde vært offentliggjort tidligere. Den norske verdenseneren lar seg ikke hisse opp av kritiske spark fra det internasjonale langrennsmiljøet.

– Jeg har ikke fulgt så mye med i mediabildet. Jeg har prøvd å distansere meg fra det. Det har vært nødvendig for meg. Det er vel bare å forvente at det skulle komme noen spark fra her og der i kjølvannet av en sånn sak.

Les også: Northug fikk sjokk av Sundby-dommen

Mener forstøver er normalt

Det har vært strid om astmamedisin gir fordeler i skisporet. Skiforbundet kalte astmaskandalen «en ærlig misforståelse», men har møtt skepsis for praksisen rundt medisinbruken. Virkestoffet i ventoline brukes blant annet i behandlingen av KOLS-pasienter.

Farmakologen Göran Engberg fortalte at bruk av forstøverapparat (inhalator, også kalt nebulisator) – som Sundby benyttet seg av da han avleverte prøver over grensen – er veldig uvanlig.

– I dommen blir det hevdet at bruken av denne forstøveren utenfor sykehus kan være tvilsomt fra et medisinsk ståsted, hva tenker du om det?

– Det er vel på sett og vis et spørsmål som skal rettes mot en lege som kan svare med god bakgrunn på det. Det som kom opp i saken var vel at WADA var i stor grad var ukjent med bruk av forstøverapparat, noe som har ført til at vi står det vi står i dag. De hadde ikke tatt hensyn til, de visste ikke om denne måten å administrere medisin på. Det er svært overraskende for oss. Det er en helt normal å medisinere astmamedisin på. Sønnen min er astmatisk som meg. Og når han er dårlig hjemme får han astmamedisin gjennom forstøverapparat. Det er en normal måte å behandle astmapasienter på i Norge, sier Sundby.

– Det er blitt gitt et inntrykk av at dette er noe som nesten er forbeholdt kols-pasienter?

– Ja, og det inntrykket stemmer ikke.

Brukte ikke forstøverapparat i fjor

Sundby forteller at han sist sesong endret rutinene for bruk av astmamedisin og sier «det var godt å komme gjennom 2015/2016-sesongen uten å ha sett på forstøverapparatet». På VGs spørsmål om hva han konkret gjorde annerledes i bruk av astmamedisin, svarer han følgende:

– Forrige sesong kunne vi ikke bruke dette forstøverapparatet, av en enkel grunn, og det var fordi vi stod midt i denne saken. Så enkelt var det og fordi det fortsatt var uenighet om hvordan reglementet skulle tolkes og leses, fordi vi hadde misforstått det fra WADAs side, ble vi nødt til å kutte den måten å administrere min medisin på og bruke andre måter å ta medisin på. Komplekset opp i dette er at det tillot meg å ta mer medisin. Det er jo en kompleks situasjon, sier Sundby.

Les også: 69 prosent av norsk OL-medaljer er tatt av løpere med astma-medisin

Hatt litt kontakt med legen

Det var lege Knut Gabrielsen og Norges Skiforbund som tok ansvar for astma-skandalen. Allerede i våres sluttet Gabrielsen, men var til stede på pressekonferansen på Ullevaal Stadion da nyheten ble offentliggjort.

Gabrielsen har ikke besvart VGs henvendelser om et intervju, men overfor NRK har han sagt at Sundby-saken var en del av grunnen til at han trakk seg som landslagslege.

– Jeg har litt kontakt med Knut. Jeg vet at han har hatt det kjempetungt i hele prosessen. Vi har stått sammen om dette nå i 18 måneder og han føler dette veldig tungt på sine skuldre selvfølgelig. Selvfølgelig har jeg hatt kontakt med ham gjennom saken, det er nok en grunn til at han ikke svarer på henvendelser og det er at han synes dette er tungt, sier Sundby.

Les også: Eks-langrennsløper var frisk - fikk astmamedisin

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder