Parkerte Holund – gikk 321 km på ski på 18 timer

Anders Aukland (47) og Joar Thele (26) ville ikke være noe dårligere enn Hans Christer Holund (31). Mandag tilbakela langløperne 321 kilometer på ski i Oslo-marka – på 18 timer.

Aukland, sønnen Oliver (16) og Thele var med på mye av «rekordturen» til Holund på lørdag og trodde skituren var over etter 160 kilometer. Men Holund var ikke ferdig. Han fortsatte noen mil til, og GPS-måleren stoppet ikke før han hadde rundet 204 kilometer på 11 timer og 23 minutter.

– Vi ble litt fintet ut av Hans Christer. Han fortsatte uten å si fra til oss. Derfor måtte vi sette standarden i går og vise hvor skapet skal stå. Det holder ikke med 200 kilometer, sier Anders Aukland til VG og ler.

Før klokken 06 i går tidlig hadde Joar Thele, Oliver Aukland og Anders Aukland fått på seg skiene og lagt i vei fra Skansebakken i Sørkedalen. Resten av dagen, ettermiddag og kvelden ble tilbrakt i Nordmarka i til tider tungt terreng.

les også

Brandsdal legger opp: – Har gruet meg til denne dagen

Etter over 18 timer på ski – noen drikke- og spisestopper samt dogåing – kunne langløperne sjekke GPSen som viste at de hadde tilbakelagt 321 kilometer på 17 timer og 51 minutter.

Anders Aukland innrømmer at han var «litt mør i kroppen» da han kjørte hjem og la seg litt over midnatt.

DET ER LANGLØPERNE SINE ... Anders Aukland (t.v.) og Joar Thele fotografert på langturen hvor 321 kilometer ble tilbakelagt på en dag. Foto: PRIVAT

Ble utfordret

– Det gikk egentlig veldig bra. Vi har jo gått noen lengre turer mellom 100 og 150 kilometer, og det har gått bra. Når vi i tillegg har gått glipp av noen langløp som ble avlyst, så tenkte vi at det var greit å ta turen mens det fortsatt er flotte forhold i marka.

Det var eiendomsinvestor Edgar Haugen i Ragde Eiendom som utfordret Aukland og Thele.

– Han mente at vi måtte klare å gå 320 kilometer og utfordret oss på det. Da måtte vi gjøre som han sa. Så la vi på 1,4 kilometer og stoppet på 321,4, forteller Anders Aukland.

Han har tidligere vært på ordentlig langtur på Grønland, men aldri har han gått så mange kilometer i en strekk.

– Under Grønland-ekspedisjonen var jeg mye mer i kjelleren. Dette gikk overraskende bra. Det var en fin tur.

– Det skal bli vanskelig å slå denne langdistansen?

– Det går nok an å ta denne, men da må man gå i lettere terreng og på skarpere føre. Men de skal ha lykke til de som vil prøve å slå oss. De kommer til å bli slitne, sier Aukland.

I Frankrike tok en mann et kreativt grep for å gjennomføre treningen sin:

Hans Christer Holund skjønte at de to hadde noe på gang da han møtte Aukland og Thele ved Mylla i går.

– Jeg gikk et par mil sammen med dem. De sa de bare skulle gå inn til Mylla og tilbake igjen. Da jeg kom hjem etter en tur på seks mil gikk ryktene om at de skulle prøve å sette ny rekord. Jeg ble litt bekymret siden vi ikke hadde hørt noe fra dem på kvelden.

– Da vet du hvor listen ligger. Har du ambisjoner om å slå rekorden mens det fortsatt er snø i Oslo-marka?

– Det kan jeg ikke røpe. Da går det bare et par dager, så legger de ut på ski igjen, humrer Holund.

– Skjønt, 320 kilometer er langt. Det er imponerende. Det er jo fint at disse turene kan være en måte å holde humøret oppe på i en ellers trist hverdag. Det er litt gøy å gjøre andre ting enn hva vi kan tillate oss i en normalsesong mens vi alle venter på at vi kan vende tilbake til normalen.

Se Auklands egne opptak fra rekordforsøket over Grønland i 2018:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder