Klæbo slo tilbake med overlegen seier - Norge tapetserte pallen

Johannes Høsflot Klæbo satte inn «Klæbo-klyvet», og da var det ingen som hang med. 23-åringen er fremdeles ubeseiret på sprint i verdenscupen denne sesongen.

Etter lørdagens bekmørke 30 kilometer med skibytte hvor både Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen brøt løpet halvveis slo 23-åringen kraftig tilbake på sprinten. Det er Klæbos femte verdenscupseier på sprint denne sesongen.

– Jeg har vel aldri kommet inn i et løp med så dårlig selvtillit som jeg hadde i dag. Jeg fikk høre at jeg har vært blek hele helga og brøt mitt første skirenn. Da kommer man ikke inn med mye selvtillit, sier Klæbo til NRK.

Klæbo startet dagen med å sette konkurrentene på plass i prologen hvor han var desidert raskest. Erik Valnes var nærmest 2,72 sekunder bak med Pål Golberg på tredjeplass over fem sekunder bak.

Klæbo-klyv

De to raskeste i prologen var i en egen klasse i det første kvartfinaleheatet, og tok seg enkelt videre til semfinale. Også i semifinalen var Klæbo og Valnes sterkest i sitt heat, og sikret seg finaleplass.

Verdenscupleder Aleksander Bolsjunov røk ut i semifinalen. Dermed knappet Klæbo innpå i verdenscupen sammenlagt. Lucas Chanavat ledet sprintcupen sammenlagt før dagens renn i neste års VM-løyper, men franskmannen ble slått ut i kvartfinalen.

Dermed overtok Klæbo sammenlagtledelsen i sprintcupen, men han er 235 poeng bak Bolsjunov i verdenscupsammendraget.

– Jeg må prøve å finne ut av hva som var galt i går. Jeg er nødt til å komme meg hjem og sjekke opp litt. Bare for å være sikker på at jeg vet hva som skjedde. Så må jeg bare prøve å komme meg til NM og Falun, så skal jeg bite fra meg. Jeg har ikke gitt opp helt enda, sier Klæbo til NRK.

I finalen klinket Klæbo noe voldsomt til i den siste bakken og fikk en luke på 20 meter over bakketoppen. Ingen var i nærheten av å følge trønderen da han satte inn det beryktede «Klæbo-klyvet» og dro fra alle i den siste motbakken.

Nærmest var Pål Golberg og Erik Valnes som sørget for trippel norsk.

HELNORSK PALL: Pål Golberg, Johannes Høsflot Klæbo og Erik Valnes. Foto: Heiko Junge

Mens Klæbo slo knallhardt tilbake etter skuffelsen, gikk det - igjen - galt for Emil Iversen. Han var eneste nordmann som røk ut i prologen i Oberstdorf, og etter nok en nedtur, nektet han å snakke med pressen.

Iversen endte på 37. plass, hele 17 sekunder bak Klæbo.

Russisk seier

Eneste norske kvinne til finale var Ane Appelkvist Stenseth. Hun klarte ikke å holde følge, og ble beste norske med en 6. plass på sprinten i Oberstdorf.

Natalia Neprjajeva spurtet ned Anamarija Lampic i finalen og vant den klassiske sprinten. Jessica Diggins tok den siste pallplassen.

– Det var rimelig bekmørkt. Jeg prøvde å bite meg fast i starten, men det ble for tungt, sier Appelkvist Stenseth til NRK etter finalen.

Alle de norske tok seg videre fra prologen, men Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Therese Johaug, Tiril Udnes Weng, Lotta Udnes Weng, Anna Svendsen og Heidi Weng ble i tur og orden slått ut.

BESTE NORDMANN: Ane Appelkvist Stenseth ble nummer seks på sprinten i Oberstdorf. Foto: Heiko Junge

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder